Close button

Захворюваність COVID-19 падає: локдаун можна скасовувати?

Захворюваність COVID-19 падає: локдаун можна скасовувати?

В Україні продовжує падати захворюваність. І епідеміологи не можуть зрозуміти, чому так відбувається - статистика, яку дає МОЗ, неможлива за правилами епідеміології, повідомляє Сегодня.

Чи буде в Україні далі падати захворюваність і чи варто скасовувати прийдешній локдаун?

Чому в Україні захворюваність падає без жорсткого карантину?

Захворюваність в Україні з початку грудня продовжує падати. З останнього рекорду в 16 294 хворих на добу (28 листопада) кількість нових випадків впало до 5334.

"Захворюваність йде на спад, але сподіватися, що це триватиме - немає причин. По цифрах видно зниження на 30-40%. Що буде далі - ніхто не скаже. Зараз святкові дні і статистика спотворюється - люди звертаються за медичною допомогою менше, менше тестуються. ми бачимо, що в Великобританії, Чехії нові спалахи з новою силою - можливо, через нового штаму вірусу. в кожній країні по-різному. Показники в Україні не схожі на інші країни. Чому до сих пір ми протрималися без жорстких обмежень - ніхто не розуміє. В Україні немає досліджень, скільки людей реально перехворіли, хоча це не складно зробити, "- вважає голова Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов'язаних з епідемією коронавируса SARS-CoV-2 НАН України Ігор Бровченко.

Дати відповідь, скільки людина перехворіли, може допомогти тестування 20-30 тисяч чоловік без симптомів. Якщо виявиться, що перехворіли на насправді в 20-30 разів більше, ніж показує статистика, тоді буде зрозуміло, що є колективний імунітет і природним шляхом інфікування загасає.

"Якщо виявиться, що перехворіли 5%, тоді треба шукати причини в інших механізмах. Поки ми не розуміємо, чому загасання відбувається. Можливо, це можуть пояснити епідеміологи. За нашими оцінками, які ґрунтуються на аналізі зайвої смертності та летальності від самої хвороби, реально перехворіли раз в 10 більше. І тоді є підстави говорити, що колективний імунітет може впливати. Але, за офіційною статистикою, перехворіли близько 2,5% населення ", - додає Бровченко.

Чому в Україні падає статистика захворюваності на тлі інших країн, не можуть пояснити і епідеміологи. Для цього просто немає причин.

"Мені здається, статистика набагато більше. За класичним епідпроцесу захворюваність не могла просто так зупинитися. В країні не вводили жорсткого карантину, не працювали з контактними особами. Тому мені здається, ситуація така ж, як і до свят. Просто зараз маніпулюють цифрами. Або просто дуже впало обстеження людей, "- вважає епідеміолог Катерина Сояк.

Яка ситуація в лікарнях?

Ольга Кобевко - інфекціоніст з Чернівців. Лікар працює на дві лікарні: обласну клінічну лікарню та міську лікарню №1.

За її словами, в лікарні дійсно надходить менше пацієнтів.

"Але треба враховувати, що зараз йдуть свята і я не впевнена, що буде далі зниження захворюваності. Завжди після свят йде збільшення як респіраторних інфекцій, так і харчових отруєнь. Ми, як лікарі, завжди до цього готові," - каже Ольга Кобевко.

Статистика теж показує, що заповненість ліжок в лікарнях знижується.

Наприклад, 21 грудня в 10 областях зайнятість ліжок перевищувала 30%. А в Києві 41% "ковідних" ліжок були зайняті хворими. На другому місці Миколаїв - 38,8%.

Станом на 4 січня в Києві зайнято 33,8% ліжок, в Миколаєві - 30%. В інших містах зайнятість ліжок не доходить до 30%, а у Вінницькій області - менше 15%.

Однак така ситуація може бути пов'язаною зі святами, передбачає Ольга Кобевко:

"Перед святами і в період свят ми не можемо бачити реальну ситуацію, тому що люди хочуть залишитися святкувати вдома. Може бути, що люди навіть з симптомами вирішили не звертатися за медичною допомогою".

Чи варто вводити локдаун?

Восьмого січня в Україні вводять нові обмеження на два тижні. Закриють все, крім продуктових магазинів, аптек, заправок і громадського транспорту.

Ці обмеження вводили ще 19 грудня з розрахунком на те, що захворюваність буде зростати.

"Карантин був потрібен в середині грудня, коли були корпоративи, святкування, великі зібрання людей в супермаркетах, це дійсно могло вплинути на зменшення статистики. Навіщо все вирішувати, а потім закривати після свят - я не розумію. Багато моментів не продумані. Повний локдаун повинен передбачити зупинку транспорту ", - говорить Ольга Кобевко.

З іншого боку, після свят статистика може змінитися в інший бік.

"Якщо дивитися на цифри, які дають, то жорсткі обмеження не потрібні. Але потрібно дивитися на заповненість ліжок після свят. На сьогоднішній день у нас немає нормальних цифр і системи епіднагляду. Якщо оперувати тільки офіційними цифрами, то країна не може сказати, що у нас 4000 нових хворих, тому ми вводимо локдаун. Я думаю, його не введуть ", - говорить Катерина Сояк.

Нагадаємо, в соціальних мережах все більше пересудів щодо скасування зимового локдауна, який повинен початися з 8 січня. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов також спростував інформацію про те, що в Україні можуть скасувати локдаун. Він пояснив це тим, що систему охорони здоров'я необхідно розвантажити від коронавируса перед початком сезону грипу.

Тим часом в Європі посилюють карантинні обмеження через зростання захворюваності.

Віталій Андроник

Новини

Популярні теми форуму

analytics