Close button

Журналіст Bellingcat розкрив деталі нових розслідувань

Журналіст Bellingcat розкрив деталі нових розслідувань

Портал Bellingcat розслідує можливу причетність передбачуваних отруйників опозиціонера Олексія Навального до смертей журналіста Тимура Куашева в 2014 році, лідера руху "Нова Росія" Микити Ісаєва в 2019 році, а також до отруєння Володимира Кара-Мурзи-молодшого в 2017 році. Про це журналіст Bellingcat Христо грози розповів в ефірі телеканалу "Дождь", який у вівторок, 5 січня, наводить уривки з розмови, повідомляє DW.

"Всі вони мають певні елементи збігів, які вимагають додаткового розслідування", - вважає грози. "Але я не хочу поки на сьогоднішній день називати жодних імен", - підкреслив він.

"Не маючи на 100 відсотків доказів, я не готовий" говорити про можливий зв'язок з передбачуваними співробітниками Федеральної служби безпеки (ФСБ) РФ, уточнив журналіст. "Але ці збіги - одні з тих, які ми розслідуємо дуже докладно", - додав Христо грози. Він обмовився, що в ситуації з Кара-Мурза-молодшим необхідно шукати телефонні біллінги, які вже набагато складніше дістати після публікації Bellingcat.

Розслідування Bellingcat по Навальному

Розслідування отруєння Олексія Навального бойовим отруйною речовиною з сімейства "Новачок", проведене спільно журналістами Bellingcat, The Insider, CNN і ФБК, було опубліковано 14 грудня 2020 року. У ньому стверджувалося, що вісім співробітників російських спецслужб стежили за Навальний протягом як мінімум трьох років. На наступний день після публікації Христо грози розповів в інтерв'ю DW, як саме журналісти збирали дані про пересування і комунікації можливих співробітників ФСБ.

Через тиждень Навальний опублікував запис своєї телефонної розмови з одним із ймовірних отруйників - передбачуваним співробітником ФСБ Костянтином Кудрявцевим. В ході цієї бесіди Кудрявцев думав, що спілкується з помічником секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева Максимом Устиновим - саме так представився Навальний в процесі розмови.

Пізніше, 31 грудня 2020 року, Христо грози виклав додаткові дані про 10 передбачуваних співробітників ФСБ і маршрутах їх поїздок.

Сліди отрути "Новачок" в аналізах Навального

Олексій Навальний знепритомнів 20 серпня в літаку, що вилетів з Томська в Москву. Після екстреної посадки в Омську його госпіталізували, а через два дні доставили для лікування в клініку "Шаріте" в Берліні. Росіянин знаходився в штучній комі 19 діб. Експерти спецлабораторії бундесверу на прохання клініки провели токсикологічний аналіз проб, узятих у Навального, і виявили в них сліди речовини групи "Новачок". До аналогічних висновків незалежно один від одного прийшли лабораторії в Швеції і Франції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Влада РФ заперечують всі звинувачення в причетності до замаху на опозиціонера. ЄС і Великобританія 15 жовтня ввели санкції за отруєння Навального. Москва у відповідь заявила про введення контрзаходів щодо провідних співробітників апаратів керівників ФРН і Франції. Понад 50 країн - учасниць ОЗХЗ в листопаді закликали Росію розслідувати отруєння політика.

Новини

Популярні теми форуму

analytics