Close button

Головні українські політичні інтриги 2021 року

Головні українські політичні інтриги 2021 року

За минулий рік Зеленський і "слуги" розгубили кредит довіри, наданий їм у 2019 році. Падіння рейтингу залишиться трендом і в цьому році. Але це не єдина погана новина для Зе і його команди, повідомляє Depo.ua.

Нові тарифи на газ і світло, очікуваний фільм розслідувачів з Белінгкет про зрив спецоперації із затримання і доставку до Києва російських бойовиків-"вагнерівців", прогнозовані проблеми зі щепленням від коронавірусу, протистояння між олігархами, яке може порушити олігархічний консенсус, що склався протягом минулого року, кадрові провали та деградація державних інститутів, невизначеність в мирному процесі Донбасу. Це неповний перелік того, що буде робити нашу країну нестабільною. І чим обов'язково скористаються зовнішні сили.

У 2021 році точно не буде трьох речей: розпуску парламенту, імпічменту президента і виборів в ОРДЛО. Водночас досить висока ймовірність зміни уряду, керівництва антикорупційних органів і посилення вуличних протестів.

Чому нинішній склад ВР не будуть перезавантажувати

Попри те, що монобільшість вже давно не монолітна, розпускати парламент президент не буде. По-перше, як би "слуги" не ставали в різні пози перед Банковою, в "зеленій" фракції не знайдеться і десятка прихильників дострокових виборів. Оскільки переважна більшість депутатів з пропрезидентської фракції в наступну каденцію ВР не потраплять. А вони ж - не самогубці, тому будуть триматися разом навіть ціною прогинання перед ОП, якщо це допоможе їх виживанню.

Невигідно розпускати парламент і самому Зеленському, адже в наступній каденції у "слуг" буде куди більш маленька за чисельністю фракція. А це означає, що доведеться створювати коаліцію і розплачуватися посадами. Одним словом, не бути першою скрипкою. Тому Зеленському нічого не залишається, як терпіти витівки соратників в ВР.

Що стосується опозиційних "ЄС" і "ОПЗЖ", рейтинги яких ростуть, то перевибори в цьому році, їм, здавалося б, вигідні. Однак це лише на перший погляд. Персональний рейтинг Зеленського і далі буде витягати "слуг" вгору, тому опозиційні сили, хитаючи тему перевиборів, все ж перечекають, поки довіру громадян до президента опуститься до критично низького рівня. Тоді можна буде посилювати риторику щодо перезапуску Ради.

Також можна прогнозувати посилення тертя ОП зі спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим. Він навряд чи ризикне йти у вільне плавання з власним політичним проєктом, але і слухняним виконавцем волі Банкової не буде. Не слід забувати, що власники акцій політичних сил вже почали кастинг можливих суперників Зеленського на президентських виборах (в тому, що він буде балотуватися вдруге, сумнівів залишається все менше), і Разумкова називають серед потенційних фаворитів цього відбору.

Чому розмови про імпічмент залишаться розмовами

Після указу Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького з посади голови Конституційного суду політики та експерти почали обговорювати можливість імпічменту глави держави за нібито перевищення повноважень. Загальновідомо, що згідно з чинним законом здійснити імпічмент неможливо, але розмови про нього, спроби створити ТСК в Раді, принесуть політичні дивіденди ініціаторам процесу.

Питання лише в тому, наскільки ці дивіденди будуть значними, враховуючи, що, по-перше, Тупицький - далеко не зразковий діяч, з якого можна зліпити жертву режиму, а, по-друге, тиск на главу КСУ може в кінцевому підсумку дати результат у вигляді лояльності суддів до "зеленої" влади. Втім, не факт, що кінцева мета протистояння з Конституційним судом - взяти його під контроль. Не виключено, що все робиться для того, щоб заблокувати роботу КСУ і таким чином убезпечити себе від визнання неконституційними низки законів, прийнятих вже при "зелених", або тих, які ще планують прийняти.

Разом з тим не можна виключати ініціювання імпічменту не через ситуації з Конституційним судом, а за результатами розслідування історії зі зривом спецоперації по доставці з Мінська групи "вагнерівців". Ця тема більш зрозуміла громадянам, ніж розборки з Тупицьким.

У цьому контексті не слід скидати з рахунків ще одного сценарію - відставки глави ОП Андрія Єрмака, щоб відвести підозри від глави держави. Наскільки такий сценарій реалістичний, покажуть перші контакти офіційного Києва з новою командою в Білому домі.

Байден як план "Б"

Осіння активізація розмов про мирне врегулювання конфлікту на Донбасі й вибори на окупованих територіях навесні 2021 року продемонструвала, що чіткого плану дій у Банкової немає. Нинішній склад парламенту не підтримає ні амністію бойовикам, ні закони, що регулюють питання виборів до взяття Україною під контроль кордони з Росією в ОРДЛО. Простіше кажучи, була імітація процесу з очікуваним тупиком. Однак вона дала можливість виграти час, поки в США визначався новий господар Білого дому. Схоже, Джо Байден і є тим планом "Б", завдяки якому щось повинно змінитися на донбаському напрямку.

Спробуємо дати прогноз, які саме зміни можуть відбутися. І за яких умов. По-перше, Зеленський повинен продемонструвати відданість тій політиці щодо Росії, яка велася за його попередника. Чи не тому, що Байден і Порошенко добре знайомі, а тому, що західні еліти повинні чітко розуміти для себе, - чи готова нинішня українська влада протистояти країні-агресору або і далі буде діяти за принципом "аби не образити Москву".

З приходом Байдена в Білий дім для України відкривається вікно можливостей - від посилення тиску на РФ через санкції до прискорення інтеграції нашої держави в НАТО, однак це вікно може швидко закритися, якщо Зеленський і далі буде проводити політику "яка різниця". Від нього буде потрібно не тільки посилення на дипломатичному фронті, але і, з високою ймовірністю, відсторонення від процесу переговорів з РФ задіяних в них зараз персоналій.

По-друге, з порядку денного в Україні повинна бути знята тема "зовнішнього управління". Ця гібридна технологія покинута до нас з Росії, досить ефективна, що підтверджують і недавні соцопитування, згідно з якими число прихильників євроатлантичної інтеграції в Україні при Зеленському зменшилася. При цьому зростає чисельність "самостійників", які вважають, що нам взагалі не потрібно нікуди інтегруватися.

Зараз як інтрига виглядає, чи запросять Зеленського на інавгурацію Байдена. Насправді інтрига в іншому - з чим наш президент поїде на інавгурацію. Адже поки невідомо, розслідується взагалі справа про "плівки Деркача". Зате добре відомо про розслідування двох десятків справ, в яких фігурує Порошенко. Також в кейсі Зеленського залишається проблема Татарова. Її невирішеність до візиту до Вашингтона буде шкодити щирим контактам з Білим домом.

По-третє, зараз важко прогнозувати, чи спробує Байден відновити Женевський формат в переговорах по Донбасу, а ось оновлення інституту спецпредставника Держдепу по Україні та приїзд до Києва нового (або старого нового - Марі Йованович) посла - питання, яке може бути вирішене вже навесні.

Це не означає, що в питанні світу на Донбасі за українську владу все вирішуватимуть за океаном. Скоріше мова йде про вироблення спільної позиції Києва і Заходу і з цього, і з багатьох інших питань. Після зміни влади в Україні, з одного боку, і політики невтручання в російсько-український конфлікт при президенті Трампа з іншого, ми побачили дві неприємні тенденції: перша - пом'якшення позиції Києва щодо Росії в переговорному процесі, коли країна-агресор несподівано стала називатися " тим боком ", а причиною загибелі наших військових на Донбасі стали не путінські бойовики, а Бог, який забирає когось із захисників до себе на небо; друга - відсутність чіткої стратегії, в результаті чого сталося кілька помилок, які були видані за перемоги. Добре, що це хоч були не фатальні помилки - капітулювати не встигли.

Тиск з боку Заходу на Росію в цьому році посилиться. Однак Зеленський і його команда повинні переглянути ставлення до країни-агресора. Пора викинути з голови примарну думку, що з Росією можна домовитися, демонструючи якісь поступки.

Чи повернуть деокупацію Криму до світового порядку денного

Зараз непоганою задумкою виглядає "Кримська платформа". Єдине зауваження: вона не повинна перетворитися на майданчик для порожніх розмов. Там повинні проводитися стратегії, які будуть давати результати в найближчому майбутньому. Це можуть бути й невеликі, але резонансні перемоги, такі як повернення нарешті з Нідерландів скіфського золота, чого ніяк не можуть добитися наші юристи.

І перемоги великі - посилення санкцій відносно іноземних компаній, які продовжують працювати в Криму, введення персональних санкцій щодо громадян РФ, які порушують права мешканців українського півострова і так далі. Також не варто забувати, що у вересні цього року будуть вибори в російську Думу, обирати депутатів будуть і в Криму. Тому з'явиться хороша можливість загострити увагу світової спільноти на нелегітимності російського законодавчого органу через присутність в ньому депутатів, обраних у Криму.

Тобто, в перспективі "Кримська платформа" здатна стати якісним майданчиком для донесення нашої позиції. Але при цьому відразу слід враховувати, що Москва буде робити все для дискредитації цієї площадки як ззовні України, так і зсередини. Наприклад, нав'язувати вигідний їй дискурс про "гуманітарну катастрофу" внаслідок відмови України постачати воду. Тому, даючи старт "Кримської платформі", слід мати інструментарій для протидії гібридним спробам Росії поставити все з ніг на голову.

Кого призначать винним за зрив вакцинації

Одна з ключових тем першої половини року - вакцинація від коронавірусу. Вже писали про ризики зриву вакцинації як внаслідок принципового небажання українців робити щеплення, так і з-за скандалів з постачанням вакцини. Вона до нас ще не прибула, а главу МОЗ Максима Степанова вже звинуватили в перевищенні повноважень при відборі постачальника сироватки для щеплень. Можна припустити, що це не останній подібний скандал.

Наприклад, зараз існують небезпідставні побоювання, що вакцина прийде в Україну із запізненням. Або виникнуть питання з її якістю. І навіть якщо якість буде на належному рівні, то антивакцинатори - а у нас це особливо активна категорія населення - розповідатимуть, що щеплення від коронавірусу нічого не дасть. Антивакцинаторів можуть фінансово зацікавлювати ті гравці ринку, від чиїх послуг відмовилися. Або окремі політичні сили, які виступають промоутерами російської вакцини "Супутник V". А уявімо, не дай Боже, хтось помре після щеплення! Охочих запалити вулицю буде досить. Чи готова влада до таких викликів? Схоже, не готова.

Тут мова йде не тільки про необхідність роз'яснювальної кампанії, а й про політичну волю. Влада вже зараз необхідно показати суспільству особа, яка буде персонально відповідати за щеплення і їх наслідки. Без офіційного козла відпущення вся відповідальність ляже особисто на Зеленського. Але чи готова Банкова пожертвувати одним або декількома міністрами, адже це порушить олігархічний консенсус, який склався навколо нинішнього Кабміну.

Чи втримається в кріслі глави уряду Денис Шмигаль

Доля уряду - одна з ключових інтриг 2021-го року. У лютому українці отримають платіжки з новими цінами на газ і світло. В окремих містах платіжки з підвищеними тарифами вже прийшли. Що вилилося в спонтанні акції протесту. Наприклад, на Лубенщині жителі Засулля перекривали трасу Київ-Харків. Тут зробимо маленьку ремарку: згідно з даними Центрвиборчкому, в цьому селі Володимир Зеленський на президентських виборах набрав понад 80% підтримки. Дивно, чому тепер виборці протестують?

У передчутті того, що владі доведеться знімати напругу в суспільстві ротаціями в уряді або взагалі повною зміною його складу, в чергу за прем'єрське крісло вишикувалися потенційні претенденти. Кажуть про експрем'єра Володимира Гройсмана, Юрія Вітренко, якого під Новий рік призначили в.о. міністра енергетики з повноваженнями міністра, голови "Укравтодору" Олександра Кубракова, який займається проєктом "Велике будівництво", про лідера партії "За майбутнє" Ігоря Палиці. Втім, до кожного з претендентів є купа питань. Наприклад, чи дійсно їх розглядають на заміну Шмигаль, чи йде мова про самопіар цих фігур або їх просуванні окремими групами впливу.

Попри недоліки в роботі нинішнього глави уряду, у нього є важливий для Банкової нюанс - відсутність президентських амбіцій і неконфліктність. Шмигаль терпляче погоджується з призначеннями до складу Кабміну людей з різних груп впливу, чого не дозволяли його попередники. Тому перед тим, як приймати рішення перезавантажити урядову команду, на Банковій повинні добре подумати, чи не виростять вони власними руками опонента Зеленському на президентських виборах.

Крім того, як вже було сказано, навколо уряду Шмигаль склався олігархічний консенсус, завдяки чому Кабмін не трясе зсередини. У разі перекроювання Кабінету міністрів цей консенсус порушиться, виникнуть протистояння за посади між олігархами, що відразу збільшить кількість скандалів. Вони приведуть до прискорення падіння рейтингу влади.

Чи наважиться "казус Ситника"

Нагадаємо, з 16 грудня директор НАБУ Артем Ситник є нелегітимним. Відповіді, що з ним робити, Банкова не має. Тому там просто вирішили цю тему не чіпати. Однак обміняти недоторканність Ситника на його лояльність до "зеленим" не вийде. Останнє за часом доказ цьому - справа забудовника Максима Микита, фігурантом якої є заступник голови ОП Олег Татаров. Рятуючи останнього, влада піддається звинуваченням в згортанні антикорупційної реформи.

Але це ще не все. Найгірше в невизначеності статусу Ситника в тому, що адвокати будь-якого підозрюваного в корупції будуть апелювати до незаконності перебування директора НАБУ на посаді. І вигравати справи своїх клієнтів. Фактично в боротьбі з корупцією маємо патову ситуацію і вихід з неї буде однією з інтриг цього року. Наприклад, чи зможуть на Банковій включити до порядку денного переговорів з американцями питання зміни голови НАБУ. І кого можуть "злити" в обмін на згоду замінити Ситника - Олега Татарова, суддю ОАСК Павла Вовка або, може, якусь фігуру, про яку ми поки не знаємо.

Юрій Васильченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics