Close button

Скільки Україна закупила трамваїв і тролейбусів

Скільки Україна закупила трамваїв і тролейбусів

Держава може стати лідером і створити потужне виробництво і нові робочі місця, запропонувати краще фінансування для вітчизняного виробника, вважає колишній міністр інфраструктури України, повідомляє Корреспондент.

Всього у 2020 році Україна закупила 400 тролейбусів і трамваїв для міської інфраструктури. При цьому частина купленого транспорту вже була в експлуатації. Про це в понеділок, 4 січня, на своїй сторінці в Facebook повідомив екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"За минулий рік в систему міського громадського транспорту України надійшло: 337 тролейбусів і 49 трамваїв, з яких 40 - вагони, які вже були у використанні", - написав Омелян.

Як він зазначив, 82% нових тролейбусів було придбано на кошти міжнародних фінансових організацій (переважно кредитні лінії ЄБРР і ЄІБ, які були запущені в 2015 році для модернізації електричного муніципального транспорту).

За рахунок міських бюджетів через систему ПроЗорро було придбано 34 нових тролейбуса. Також, в столицю надійшли два нових трамвая польського виробника Pesa.

Екс-міністр підкреслив, що 70% тролейбусів на українському ринку виготовлені в Білорусі, або з використанням білоруських машинокомплектів.

При цьому Омелян підкреслив, що вітчизняні виробники тролейбусів Електрон і Еталон поставляли свою продукцію тільки до Львова (Електрон) і Чернігів (Еталон).

Броварський виробник "Політехносервіс", який поки випускає тролейбуси на базі білоруських кузовів МАЗ-203, в 2020 році крім Вінниці почав поставляти тролейбуси до Харкова.

Український виробник трамваїв "Татра-Юг" відвантажив 7 трамвайних вагонів в Єгипет, завершивши виконання замовлення на 15 вагонів.

Омелян вважає, що для того, щоб українські міста могли протягом наступних 5-10 років замінити 20 тисяч тролейбусів і купити близько 10 тисяч трамваїв потрібно: розробити план фінансової допомоги міським бюджетам у вигляді довгої і дешевої кредитної лінії, лізингу або державної програми; допомогти українським підприємствам за підтримки світових виробників розгорнути повноцінне виробництво муніципальної техніки.

"В Україні є все необхідне для того, щоб нашими містами їздив сучасний електричний громадський транспорт. Потрібно тільки, щоб для держави в пріоритеті було розвиток вітчизняного виробництва, а не створення красивих і порожніх телевізійних картинок", - написав Омелян.

На думку Омеляна, застарілий транспорт в українських містах може збільшити викиди шкідливих речовин в повітря і негативно впливати на швидкість руху.

Нагадаємо, в Кривому Розі з 1 травня 2021 року проїзд в громадському транспорті стане безкоштовним.

Новини

Популярні теми форуму

analytics