Close button

Чи можна буде іноземцям купувати землю в Україні

Чи можна буде іноземцям купувати землю в Україні

Питання продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям буде вирішуватися під час загальнонаціонального референдуму, який повинен відбутися в Україні протягом трьох років, повідомляє Укринформ.

Про це в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita заявив міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко.

"Зараз землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати виключно фізичні особи, які є громадянами України. Про те, чи зможуть її купувати іноземці, буде вирішено в ході референдуму, який відбудеться в найближчі три роки. Тому іноземні інвестори сьогодні зможуть лише як і раніше брати землю в довгострокову оренду ", - повідомив Лещенко.

Він зазначив, що на сьогоднішній день в сільському господарстві України немає великої кількості польських інвесторів. За його словами, трохи більше їсти інвесторів з Німеччини на Нідерландів.

"Втім, це не та кількість інвесторів, про яку ми мріємо", - зазначив Лещенко.

Міністр підкреслив, що інвестор не поспішає з інвестиціями в Україну, оскільки не бачить стабільного законодавства в питанні ринку землі.

"Інвестори бояться, адже хочуть стабільності, щоб правова система захищала їхні інвестиції. Поки йде боротьба за реформу ринку землі, інвестори дуже обережно дивляться в напрямку України. Ми їх розуміємо, оскільки цей процес в нашій країні є складним і болісним", - констатував Лещенко .

Верховна Рада на позачерговому засіданні 31 березня 2020 року прийняла закон №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Зокрема, законом передбачено, що купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть тільки українці; фізичні особи зможуть купувати до 100 га землі, юридичні особи отримають право концентрувати у себе до 10 тис. га земель; розрахунок за землю - виключно безготівковий з перевіркою походження коштів; забороняється купувати землю в 50-кілометровій зоні від кордону; банки не зможуть купувати землю, тільки брати в заставу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics