Close button

Коли та хто зможе поборотися за пост мера Харкова

Коли та хто зможе поборотися за пост мера Харкова

Тема позачергових виборів мера Харкова повернулася в широке обговорення, попри новорічні свята. Це сталося через два моменти, повідомляє Страна.

По-перше, секретар міськради Харкова Ігор Терехов заявив, що звернувся до Верховної Ради з проханням призначити перевибори міського голови у зв'язку зі смертю мера Геннадія Кернеса.

По-друге, колишній мер Харкова й ексглава Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін фактично оголосив про свій намір брати участь у виборах за крісло міського голови, ставши першим з кандидатів, що почав - нехай поки тільки неофіційно - свою виборчу кампанію.

Тепер парламент повинен визначитися з термінами виборів, але щодо того, як він поведе себе, звучать найрізноманітніші прогнози.

Коли буде рішення про дату голосування і хто ще може балотуватися на мера, читайте в матеріалі "Країни".

Заява під ялинку

Секретар міськради Харкова Ігор Терехов, який у зв'язку зі смертю мера Геннадія Кернеса керує зараз містом, стверджує, що 31 грудня звернувся до Ради з клопотанням про призначення необхідних за законом позачергових виборів міського голови.

"Ми зробили все в установленому законом порядку", - прокоментував Терехов "Українським новинам".

А 1 січня колишній мер Харкова, екскерівник Харківської області та народний депутат двох скликань Михайло Добкін опублікував відеоролик з побажаннями на Новий рік, в якому він в костюмі діда Мороза натякнув про намір поборотися за крісло мера.

"Багато харків'ян останнім часом часто запитують (мене), так я відповім: таки так. У новий рік з новими перемогами!" - заявив він.

Відповідаючи на уточнювальне питання "Країни", Добкін підтвердив, що мав на увазі саме балотування. "Питання тільки в тому, коли відбудуться ці вибори", - заявив нам Добкін.

Інтрига навколо дня голосування закручується дійсно серйозна. Позачергові вибори міських голів по закону призначає Рада. І тепер вона повинна відреагувати на клопотання секретаря Терехова. Закон пропонує тільки дві дати для виборів позачергово: останню неділю березня та останню неділю жовтня.

Важливий момент: парламент повинен прийняти рішення не менш ніж за 60 днів до дати виборів - щоб був час на виборчу кампанію.

Отже, щоб голосування в Харкові за мера відбулося вже в неділю, 28 березня, постанову про вибори потрібно прийняти не пізніше 26 січня. Саме в цей день Рада почне пленарну роботу після зимових канікул.

Михайло Добкін сумнівається, що рішення буде 26-го. А затримка з прийняттям нібито викликана невигідністю виборів навесні для Офісу президента України й групи впливу міністра Арсена Авакова, на яких зараз орієнтується нинішнє харківське керівництво на чолі з Тереховим.

"За моїми відомостями, Офіс президента і команда Авакова, яка сьогодні зміцнилася замість Кернеса за допомогою його колишньої команди, що переметнулася до них, хочуть відтягнути вибори до наступного терміну в жовтні або навіть на рік. Якщо на цій сесії (тобто 26 січня - ред.) не приймуть постанову по причині, що не з тієї ноги встав голова профільного комітету або взагалі забули про це питання, взявшись за якісь невідкладні справи, тоді буде зрозуміло, що це змова", - наполягає Добкін.

Втім, не тільки він говорить про бажання міської влади і їх союзників - групи Авакова й ОП відстрочити вибори нового мера - це поширена думка в харківській політтусовці.

Співрозмовник видання в керівництві провладної фракції "Слуги народу" (СН) говорить, що на підготовку проєкту постанови до голосування буде потрібен якийсь час.

"Нагадаю, в запасі у Ради є законні 90 днів після отримання звернення від міськради", - говорить він.

Тобто, якщо парламент призначить вибори не 26 січня на кінець березня, а, наприклад, в лютому на кінець жовтня це формальним порушенням не буде.

При цьому джерело підтвердило, що завдання форсувати прийняття рішення по Харкову ніхто не ставив.

"Хоча, коли є політична воля, турборежим завжди включається", - сказав депутат.

Те, що виборів в Харкові, швидше за все, не буде в кінці березні, каже, наприклад, член Центрвиборчкому Ірина Єфремова, яку в політкругах вважають людиною Авакова.

"З огляду на локдаун, Верховна Рада буде засідати тільки в кінці січня, можливо, до березня і не приймуть рішення провести вибори", - зазначила Єфремова в коментарі "Обозревателю".

Якщо вважати, що швидкі вибори не вигідні Терехову і силам, які за ним стоять, то як раз Добкін, на думку експертів, в них зацікавлений.

"Добкін - найбільш зацікавлений в тому, аби справа з виборами не затягувалася. Іншому потенційному кандидату Терехову потрібен час, щоб його асоціація з популярним в місті Кернесом стала сильнішою, ніж у Добкіна", - коментує харківський політолог Антон Авксентьєв "Країні".

Хто крім Добкіна

Чутки щодо мерських амбіцій Терехова ходять наполегливі, але сам секретар міськради Терехов, який до обрання у зібрання був першим заступником мера Кернеса, відмовляється відповідати на питання про балотування.

"Коли будуть призначені вибори, тоді ви побачите, хто буде висуватися, як і в які терміни", - відповів секретар міськради на відповідне запитання журналістів в кінці грудня.

При цьому Терехов продовжує працювати над власною розкруткою. У певному сенсі для нього виборча кампанія після голосування 25 жовтня не закінчилася.

"За моїми спостереженнями Терехов веде підготовку до майбутніх виборів. До свят по Харкову розвісили привітання "Блоку Кернеса" (партія, від якої був обраний секретар міськради - ред.) і Терехова в той самийстилістиці, що і перед виборами", - зазначає Авксентьєв.

"Терехов зараз це частина команди управління Харковом, де, крім нього - Фукс (друг покійного Кернеса бізнесмен Павло Фукс - ред.), людина Авакова Котвицький (народний депутат восьмого скликання Ігор Котвицький - ред.) і сам міністр. Але у нього поки немає такої підтримки городян, яка була у Кернеса. А виборці покійного мера можуть перейти до кандидата від ОТЗЖ або до Добкіна. Тому Терехов і зацікавлений в тому, щоб вибори були восени, а не навесні", - говорить співрозмовник в політичних колах Харкова.

У коментарі Михайло Добкін сказав, що в Терехові побачить справжнього конкурента, якщо його дійсно підтримає команда Авакова, яку він вважає "головним суперником" у майбутній кампанії.

"Терехов сам по собі - це Терехов. Але посилений командою Авакова - це інший Терехов. Якщо підтвердиться, що він спирається на допомогу міністра внутрішніх справ, тоді я погоджуся, що він буде непростим конкурентом. Але били й не таких свого часу", - зазначив Добкін.

Самого Добкіна, як вважають в політичних колах, підтримують Рінат Ахметов і Вадим Новинський. Втім, співрозмовник, близький до керівництва партії Ахметова "Оппоблок" стверджує, що остаточне рішення про підтримку походу Добкіна на мера Харкова цією групою ще не прийнято.

"Воно буде після консультацій в трикутнику Ахметов-Офіс президента-Фукс", - говорить джерело.

За його словами, президентський офіс тут - зв'язуюча ланка. Причому ставка може бути зроблена і на іншу кандидатуру.

"Це і Терехов, і гіпотетично Мураєв", - зазначає співрозмовник в "Оппобллоке".

У коментарі екснардеп Євген Мураєв заявив, що його рішення буде залежати від ситуації в Харківській міськраді й в самому місті.

"Я розумію, що навесні вибори нового мера навряд чи відбудуться. Чи вдасться Раді призначити їх на осінь теж велике питання. Не зовсім розумію, яка ситуація буде в міськраді. Якщо здорова правильна і вся нинішня команда збережеться, то мені здається, що все на своїх місцях. Якщо почнуться, так би мовити, мусони, і контроль над містом спробують взяти сторонні люди, то я за своє місто буду боротися. Кого я маю на увазі під сторонніми? Це ті, хто останнім часом не мав до Харкова ніякого відношення", - прокоментував Мураєв без уточнень.

Окрема інтрига - кого висуне "Опозиційна платформа за життя" (ОТЗЖ). Її кандидат в мери нардеп Олександр Фельдман зайняв друге місце. Також як і сама партія на виборах до міськради.

Хто стане кандидатом від партії в разі дострокових виборах поки що не вирішено, говорить "Країні" джерело в керівництві ОТЗЖ.

У харківських політкругах кажуть, що крім Фельдмана від партії хоче йти Володимир Скоробогач (депутат облради від ОТЗЖ). Також нібито зондує ґрунт для переговорів з "Оппоплатформой" Михайла Добкіна.

Певним чинником на виборах могла б стати ексгубернатор Юлія Світлична, але, за відомостями "Країни", вона не прагне на вибори. Якщо Світлична не балотуватиметься, ймовірно, знову піде кандидат від її партії, депутат Харківської міськради Ігор Черняк.

У харківській організації "Слуги народу" кажуть, як про можливого кандидата, про народного депутата восьмого скликання, депутата облради від СН Романа Семенуха.

"Без ілюзій щодо перемоги, але це допоможе подальшої розкрутки", - говорить джерело в партчейке. Сам депутат на запит не відповів.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics