Close button

10 причин лягати спати до півночі

10 причин лягати спати до півночі

Дорослі люди звикли пізно лягати спати. Та й буденні справи часто не дозволяють раніше відправитися на спокій. Але чому лягати спати після опівночі - шкідливо для здоров'я? Які наслідки чекають на людину, якщо він дотримується саме такого режиму, повідомляє Econet.

Фахівці встановили, що одна година сну до 12 ночі еквівалентний другої години після півночі. Чому рекомендується укладатися в ліжечко до 12 години ночі? Наш сон включає змінюють один одного фази: повільну і швидку. В продовження так званого швидкого сну відбувається обробка спогадів і того, про що ви думали в продовження минулого дня, саме перебуваючи в цій фазі, ми можемо бачити «кольорові» сни.В протягом повільної фази сну йде відновлення головного мозку і продукуються гормони, які сприяють процесам виправлення порушень і пошкоджень в організмі.

10 причин, за якими краще лягти спати раніше

Після того як ви заснули, починається фаза повільного сну, що триває до півтори години. Її змінює цикл швидкого сну.

Співвідношення повільного і швидкого сну мають свою динаміку протягом ночі і пов'язані з тим, в який час ви вирушили на спокій. У першій половині ночі між 23:00 і 3:00 годинами переважають фази глибокого повільного сну. А в другій половині ночі (від 3:00 до 7:00) пропорції змінюються і превалює фаза швидкого сну.

Який напрошується висновок з усього вище сказаного? У суб'єкта, який зміг проспати від 21:00 години до 5:00 години ранку структурна модель нічного сну буде різнитися зі структурною моделлю сну того, хто благополучно спав з 3:00 годин до 11:00 годин. Незважаючи на те, що і один, і другий спали протягом 8 годин.

Виходить, що, чим пізніше людина відправляється спати, тим більше він позбавляє себе цілющих відновлювальних функцій нічного відпочинку.

Отже, наслідки пізнього засинання

1. Надмірна вага

Розпорядок, при якому ви пізно лягаєте спати загрожує придбанням зайвих кілограмів. Фахівці з'ясували, що з кожним невикористаним часом нічного сну зростає індекс маси тіла.

І зайва година сну в ранковий час нічого не змінить. А припізнілий відхід до сну і, відповідно, пізніше пробудження не дають можливості повноцінного відновлення організму.

2. Періодичні кошмари

Вам сняться кошмари? Це відбувається саме тому, що ви укладаєтеся спати пізніше, ніж потрібно. Чим довше триває наше нічне чування (наприклад, перед екраном комп'ютера), тим вище показник всім відомого гормону стресу кортизолу. Ось і виходить, що пізніше засипання грає роль в тому, чи будуть до вас приходити моторошні сни.

3. Роздратування і поганий настрій

Ми всі переконалися на практиці, що дефіцит сну негативно впливає на психіку і поведінкові реакції. Чим раніше людина ляже спати, тим менше запальним, дратівливим, агресивним він буде з оточуючими. Засипання в належний час допоможе «закритися» від негативних думок, що вносять смуту в наш внутрішній стан.

4. Почуття тривоги

Чим пізніше людина вирушає на нічний відпочинок, тим тривожніше він буде. При такому режимі запускаються зміни у функціях сну, які відповідають за увагу і прийняття рішень.

5. Слабка концентрація уваги

Виявляється, існує зв'язок між якістю сну і концентрацією уваги. Якщо ви лягаєте відпочивати в районі опівночі, це негативно позначається на концентрації вашої уваги на наступний день, н дивлячись на те, що ви, можливо, і проспали необхідні 8 годин.

6. Нестійкість перед хворобами

Чим більше ви втомлюєтеся, тим більше ви стаєте сприйнятливими до різного роду інфекцій. Раннє засинання подарує міцне здоров'я, і імунній системі стані легше протистояти вірусам і бактеріям.

7. Млява шкіра

Сон регенерує пошкодження в клітинах шкіри, однак не всякий сон. Припустимо ви спите допізна, але лягайте пізно: відновний механізм буде працювати не повноцінно. Зауважте, у тих, хто пізно лягає, шкіра більш тьмяна і млява.

8. Імовірність виникнення діабету 2 типу

Суб'єкти, які за своїм режиму пізно засинають, мають підвищений ризик виникнення і розвитку діабету.

9. Труднощі із зачаттям

Пізніше засипання погіршує функції яєчників у жінок, знижуючи шанс на вагітність. У представників сильної статі в деяких випадках (досить рідко) це призводить до зниження числа сперматозоїдів.

10. Підвищена чутливість до болю

Больовий поріг у ослабленого людини стає нижче, коли він відчуває себе втомленим, розумово виснаженим, або має нездорову звичку пізно лягати спати. Чим нижче больовий поріг, тим більше проблематично переноситься біль, реакція на уколи, удари.

Задумайтесь, у скільки ви лягаєте спати. Навіть якщо ви проспали вісім годин, але лягли в ліжко в районі опівночі, це не гарантує повноцінного відновлення організму.

Новини

Популярні теми форуму

analytics