Close button

Бізнес песимістично оцінює результати своєї діяльності - НБУ

Бізнес песимістично оцінює результати своєї діяльності - НБУ

В умовах пандемії і карантину бізнес, незважаючи на незначне пом'якшення оцінок, і в подальшому продовжує песимістично оцінювати результати своєї економічної діяльності, повідомляє Укринформ.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ЙОДУ), який розраховує Національний банк на щомісячній основі, повідомляє прес-служба регулятора.

Так, за грудень 2020 року індекс очікувань склав 45,5 проти 43,4 в листопаді. З березня поточного року очікування підприємств знаходяться на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).

Найнижчі оцінки залишаються у підприємств будівництва (будівництва житла), де очікування визначаються сезонним скороченням економічної активності і звуженням інвестиційного попиту. Так, індекс сектора в грудні склав 39,1 проти 35,0 в листопаді.

Тривало погіршення оцінок підприємств промисловості: секторальний індекс в грудні знизився до 44,6 з 46,1 у листопаді. Промисловці посилили очікування щодо зростання цін на сировину, матеріали і продукцію і очікують зменшення обсягів нових експортних замовлень на продукцію. Одночасно дещо поліпшилися оцінки за обсягами виробленої продукції.

Зате підприємства сфери торгівлі зберігають найкращі серед інших секторів економіки оцінки щодо власних результатів і перспектив діяльності: в грудні секторальний індекс склав 48,5 (46,7 в листопаді). Після скасування карантину вихідного дня респонденти покращили очікування щодо збільшення товарообігу і обсягів закупівлі товарів для продажу.

Підприємства сфери послуг також дещо поліпшили свої оцінки щодо економічних перспектив після скасування карантину вихідного дня: секторальний індекс підвищився до 45,1 з 40,1 у листопаді. Зокрема, респонденти очікують збільшення обсягу послуг, що надаються, нових замовлень і послуг.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на свою продукцію на тлі зростання цін на сировину і цін постачальників, а також налаштовані на зменшення чисельності своїх працівників.

Щомісячний опитування підприємств проводився з 3 по 23 грудня 2020 року. В опитуванні взяли участь 172 підприємства. Серед опитаних підприємств 32,6% - компанії промисловості, 34,3% - сфери послуг, 29,1% - торгівлі, 4,1% - будівництва. 34,9% респондентів - великі підприємства, 23,8% - середні, 41,3% - малі. 39,0% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,9% - здійснюють лише експортні операції, 18,0% - тільки імпортні операції, 33,1% - не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань висловлюють лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ЙОДУ) - інструмент оперативної оцінки і відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектора економіки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics