Close button

Потужна зброя схуднення, якою ви чомусь не користуєтеся

Потужна зброя схуднення, якою ви чомусь не користуєтеся

Сучасні люди вважають повільний, вдумливий прийом їжі недозволеною розкішшю. Ми весь час поспішаємо, ковтаємо бутерброди, перекушуємо на ходу, перед монітором, за кермом автомобіля, повідомляє Econet.

Адже "повільне" харчування не тільки корисно для травлення. Воно допоможе схуднути і має безліч інших корисних ефектів.

Коли мова йде про харчування, ми починаємо турбуватися про різні дрібні деталі: "Від смаженої картоплі я точно додам пів кіло!" "Чи правда, що кето-дієта - оптимальний варіант скинути вагу? Або «сісти» на Палео? Ой, а як же лужна дієта ?! " І паралельно з цими благими думками їмо в машині на ходу. Або перед телевізором. У чому фішка? Нас привчили думати про те, що саме ми їмо, а не про те, як їмо. І дарма.

Повільний і усвідомлений прийом їжі важливіше, ніж те, що ми їмо і коли їмо

Повільне харчування є єдиною і найефективнішою звичкою для здійснення перетворень всередині себе. Якщо хочете, це десь схоже з філософією. Замість того, щоб уточнювати, яку вживати їжу, в яких інтервалах і роботі, корисно почати просто їсти повільно. Ось такий простий і доступний спосіб зниження ваги і поліпшення самопочуття.

Їсти менше, чи не відчуваючи себе обділеним

Популярні дієти позиціонують себе як корисні для здоров'я і фігури. Але при повільному харчуванні результат виявиться не гіршим. В Університеті Род-Айленда провели спеціальне дослідження: подавали два дні однаковий обід, що включає макарони, 30-ти жінкам з нормальною вагою. Учасницям запропонували їсти до повного насичення. Але перед першим обідом запропонували з'їдати все максимально швидко, а перед другим обідом - максимально повільно. У підсумку: при швидкому насиченні добровольці отримали 646 кал. за 9 хв. Коли вони їли повільно - 579 кал. за 29 хв. Виходить, що "повільні" їли на 20 хв. довше, але отримали на 67 кал. менше. Вражає?

Чому так відбувається

1. Фізіологія. Сигнали ситості починають надходити приблизно через 20 хв. Повільне харчування дає можливість відчути, коли вам пора закінчувати трапезу.

2. Психологія. Коли ви їсте повільно і насолоджуєтеся їжею, ви задоволені меншим об'ємом їжі.

Позитивні ефекти повільного харчування

Рішення проблем травлення

Повільне харчування допомагає вирішити такі проблеми з травленням як здуття живота, спазми, болі в животі.

Швидкість харчування має значення тому що, коли ми ковтаючи їжу, ми з'їдаємо більше і менше жуємо. Шлунку важче переробляти великі фракції їжі в химус - травну кашку частково перевареної їжі, соляної кислоти, ферментів води, яка направляється в тонку кишку. Якщо їжа погано подрібнена на химус, імовірний ризик розладу шлунка та інші дисфункції шлунково-кишкового тракту.

«Голод» і «ситість»

Ми часто їмо просто тому що настав відповідний час, навіть якщо не дуже голодні. Так люди налаштовують внутрішні сигнали голоду і ситості. Повільне харчування може «настроїти» ваше розуміння апетиту. Ви навчитеся розпізнавати і довіряти своїм внутрішнім сигналам. Згодом ви станете їсти лише коли голодні і зупинятися, наситившись.

Інструмент, який можна використовувати в будь-який час і в будь-якому місці

Ми не завжди можемо контролювати наявність тих продуктів, які нам необхідні (ось прийшли ми в кафе, а там немає нашої улюбленої капусти брокколі). Але ми можемо контролювати те, наскільки швидко жуємо і ковтаємо. Уявімо повільне харчування як низько висить на дереві фрукт, доступний в будь-який час. Ви за будь-яких обставин можете практикуватися в «повільної їжі».

Як їсти повільніше?

Освоїти повільне і усвідомлене харчування не так вже й просто. Комусь доведеться ретельно попрацювати над цим. Ось корисні поради як почати практикувати повільне харчування. Спробуйте прийняти глобальне рішення і протягом місяця практикувати "повільно" прийоми їжі.

Техніка повільного харчування

  • Робимо вдих. Перед прийомом їжі робимо 1 вдих. Відкушуємо щось 1 раз. Робимо ще 1 вдих. Знову відкушуємо 1 раз. І так далі.
  • Додаємо 1 хвилину. Багато хто не поділяють ідею «витратити час» на їжу і жувати вдумливо і довго. Нам всім ніколи, ми поспішаємо, у нас багато справ. І в зв'язку з цим тривале і неквапливе харчування для когось видасться просто розкішшю. Отже. Додаємо сьогодні всього 1 хвилину до щоденної трапези. Можна 2 або 3, якщо ви відчуваєте себе здатним на це. На початку трапези засікаємо час. Це схоже на гру: ми максимально тягнемо час на прийом їжі. Потім постараємося, щоб наступна трапеза тривала ще на 1 хвилину довше. Так поступово ми збільшимо тривалість їжі.
  • Відкладемо всі пульти і гадженти. Не їжте за кермом, перед екраном телевізора або телефону. Сядьте за красиво накритий стіл, а не на диван. Розслабтеся. Сконцентруйтеся на тому, що ви їсте.
  • Вибираємо продукти, які реально потрібно жувати. Проведіть експеримент: з'їжте будь-який цілісний продукт (яблуко) і порахуйте, скільки разів ви прожувати, щоб зуміти проковтнути фрукт. Тепер довільно вибираємо закуску: крекер, печиво і рахуємо кількість жувань в цьому випадку. А тепер питання: яку їжу ви їсте більш повільно? Слабо оброблені нежирні білки, фрукти, овочі, цільнозернові, бобові зажадають більше зусиль і часу у жуванні.
  • Робимо що-небудь між відкушування. Можна відкладати столові прилади; зробити ковток чистої води; подумати про щось, задати питання співтрапезнику.
  • Отримуємо радість від їжі. Насолоджуйтесь самим процесом. Відчувайте всю гаму смаків, фактуру продуктів. Вдихайте аромат їжі.
  • Акцентуйте увагу на тому, від чого залежить ваша швидкість прийому їжі. Це, наприклад, такі фактори: з ким ви їсте; коли ви їсте; що ви їсте; де ви їсте. Задайте собі питання: Що можна зробити, щоб бути в цьому більш ефективним?

Якщо повільне харчування все ще незвичне для вас, не турбуйтеся. Час зробить своє і ви поступово звикнете. Головне пам'ятати: абсолютно кожен прийом їжі - це прекрасна можливість попрактикуватися в повільному харчуванні.

Якщо ви змогли організувати і з успіхом пройти подібне тридцятиденне випробування, ви можете помітити обнадійливі зміни в вашому тілі: шлунок менше «обурюється» після їжі або улюблені джинси ви тепер надягаєте вільніше. Можливі також психологічні зміни: про що ви роздумуєте під час їжі, як реагуєте на голод або ситість. Скільки змін відбулося з вами за ці 30 днів! А якщо продовжувати працювати в цьому напрямку і далі? І зробити повільне харчування своєю постійною звичкою? Погодьтеся, для цього є вагома причина: ваше відмінне здоров'я і прекрасний зовнішній вигляд.

Новини

Популярні теми форуму

analytics