Close button

Що означає ефективність вакцин

Що означає ефективність вакцин

Ефективність вакцини - це зменшення відсотків захворювання в групі людей, які отримали вакцинацію в ході клінічних випробувань в порівнянні з невакцинованою групою, повідомляє Medical News Today.

Всі нові вакцини проходять клінічні випробування, щоб перевірити, наскільки вони ефективні. Розробники вакцини-кандидата зазвичай визначають основні цілі (кінцеві точки) дослідження в протоколі клінічного випробування. Для багатьох експериментальних вакцин проти коронавіруса кінцеві точки зосереджені на запобіганні нових випадків симптоматичного COVID-19.

Вчені можуть розрахувати, наскільки добре працює вакцина-кандидат, визначивши різницю в нових випадках захворювання між групою, що одержувала плацебо, і групою, яка отримує експериментальну вакцину. Наприклад, Pfizer/BioNTech повідомили про ефективність вакцини COVID-19 на рівні 95%. Це означає зниження числа нових випадків захворювання в групі вакцинованих на 95% в порівнянні з групою плацебо.

Ефективність вакцини дає тільки інформацію про те, наскільки добре вакцина працює в умовах клінічного випробування. Умови клінічного випробування не обов'язково відображають те, що відбувається в реальності при вакцинації людей поза клінічними випробуваннями.

Експерти відзначили, що ефективність вакцини залежить від безлічі факторів. Це і стан імунної системи в момент вакцинації, і правильна поведінка людини, а також техніка імунізації, стабільність і активність вакцини.

Новини

Популярні теми форуму

analytics