Close button

Частина українців залишиться без пенсій

Частина українців залишиться без пенсій

Частина українців в 2021 році залишиться без пенсій. Всі, хто не виконав вимоги щодо стажу, повинні будуть працювати до 63 або 65 років, повідомляє Обозреватель.

Хто не отримає пенсію в 2021 році?

Зовсім без пенсій, як і раніше, залишаться українці, у яких немає 15 років стажу. Це мінімальна вимога. А ось "поріг" для 63 і 60 років збільшили.

Отже, якщо вам в цьому році виповниться 60 років і у вас буде:

  • менше 15 років стажу. Пенсію за віком ви взагалі не отримаєте. Єдиний вихід: докупити стаж, інакше в кращому випадку держава може видати посібник для незаможного;
  • від 15 до 18 років стажу. Пенсію можна буде отримати тільки через п'ять років, коли ви досягнете свого 65-річчя;
  • якщо є від 18 до 28 років стажу. На виплату можна розраховувати тільки в 2024-му, коли вам виповниться 63 роки;
  • якщо є від 28 років стажу. В такому випадку можна розраховувати на пенсію в 60 років. До речі, вимоги щодо стажу, які описані вище, щорічно, до 2027-го, будуть збільшуватися на 12 місяців.
Як буде змінюватися ситуація?

В Україні неофіційно працює кожен четвертий українець. Як розповіла старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, найближчі кілька років підвищення вимог до стажу не торкнеться великої кількості українців.

Переломним моментом стане 2023-й, тоді для виходу на пенсію в 60 років знадобиться вже 30 років стажу, а багато українців стільки заробити не встигли.

Що важливо знати про пенсійну систему в Україні

  • Перше - пенсіонерів більше, ніж працівників, і ситуація буде погіршуватися

За даними Федерації роботодавців, в Україні 10,6 млн працівників на 11,3 млн пенсіонерів. Правда, є ще самозайняті і підприємці. В цілому ж один працюючий утримує своїми внесками одного пенсіонера.

З мінімальної зарплати до Пенсійного фонду надходить всього 889 грн, а з середньої зарплати - близько 1,8 тис. грн. Зрозуміло, цих грошей катастрофічно не вистачає. "Діра" в ПФУ досягає понад 170 млрд грн.

Міжнародна організація праці підрахувала, що до 2050-го кількість пенсіонерів в Україні збільшиться на 43,9%. Діюча система при таких обставинах просто зруйнується.

  • Друге - пенсії в Україні скоротили в 2017-м, більшість виявилася за межею бідності

Всі майбутні пенсії урізали в рамках пенсійної реформи в 2017-м, змінивши формулу. Якщо раніше за кожен відпрацьований рік можна було отримати 1,35% розрахункового заробітку, то зараз - всього 1%.

Наприклад, при середній зарплаті (близько 10 тис. грн) і з 30 роками стажу в цьому році можна буде отримати пенсію в розмірі 2,3 тис. грн. А якби діяли старі правила, то при таких же умовах-3,1 тис. грн.

Це призвело до того, що навіть із середньою зарплатою пенсія буде нижча за прожитковий мінімум.

"Для осіб з заробітком, рівним середню заробітну плату в країні, діюча пенсійна формула забезпечить пенсію, яка буде вище відносної межі бідності і встановленого законом прожиткового мінімуму, але нижче, ніж фактичний прожитковий мінімум", - йдеться в звіті МОП.

  • Третє - оновлені вимоги щодо стажу не виконає більшість українців

Вже з 2027-го, щоб отримати виплату в 60 років, знадобиться як мінімум 35 років стажу. Зараз з таким стажем всього половина пенсіонерів, і ситуація особливо не зміниться. За оцінками Мінсоцполітики, через сім років близько 45% українців змушені будуть працювати до 63 або 65 років.

Велика проблема - тіньова зайнятість. Близько чотирьох мільйонів українців працюють без офіційного оформлення, внески до Пенсійного фонду не платять. А ще мільйони частина зарплати отримують в конверті. Все це призводить до того, що на діючих пенсіонерів грошей просто не вистачає.

Олександр Литвин

Новини

Популярні теми форуму

analytics