Close button

У НАБУ взялися за тіньові схеми УЗ

У НАБУ взялися за тіньові схеми УЗ

Сьогодні, 5 січня, антикорупційне бюро взялося за одного і бізнес-партнера Андрія Геруса мільярдера Олександра Притику, який зумів «набити на повітрі» більше 4 мільярдів гривень за 6 місяців в схемі з «Укрзалізницею», повідомляє Klymenko Time.

16 грудня детективи обшукали квартиру одного з фігурантів справи про розкрадання коштів УЗ. Слідчі шукали чорнові записи та документи, що підтверджують інформацію, що Олександр Притика закуповував електроенергію у «Нова-Енергетична-Компанія» і перепродував за вигіднішою для себе ціною транспортному трейдеру «Енерго Збут Транс» (всі 100% належать УЗ). До речі, їм зараз керує колишній топ-менеджер «Прикарпаттяобленерго» Валерій Ноздрін.

Під час вилучення, серед інших речей знайшли iPhone 12. Спроба представників захисту повернути SIM-ку з телефону наштовхнула детективів на думку, що і привело їх до вирішення завдання (сподіваємося, в 2021 році Притика навчиться ставити на телефони надійні паролі).

Важливо: розслідування відкрито за фактом нанесення збитків «Укрзалізниці» під час закупівлі електроенергії в період з 2019 по 2020 роки. Йдеться про розкрадання 321 мільйонів гривень, це як мінімум, так як стосується тільки перших трьох місяців 2020 року.

Схема проста: київські ТЕЦ встановили один цінник для продажу електроенергії підставним трейдерам - по 1,31 грн за кВт / год. Серед цих покупців виявився НЕК Притики. Він же і перепродував електрику залізничникам вже за завищеною вартістю - 1,69 гривні за кВт / год. Фактична різниця в націнці 30% (1 кВт дорожче на 38 копійок).

Варто відзначити, що «тіньова схема» була б неможлива в реалізації без участі «дочки» «Укрзалізниці» компанії Ноздріна.

Як стверджує нардеп Гончаренко, у схемі замішані як члени Національного регулятора, так і деякі депутати, що входять до складу парламентського комітету ПЕК. Однак підтвердити цю інформацію поки не можна.

Катерина Жилкова

Новини

Популярні теми форуму

analytics