Close button

У Києві підпільно вакцинують від COVID чиновників і бізнесменів

У Києві підпільно вакцинують від COVID чиновників і бізнесменів

Українські топчиновники, політики й бізнесмени вже прищеплюються в Києві вакциною від коронавірусу, яку нелегально завезли в Україну, повідомляє Страна.ua.

Вакцинація проходить під грифом секретності на базі однієї з приватних клінік Києва. Публічно інформацію про це ніде не знайдеш, її поширюють від знайомих до знайомих.

Походження вакцини невідомо, однак продавці стверджують, що це препарат, розроблений німецькою компанією BioNTech і американської Pfizer. І запевняють, що вакцина не підроблена. Цією вакциною з 27 грудня вже почали робити щеплення в країнах ЄС. Також нею вакцинують в США, Ізраїлі, Великобританії та багатьох інших країнах.

Офіційно цю вакцину в Україну не ввозять. Більш того, невідомо, коли вона взагалі надійде, оскільки влада не уклала з цією компанією контракти. Поки є тільки один контракт - на закупку 1,9 млн доз вакцини китайської компанії Sinovac Biotech. Але терміни її доставки також поки незрозумілі, бо вона ще навіть не зареєстрована в Китаї.

Водночас українська еліта, як бачимо, не готова чекати так довго.

Вони платять втридорога за можливість захистити себе і близьких від коронавірусу вже зараз.

Про те, що вакцинація від коронавірусу в Україні для обраних вже стартувала, повідомили днями відразу кілька столичних бізнесменів, які зробили щеплення самі й забезпечили дозою вакцини своїх літніх батьків.

За інформацією джерел "Страны", представникам української еліти - політикам і багатим бізнесменам - почали пропонувати підпільну послугу по вакцинації препаратом BioNTech і Pfizer тиждень тому. Але задоволення це не з дешевих. Вартість нелегального щеплення від коронавірусу становить від 1 до 3 тисяч євро.

Відзначимо, що компанії-виробники цієї вакцини BioNTech і Pfizer ще влітку домовилися з адміністрацією США про ціну 19,50 доларів за дозу. В ЄС доза коштує трохи дешевше - 15,50 євро.

Тобто в Україні, до офіційної поставки вакцини, VIP-персони прищеплюються за ціною в 50 разів більшою, ніж в США і ЄС. При цьому після вакцинації клієнти не отримують ніякого документа, який дає можливість уникнути карантину при виїзді в інші країни.

За різними версіями, цю вакцину привезли чи з ЄС, чи то з Ізраїлю. Але більш детально, яким чином її завезли в Україну, ніхто не пояснює, при тому що до зберігання і транспортування вакцини BioNTech і Pfizer висуваються жорсткі вимоги - вона повинна знаходитися при температурі мінус 70 градусів і холодніше.

За інформацією "Страны", таємною вакциною були зроблені щеплення вже понад десятьом топчиновникам, бізнесменам і політикам, а також членам їх сімей.

"Банкує на касі якийсь Гриша, який заздалегідь попереджає клієнтів смс-кою про суму, яку необхідно мати при собі. Вартість вакцини визначається в євро - від 1000 до 3000 євро, залежно від клієнта. Яким чином визначається ціна, я так і не зрозумів. Очевидно, за кількістю кілець на пальцях. Всі знайомі прищеплювалися за різними цінами. Хтось заплатив 2500 за двох. Гриша - представник якогось Романа Гольдмана, який позиціонує себе як ізраїльський медик. Якщо Гриша не впевнений в ціні, він телефонує Романом і уточнює ціну. Гроші приймаються кешем, не проводяться через офіційну касу клініки. Походження вакцини і як її тримають - не розголошується", - повідомив один з бізнесменів, який вже підпільно прищепився вакциною.

Як повідомили двоє політиків, які вже вакциновані, таку нелегальну вакцинацію за завищеною ціною проводять в київській клініці "MEDILAND".

У самій клініці на гарячій лінії прямої відповіді на питання "чи можна у вас отримати вакцину від коронавірусу" не дають. Принаймні, журналістів "Страны", які подзвонили в клініку як клієнти, на вакцинацію не записали. Однак після хвилинної паузи запропонували з'явитися по запису на прийом на наступний день і на місці поговорити про вакцину від коронавірусу з адміністратором.

"Страна" також звернулася за коментарем до згаданого вище Романа Гольдмана, однак на момент публікації відповіді не отримала.

Лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська повідомила, що до неї також доходила інформація про те, що в Україні вже можна вакцинуватися від коронавірусу.

"Чутки про це ходять вже приблизно тиждень. Мені про це говорили. У нашій країні все що завгодно може бути. Як завозять цю вакцину, можна тільки гадати. Якщо хтось завозив вакцину для себе, напевно, вони могли забезпечити умови її зберігання. Але Україна ж відмовилася від процедури перевірки якості вакцин. Всі вакцини, які останні п'ять років завозилися в країну через міжнародні закупівлі, не перевірялися державою. Нам досить слова "прекваліфікація" ВООЗ. Хоча для вакцин повинні бути жорстко дотримані умови транспортування. Ви ж пам'ятаєте, які були скандали з повторно замороженою вакциною від поліомієліту, яку зняли з виробництва і нам подарували? У вакцини від коронавірусу також температура зберігання - мінус 70 градусів за Цельсієм", - повідомила Голубовська.

Анастасія Товт, Світлана Крюкова

Новини

Популярні теми форуму

analytics