Close button

Зліт біткоїна: що за ним стоїть

Зліт біткоїна: що за ним стоїть

Здається, світ захлинувся зайвими грошима. Інакше стрімкий стрибок вартості найбільш популярної криптовалюти - біткоїна, важко пояснити, повідомляє Укринформ.

Вартість криптовалюта Bitcoin в останні тижні б'є рекорди зростання. Зокрема, 2-3 січня ця криптовалюта додала у вартості відразу понад $ 4 тис., Досягнувши історичної позначки в 34366 доларів (понад 880 тис. Грн).

Правда, 4 січня курс біткоїн хитнувся більше ніж на 11% - впав нижче позначки в $ 29000 - проте потім кілька відвоював втрачені позиції. За даними кріптовалютной біржі Coindesk, 4 січня станом на 21.44 по Києву курс Bitcoin встановився на рівні $ 31719.

Настільки "викликаюча" поведінку молодої 12-річної криптовалюти, яку до сих пір багато хто не визнають, дійсно вражає. І справа не тільки в її специфіці - обмеженою інженерно-віртуальної природі, а й у стані світової економіки, яку в зв'язку з коронакризою "накачали" надлишкової грошовоїю "масою" на тлі загального падіння.

Фіатних (тобто звичайних) грошей в світовій фінансові системі зараз стільки, що їх просто НІКУДИ дівати. Ось вони і переходять в віртуальні активи, які з кожним роком набувають все більш реальних обрисів.

Собі в подарунок - нові цінові рубежі

У свій 12-й день народження - 3 січня 2021 р найпопулярніша електронна валюта світу біткоїни (перший блок електронних "монет" біткоіни був створений 3 січня 2009 року) встановив рекорд вартості - за одну "монету" BitCoin давали більше 34 тисяч цілком реальних американських доларів. Це при тому, що ще два роки тому біткоїн коштував близько 7 тис. доларів, а в кінці 2020 го близько 19 тис. доларів.

Втім, нинішній стрімкий зліт (як і подальше падіння), не перші в історії біткоїну. Попередній максимум ціни було встановлено в грудні 2017 року, коли вартість криптовалюта наближалася до позначки в 20 тисяч доларів. Тоді котирування біткоіни також різко зросли буквально за кілька тижнів, після чого він впав в ціні до $ 3500..

У березні 2020 го, на тлі пандемії, вартість біткоїну знову почала зростати. Як широко відзначалося в ЗМІ, певним каталізатором цього процесу стала пандемія і викликаний нею економічний спад в усьому світі. Причинно-наслідковий ланцюжок виглядала так. Щоб стримати поширення коронавируса, держави ввели карантин. Це призвело до падіння попиту на нафтопродукти і сировину - котирування нафти обвалилися.

У той же час обмежувальні заходи привели до уповільнення ділової активності в різних галузях - насамперед, у сфері туризму, готельному та ресторанному бізнесах. Відповідно, в США і ЄС, як і в решті світу, вирішили стимулювати економіку за допомогою додаткових витрат. Для чого центробанки ключових гравців активно емітували гроші.

В результаті це призвело до послаблення традиційних валют. І саме на тлі цих подій виросли інвестиції в криптовалюта. Інвесторам просто не було куди вкладати гарячі вільні кошти, які додатково «намалювалися» в системі.

«У світі дійсно з'явилося багато грошей. Тільки в США за 2020 рік надрукували близько $ 10 трлн (це майже 22% всіх готівкових доларів за весь час їх існування). Така колосальна емісія змушує світові валюти дешевшати. І на цьому тлі приватні інвестори, фонди, компанії шукають можливості збереження свого капіталу », - підтвердив криптоаналітик Олексій Скрипченко.

За його словами, раніше класичним інструментом для хеджування ризиків під час кризи було золото, тепер же люди поступово починають усвідомлювати, що біткоїн - це нове інвестиційне «золото». Воно таке ж «рідкісне» як благородний жовтий метал, воно так само компактне, легко ділиться на частини і не вимагає великих витрат на зберігання.

Протягом 2020 року біткоїн подорожчав майже в чотири рази, - попит на нього формують інвестори, які шукають швидких прибутків. Капіталізація всього ринку біткоїн на сьогодні становить уже близько $ 840 млрд. Деякі аналітики вважають, що вартість біткоїну може і далі рости, особливо на тлі здешевлення долара.

Також на зростання ціни сильно впливає кількість створюваних нових біткоіни. Якщо рік тому щодня добували 1800 біткоїни, то зараз тільки 900. Справа в тому, що кожні чотири роки винагороду за Майнінг (емісію) нового блоку, тобто нової «монети» біткоїни зменшується наполовину. Цей процес називається «халвінг». Він призводить до падіння темпів Майнінг і, відповідно, кількості новонагенерірованних біткоіни. Таке правило спеціально заклав творець біткоіни Сатоши Накамото для запобігання їх надмірної інфляції.

Як відомо, загальна кількість біткоїну строго обмежена - в кінцевому підсумку їх повинно бути тільки 21 млн. «Штук». Сьогодні «видобуто» вже 18 млн біткоіни. І очікується, що остаточно цей процес завершиться не раніше ніж через ... 120 років.

Оскільки халвінг означає істотне уповільнення «видобутку» нових біткоїнів, то кожен раз це привід для сильного зростання ціни віртуальних грошей, наявних в обігу. «Поки все йде за сценарієм», - каже криптоаналітик.

Реально-віртуальна економіка

Багато інвесторів очікують, що використання криптовалюти в традиційній фінансовій системі буде рости, і це призводить до зростання котирувань, відзначає агентство Reuters. Платіжні сервіси Square і PayPal, якими користуються близько 300 мільйонів чоловік, додали в свої додатки можливість робити покупки за допомогою криптовалюта. Саме ці компанії в останні тижні скуповують всі доступні біткоіни, додає Reuters з посиланням на дані фонду Pantera Capital.

Капіталізація всього ринку біткоїну на сьогодні становить близько $ 840 млрд.

«Криптовалюта стали невід'ємною частиною сучасних фінансів, ряд розвинених країн приймають їх як легальне платіжний засіб (Японія, Німеччина). Споживачі фінансових послуг вже звикли до корисних властивостях криптовалюта, і вже виникла стійка потреба в цих властивостях », - каже Євген Невмержицький, економічний експерт, власник школи для кріптотрейдеров cryptobid.site.

І називає головні: конфіденційність, незалежність від будь-яких посередників, таких як банки, доступність до своїх достатків 24/7 в будь-якій точці світу, де є інтернет, неможливість арешту або заблокувати кошти, як це має місце з коштами на банківському рахунку. Від усього цього сучасне суспільство вже ніколи не відмовиться.

«З кожним роком потреба суспільства і світової фінансової системи в кріптоактівах зростає. На сьогодні весь кріпторинок займає менше 0,5% загального обсягу фіатних (звичайних. - Авт.) Грошей в обігу в світі, - стверджує Євген Невмержицький. - За моєю оцінкою, швидке зростання вартості кріптоактівов може відбуватися до досягнення ними 3% світового обсягу грошей в обігу, тобто стільки, скільки приблизно сьогодні складають готівку.

Це означає, що курс біткоїну може вирости ще в кілька разів ». Але цей прогноз дуже загальний, попереджає експерт. Безперечно, великий вплив мають потужні гравці на світовому фінансовому ринку, які можуть як вкладати великі суми в біткоїн, так і швидко їх виводити. «У будь-якому випадку, кріптоатіви і криптовалюта залишаються дуже ризикованим інструментом на фінансовому ринку», - підкреслює Євген Невмержицький.

А оскільки сьогодні біткоїн виконує по суті всі функції грошей (є засобом розрахунку, накопичення і т.д.) і має споживчу вартість, як будь-який товар, то це і є прямий зв'язок з реальною економікою.

«Якщо інвестори щодня купують і продають біткоіни і інші криптовалюта мінімум на $ 100 млрд фіатних грошей, це така ж економіка, як і торгівля акціями, похідними фінансовими інструментами, будь-якими цінними паперами або товарами або послугами», - зазначає в коментарі УКРІНФОРМу пан Невмержицький.

За його словами, не можна стверджувати, що криптовалюти вже складають конкуренцію звичайним грошей, але вони стали істотним доповненням до грошової системі сучасного світу.

«Така ситуація є зараз і залишиться в майбутньому. Зміниться тільки рівень впливу криптовалюта на економіку в бік більшого їх проникнення, але фіатние гроші залишаться. Податки будуть сплачуватися в звичайних грошах, так само остаточні розрахунки можуть вестися тільки в них, підкреслює експерт.

Оксана Поліщук

Новини

Популярні теми форуму

analytics