Close button

6 січня: яке сьогодні свято, традиції й заборони

6 січня: яке сьогодні свято, традиції й заборони

Сьогодні Різдвяний святвечір у східних християн. У народі його також називають "коляда", повідомляє ТСН.

Значення святої ночі появи на світло Богонемовля Христа настільки велике, що навіть хід нової історії і наше літочислення ми сьогодні ведемо саме від Різдва Христового. Святвечір - навечір'я Різдва Христового, останній день Різдвяного посту.

У Різдвяний святвечір до "вечірньої зорі", тобто до вечірніх співів за Богослужінням «Волхви із зіркою йдуть", нічого не їли і навіть не сідали за стіл. З появою ж на небі першого радісного вогника, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя, можна було починати святкувати.

Головне кулінарна подія Різдва - це вечеря в святвечір. Наші предки в переддень Різдва обов'язково клали на стіл пучок свіжого сіна - на згадку про ясла, в яких народився Ісус. Стіл накривали білосніжною скатертиною і розставляли на ньому дванадцять страв - за кількістю апостолів - і всі страви були пісними.

Яке православне свято

6 січня - Надвечір'я або Святий вечір, переддень Різдва Христового. Богослужіння і пост в цей день мають свої особливості.

Після закінчення Літургії Василя Великого і подальшої вечірні в центр храму виноситься свічка, яка символізує Вифлеємську зірку, і священники співають перед нею тропар і кондак Різдву Христовому. У різдвяний Святвечір православні чують євангельські читання про поклоніння волхвів Богонемовляті Христу.

Східні мудреці принесли Немовляті: золото - як Царю, ладан - як Богу і первосвященника, смирну - як людині, на поховання. Богослужбові піснеспіви поступово стають радісними, вони пов'язані з очікуванням Сина Божого, який втілився: "Радуйся, вся земля, це Христос наближається, у Віфлеємі народжується: море, возвеселися: пророчий сонм, заграла, збут даремно днесь твоїх словес, і все радійте, праведні".

Які традиції на свято

Це день, коли люди ходять по домівках і співають колядки на щастя. Цього дня завершується Пилипівський піст, який починався 28 листопада.

Святвечір вважався насамперед сімейною вечерею. Коли в домі панували мир, спокій і злагоду, а все горе і печалі віддавалися забуттю. Стіл покривали скатертиною, з-під якої шановний член сім'ї повинен був витягнути соломинку. Якщо вона була довгою, розраховували на хороший урожай, коротка соломинка передбачала потребу.

Як тільки на небосхилі з'являлася перша надвечірня зірка, всією родиною сідали за багатий стіл. Він дійсно був багатим - з дванадцяти різних пісних страв, а звідси й назва "багата кутя" чи "багатий Святвечір".

Першим, як і слід було, займав місце господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляти потихеньку.

Глава сімейства пропонував пом'янути покійників і запросити їх до Святої вечері. Вважалося, що саме в цей час всі близькі й далекі члени родини повинні прийти в будинок, для них звільняли місця на лавах, ліжках, стільчиках, ставили страви й клали ложки. Слідом за господарем усі присутні виголошували молитву.

Наступну молитву виголошували нині сущим - усім членам сім'ї, їм бажали здоров'я і щастя, бажали, щоб злагоді дочекалися наступного Різдва. Після цього господар брав свічку і миску з кутею і, поклонившись до чотирьох кутів, передавав страву дружині. Перед тим, як почати їсти, старійшина, зачерпнувши ложкою кутю, підкидав її до стелі - на "приплід".

Всі стежили, скільки прилипне зерен, ось стільки з'явиться в новому році ягнят і іншої живності. Друга порція призначалася урожаю зернових, третя передбачала кількість роїв, адже традиційно в кожному господарстві тримали бджіл. Тільки після цього починали вечеряти.

Іменини: Євгенія, Микола, Сергій, Любов, Марат.

Що не можна робити

  • Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу.
  • Хлопцю і дівчині не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари.
  • Не можна, взявши ложку в руки, знову класти її на стіл, страви водою не запивають - тільки узваром.
  • Поки трапеза не закінчиться, не можна виходити з-за столу, тим більше - з дому, щоб не впустити нечисту силу.
  • Увечері в переддень Різдва не можна працювати.
  • Перед святом необхідно прибрати в будинку, але при цьому зберегти мир і взаєморозуміння з рідними.
  • Слід в душі пробачити всім своїм ворогам і попросити вибачення у тих людей, яких ви, можливо, образили.
  • Вважається, що не можна зустрічати Різдво з боргами. Інакше весь рік доведеться жити в борг.
  • У Святвечір не можна йти далеко від будинку - весь рік блукати будеш.
  • Не можна зустрічати свято в чорному одязі.

Що робити 6 січня

  • У Святвечір влаштовують колядування - діти та молодь ходять по вулицях, стукають у всі двері, прославляють піснями Христа і бажають щастя господарям. За це дітям дають цукерки, маленькі подарунки або гроші.
  • Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут.
  • У Святвечір необхідно вийти на вулицю і подивитися в небо. Якщо побачити зірку, що падає, і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться.

Що сталося в цей день

1681 - перший опис матчу з боксу, який відбувся в Королівстві Англія між дворецьким і м'ясником герцога Альбемарльського.

1709 - полки Карла XII та Івана Мазепи почали штурм Веприка.

1838 - в місті Моррістаун (штат Нью-Джерсі, США) в майстернях чавуноливарного заводу Спідуелла Альфред Вейл і Семюел Морзе продемонстрували свій перший телеграф.

1846 - в Переяславі, в маєтку свого друга Андрія Козачковського Тарас Шевченко написав свій знаменитий "Заповіт".

1846 - в Києві створено Кирило-Мефодіївське товариство.

1870 - відкриття Віденської філармонії.

1912 - Альфред Вегенер представив теорію дрейфу материків.

1919 - нота-відповідь Раднаркому Росії на ноту уряду УНР з приводу військової агресії Радянської Росії проти УНР: "Радянська Росія не воює проти УНР та російських військ (Червоної армії) в Україні немає".

1928 - річка Темза, що вийшла з берегів, затопила деякі райони Лондона. 14 людей загинули, водою були залиті підвали в Вестмінстері, рів Тауер, в галереї Тейт були пошкоджені 12 картин. Лондон залишився без телефонного зв'язку.

1928 - вперше в історії багатонаціональних держав Європи в Польщі сформований виборчий блок національних меншин - представники українських, білоруських, німецьких і єврейських національних партій.

1939 - німецькі фізики Отто Ган і Фріц Штрассман повідомили про відкриття способу розподілу ядер урану під дією нейтронів. Це був перший крок до практичного використання ядерної енергії.

1975 - на американському телеканалі NBC вперше вийшла в ефір гра "Wheel of Fortune", відома як "Поле чудес".

1978 - уряд Сполучених Штатів повернуло Угорщини одну з її реліквій - корону святого Іштвана, яка зберігалася в США з часів Другої світової війни.

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Аргентиною.

1994 - в Детройті американська фігуристка Ненсі Керріган під час тренування на льоду піддалася атаці охоронця своєї суперниці Тоні Хардінг.

2015 - Литва припинила на своїй території мовлення російських державних телеканалів "РТР Планета", "Рен ТВ" і "НТВ-Мир" - за спотворення інформації про події в Україні.

2019 - Православна церква України отримала Томос про автокефалію.

Народні прикмети на 6 січня

  • Морозний день обіцяє хороший врожай.
  • Зоряне небо на Святвечір обіцяє приплід худоби.
  • Якщо на небі видно Чумацький шлях, значить літо буде теплим.

Новини

Популярні теми форуму

analytics