Close button

Топ провалів українських політиків-2020

Топ провалів українських політиків-2020

Минулий 2020 рік надовго запам'ятається українцям епідемією коронавірусу, спадом економіки, локдауном і іншими малоприємними подіями в житті країни та світу. А ще - скандалами за участю українських політиків, повідомляє Деловая столица.

Плівкова традиція

Ще на самому початку року, в січні, вибухнув перший "плівковий" скандал за участю високих чинів у цьому році. На записах голос, схожий на голос колишнього прем'єра Олексія Гончарука, відверто заявив про своє профанство в економіці, та ще й звинуватив главу держави в тому, що у нього, мовляв "порожнеча і туман в голові". Злиті одкровення Гончарука, на яких, між іншим, були й нібито голоси інших високих чиновників, наприклад, заступник голови НБУ Катерини Рожкової, в результаті привели до відставки Гончарука разом з його Кабміном і заміні його на уряд Дениса Шмигаля.

Не встигли українці перепочити від ефекту "плівок Гончарука", як в березні вибухнув скандал з "плівками Єрмака", на яких вже не тільки ображали Зеленського, а й займалися набагато цікавішими речами. Зокрема, на опублікованому тоді ще депутатом монобільшості Гео Леросом відео, на якому якась людина, дуже схожа на брата керівника ОП Андрія Єрмака, домовляється про призначення на важливі державні посади. Єрмак, якого тільки-тільки призначили керувати ОП, заявив, що записи змонтовані з метою провокації проти нього особисто. Президент повірив керівнику своєї канцелярії, але перший гучний корупційний скандал на Банковій вдарив по рейтингу Зеленського.

Карантинні провали в центрі й на місцях

Після перших скандалів до центральної влади прийшла епідемія коронавірусу і був введений локдаун, за допомогою якого Кабмін Шмигаля "пригальмував" всю економіку. Напередодні місцевих виборів багато мерів великих міст відмовилися виконувати розпорядження Києва, намагаючись набрати політичних балів у виборця.

Одним з найяскравіших виявився скандал з мером Черкас Анатолієм Бондаренком, який відмовився виконувати постанову Кабміну в частині закриття ринків. Після демаршу він розмістив скріншот з погрозами від нібито Сергія Трофімова, на той момент першого заступника керівника Офісу президента - після виявилося, що це нібито розіграш невідомих.

Хай там що, приклад Бондаренка наслідували багато градоначальників - мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, міський голова Тернополя Сергій Надал, львівський градоначальник Андрій Садовий та інші. Всі вони благополучно переобрані на новий термін, а ось куратор регіональної політики в ОП Трофимов був звільнений з посади заступника Єрмака.

Повним провалом ознаменувалася і широко розрекламована ОП під час локдауна епопея з "гуманітарним вантажем з Китаю", який урочисто зустрічав Володимир Зеленський. Виявилося, що вантаж "Мрії", який помпезно зустрічав президент, - товар, перевезений комерційним рейсом на замовлення "Епіцентру". Крім самого факту фейкової "гуманітарки" українців обурила робота того ж "Епіцентру" на карантині, чого не могла собі дозволити абсолютна більшість дрібних і середніх підприємців.

Депутатський креатив

Порядком потрудилися над тим, щоб своїми словами й діями викликати не найкращі почуття українців, і депутати монобільшості.

Наприклад, в лютому вирішив специфічним способом повеселити народ "слуга" Євген Брагар, який на ТБ порадив пенсіонерці продати собаку елітної породи, щоб розрахуватися за комуналку. Українці блискавично оцінили креатив Брагар, почавши кампанію з перекладу вартості домашніх тварин в компослуги.

Відзначився і "слуга"-ресторатор Микола Тищенко. Під час весняного локдауна, коли були закриті для відвідування всі ресторани, кафе і забігайлівки, його ресторан "Велюр" працював, як ні в чому не бувало. Журналісти зафіксували серед його відвідувачів колишнього першого заступника глави Офісу президента Сергія Трофімова, а також народних депутатів Ігоря Негулевского, Антона Яценка та Олександра Кабанова. Таким чином, "Велюр" Тищенко став символом вседозволеності можновладців. Сам же Тищенко так і не зміг пояснити, чому його ресторан працює "при будь-якій погоді".

Навряд чи додали гарного настрою українцям і слова Галини Третьякової, глави комітету з питань соціальної політики та захисту ветеранів. Під час однієї онлайн-конференції вона заявила про "дітей низької якості", яких нібито народжують українки, зацікавлені у виплатах на дитину. Після цього зі "слугою" поговорили на Банковій, але ніяких серйозних наслідків скандал для неї не вплинув.

Не соромився "бути ближче до народу" в його найгірших проявах і глава "Слуги народу" - глава фракції в парламенті Олександр Корнієнко і Давид Арахамія. Незадовго перед місцевими виборами в інтернеті був опублікований ролик, на якому вони обговорюють своїх колег-жінок. Як виявилося, для миколаївця Арахамія "корабельна сосна" і "робоча баба" є позитивною характеристикою для його соратників, які ще й змушують Володимира Зеленського "викурити все айкоси". Обурення, викликане такими заявами, погасили смутними вибаченнями Арахамія і Корнієнко і поблажливістю оцінених таким чином Тетяни Домбровської та Ірини Аллахвердієвої.

Провал на місцевих виборах

Спроба президента Зеленського і "Слуги народу" продовжити виборчий тріумф 2019 року за результатами місцевих виборів повністю провалилася. Економічний спад, помилки в держуправлінні й скандали призвели до падіння рейтингу "Слуги народу". Попри те, що формальним переможцем за кількістю отриманих мандатів стала партія влади, СН отримала всього 17,59% з них, що на тлі "Батьківщина" з 12,39% депутатських мандатів і "Опоплатформи" з 11,75% зовсім не вражає. Крім того, навряд чи можна вважати свідченням приголомшливої перемоги й 30,74% "слуг", обраних сільськими, селищними та міськими головами, адже 52,58% обраних керівників органів місцевого самоврядування були самовисуванцями, а не балотувалися від партій.

Зрада від Фокіна

У серпні Володимир Зеленський призначив першого прем'єр-міністра незалежної України Вітольда Фокіна першим заступником глави делегації України в Тристоронньої контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ). Протримався на посаді друг першого президента Леоніда Кравчука трохи більше як місяць, чому посприяли його власні заяви.

Наприклад, Фокін заявив, що особливий статус потрібен всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. Крім того, на його думку, "з обох сторін було скоєно багато злочинів", тому потрібна повна амністія, в тому числі й для бойовиків. Останньою краплею стала заява Фокіна про те, що він, мовляв, не бачить доказів того, що на Донбасі ведеться війна між Україною і Росією, а головним винуватцем продовження конфлікту на Донбасі є Петро Порошенко. Дісталося через цей скандал і Єрмаку, адже внучка експрем'єра Маша Фокіна заявила, що це вона познайомила свого дідуся з керівником ОП, просунувшись його в ТКГ. В результаті на Банковій відхрестилися від заяв Фокіна, виключивши його з ТКГ.

Конституційний клінч

Конституційна криза в Україні почалася за рішенням КСУ про визнання неконституційною статті 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачала покарання за недостовірне декларування. Одним махом суд заблокував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Після цього президент Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО, на якому відновив публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Крім того, Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №4288 "Про відновлення довіри до конституційного судочинства", запропонувавши розпустити діючий склад КСУ. Глава суду Олександр Тупицький, своєю чергою, заявив, що цей проєкт закону має ознаки конституційного перевороту. Депутати так і не проголосували за президентський законопроєкт, натомість Рада звернулася до суддів КСУ із закликом добровільно подати у відставку, але цього не сталося.

Не на користь Зеленського був й висновок Венеціанської комісії, яку президент привернув до вирішення конфлікту. У комісії визнали, що рішення КСУ не має чіткої аргументації й при його прийнятті міг бути конфлікт інтересів, але воно підлягає виконанню. Криза на цьому не закінчилася. Практично "під ялинку" в ГПУ повідомили, що направили президенту Зеленському клопотання про "усунення Тупицького з посади судді Конституційного суду строком на два місяці", а 29 грудня, після засідання РНБО, президент видав відповідний указ, фактично поставивши самого себе в глухий кут таким рішенням. Адже згідно з Конституцією України, таких повноважень у президента немає, КСУ заявляє про перевищення ним повноважень, а указ називає "юридично нікчемним" і вимагає його скасувати.

Денис Сарбей

Новини

Популярні теми форуму

analytics