Close button

Чи стали українці біднішими в рік пандемії

Чи стали українці біднішими в рік пандемії

Із завершенням 2020 року всі зітхнули з полегшенням. Для бізнесу цей рік став справжнім випробуванням, яке зуміли пережити далеко не всі, повідомляє Экономическая Правда.

Хоча багатьом компаніям вдалося пристосуватися, а деяким навіть виграти від стрімкого входження онлайну в повсякденне життя, в загальному коронакриза стала важким ударом для світової економіки.

Поки підприємці підраховують збитки за підсумками року, криза поставила на грань бідності мільйони людей по всьому світу. За розрахунками Світового банку, пандемія COVID-19 стала причиною збільшення на 150 000 000 кількості бідного населення Землі.

В Україні багато людей, зайнятих у туристичній, готельно-ресторанної, авіаційній галузях повністю або частково втратили роботу. Ударила коронакриза і по платоспроможності громадян. Зокрема через падіння курсу національної валюти.

Половина українців - на мінімалці

У звіті Всесвітнього інституту дослідження розвитку економіки Університету ООН прогнозували, що при найгіршому сценарії розвитку економічної кризи кількість людей, які проживають за межею бідності (її визначають в розмірі 1,9 дол. У день за паритетом купівельної спроможності) може вирости на 420-580 мільйонів чоловік .

Про зростання кількості людей, що живуть за межею бідності, на початку пандемії попереджали в OXFAM - об'єднанні 20 недержавних організацій, метою яких є протидія бідності. Там прогнозували, що через пандемію кількість бідного населення світу виросте на півмільярда осіб.

Невтішні прогнози давали і для України. Міжнародна організація UNICEF ще в квітні опублікувала звіт, згідно з яким рівень бідності в нашій країні через пандемію COVID-19 зросте з 27,2% до 43,6%, а в гіршому випадку навіть до 50,8% від усього населення.

Саме така частка українців потенційно житиме щомісяця на суму ,що не перевищує фактичний прожитковий мінімум - він у листопаді склав 3922 грн.

Всі прогнози щодо бідності базувалися на тому, що через карантин більшість малих підприємств змушені закритися, залишивши без роботи найбільш вразливі категорії населення. Закриті кордони, в свою чергу, повинні ускладнити трудової міграції, суттєво скоротивши обсяги переказів з-за кордону.

За песимістичними розрахунками банку, 2020 року на 1,9 долара в день стали проживати на 150 000 000 більше людей. Точними даних про наслідки коронакризи можна буде оперувати тільки через кілька років, коли буде доступно більше статистичної інформації.

"Різке зростання рівня бідності ми зафіксували ще в першому кварталі 2020 року. За підсумками першого півріччя рівень бідності населення зріс до 51% (в порівнянні з першим півріччям 2019 року, коли бідними були 41% українців).

У другому півріччі ситуація вирівняється, проте ми очікуємо, що рівень бідності за підсумками 2020 складе 45-50% ", - повідомила ЕП завідувачка сектора досліджень рівня життя населення НАН України Людмила Черенько.

За останніми наявними даними НАН, в першому півріччі 2020 року близько 19,4 мільйона осіб проживали за межею бідності. У 2019 таких людей було на 4000000 менше.

Як змінилися доходи українців

Для більшості українців, які живуть на одну зарплату, в 2020 рік пройшов під знаком зменшення доходів. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

На перший погляд, протягом минулого року розмір середньої заробітної плати український ріс, хоча і з невеликими перервами. Однак таке зростання було швидше номінальним.

У доларовому ж еквіваленті середня зарплата українців з січня по листопад зменшилася на 31 долар або 7%. За минулий рік вартість американської валюти по відношенню до гривні виросла на 17%. Це з урахуванням того, що американська валюта також падала протягом року щодо основних світових валют.

Набагато гірша ситуація з платоспроможністю українських пенсіонерів. За даними Пенсійного фонду середня пенсія за віком в Україні в 2020 зросла на 365,5 грн - до 3430,28 грн в місяць.

Однак реальна платоспроможність пенсій (в доларовому еквіваленті) знизилася. Найбільше це зниження відбулося на початку другого кварталу, його викликала девальвація гривні на 9,5% . Решту частину року пенсії зростали, хоча в доларах так і не змогли досягти рівня початку 2020 року.

Очікувано, що в 2020 році зросла і кількість безробітних. За даними Державного центру зайнятості, влітку таких було більш ніж півмільйона людей. Ця сума не враховує людей, які втратили роботу, проте не стали на облік. Тому реальна кількість безробітних було більше.

За останніми даними Держкомстату, безробіття в другому і третьому кварталах 2020 склав 9,9% і 9,5% відповідно. На допомогу безробітним, в період коронакризи, уряд виділяв додаткові кошти. Зокрема, ввів допомогу по тимчасовій безробіття, в тому числі за рахунок коштів фонду боротьби з COVID-19. Пік виплат останньої припав на липень 2020 року.

Незважаючи на всі спроби держави допомогти людям, які втратили роботу, середній номінальний розмір виплат по безробіттю в 2020 році знизився навіть у гривневому еквіваленті. За даними Державного центру зайнятості - за січень-листопад на 309 грн. У доларовому еквіваленті він впав зі 164 дол до 126 дол на місяць.

Однак навіть наявність роботи не гарантує отримання зарплати. Як свідчать дані Держкомстату, протягом 2020 істотно виріс показник затримки по виплаті зарплат працівникам економічно активних підприємств: з 1,8 млрд грн до 2,7 млрд грн або на 47,2%. Активно ця заборгованість зростала в другій половині року.

Лідером по зростанню боргів із зарплати стали готелі. 2020 року борги цих підприємств перед їх працівниками виросли в 62 рази, до 12600000 грн.

Протягом минулого року росли і борги українців за комунальні послуги. У листопаді 2020 (порівняно з листопадом 2019) заборгованість по оплаті газу зросла на 6%, за опалення та гарячу воду - на 10%, за вивезення відходів - на 38%.

Загалом заборгованість за всі комунальні послуги за січень-листопад збільшилася на 10% - до 66100 млн грн. У минулому році істотно змінилися і структура доходів українців: за третій квартал 2020 року частка соціальних допомог в доходах домогосподарств збільшилася до 30,4%, тоді як за аналогічний період 2019 вона становила 28,2%.

Що очікувати в 2021 році

У 2021 року світ очікує масова вакцинація від коронавірусу. Міжнародні фінансові організації прогнозують світовій економіці різке відновлення. Очікується зростання ВВП і Україна, що дає підстави для вирівнювання ситуації з бідністю. Хоча в НАН України не очікують, що добробут населення в цьому році кардинально покращиться.

"2021 буде провальним для добробуту населення. Економічні підстави цього вже закладено в 2020 році, тому істотно змінити ситуацію вже не вийде", - вважає Людмила Черенько з НАН України.

Вона не чекає поліпшення рівня життя українців у 2021 році навіть в разі проведення швидкої вакцинації. Зрештою, поки карантин вже не грають вирішальної ролі в поширенні бідності, адже до них економіка встигла адаптуватися.

"Можливо, якщо економіка почне зростати, про що йдеться в урядовому прогнозі, то десь в другому півріччі 2021 ми очікуємо, що доходи населення перестануть падати. Однак їх зростання ми зможемо побачити тільки в 2022 році", - відзначає вона.

Ярослав Винокуров

Новини

Популярні теми форуму

analytics