Close button

Америка розширює санкції проти російського газопроводу

Америка розширює санкції проти російського газопроводу

Сенат США подолав безпрецедентне вето президента Дональда Трампа на оборонний бюджет-2021. Документ набув чинності. Ним, в тому числі, розширюються санкції проти російського газопроводу «Північний потік-2». Кремлівський проект американці загнали в «глухий кут», повідомляє УНИАН.

Сенат США, слідом за палатою представників, подолав безпрецедентне вето президента Дональда Трампа, схваливши оборонний бюджет на 2021 рік. Цим документом, зокрема, розширюються санкції проти російського газопроводу «Північний потік-2».

Цей проект ставив перед собою мету позбавити Україну статусу транзитера газу і мільярдів бюджетних надходжень, а також збільшити енергетичну залежність Європи від Росії, що, по суті, має на увазі посилення геополітичного впливу РФ. Тепер він практично заморожений.

Обмежувальні заходи вводяться проти іноземних осіб, компаній і їх менеджерів, які надають страхові послуги як для судів, що здійснюють роботи по проекту, так і для прокладають труби. Санкції стосуються постачальників послуг і компаній для «технологічної модернізації або установки зварювального обладнання, модифікації або дообладнання судів, для тестування, інспектування або сертифікації». Без останніх послуг газопровід не може бути запущений в експлуатацію.

До речі, спочатку американські сенатори пропонували ввести закон в силу заднім числом - з грудня 2019 року, коли були введені перші санкції щодо «Північного потоку-2». Якби це сталося, то санкції несли б ризики для контрагентів трубопроводу, які надавали такі послуги протягом 2020 року.

Але цього не сталося. Проте, міжнародні страховики вже анонсували відмову страхувати судна, що мають відношення до "Північного потоку-2». Тобто, їм закрили право входу в європейські порти. А сертифікація за міжнародними стандартами стала недоступною для експлуатації трубопроводу.

Санкції США щодо російської труби вже показали свою дієвість. Завдяки першим, будівництво «Північного потоку-2» було заморожено практично на рік. Кремль передбачав ввести трубу в експлуатацію до кінця 2019 року. Однак вже відразу стало ясно, що «Газпром» вибитий з графіка. Відразу після введення в дію перших обмежувальних заходів, швейцарська компанія Allseas відмовилася від укладання труб і вивела свої суду з Балтійського моря. Росіяни вирішили замінити цього «компаньйона» судном-трубоукладачем «Академік Черський». Його ганяли по Балтиці багато місяців, міняли власників. Але все якось не складалося.

Міжнародні страховики анонсували відмову страхувати судна, що мають відношення до

Міжнародні страховики анонсували відмову страхувати судна, що мають відношення до "Північного потоку-2» / фото nord-stream2.com

Відновлено реалізація проекту була тільки 11 грудня. Залишилося прокласти майже 160 кілометрів, в основному, в водах Данії. Саме вона пручалася проекту більше всіх.

І ось - нові санкції. Норвезька компанія Det Norske Veritas (DNV GL) ще напередодні їх впровадження анонсувала припинення всіх робіт по сертифікації газопроводу «Північний потік-2». Це вносить масу юридичних нюансів в справи «Газпрому». Проект може втратити право використання.

Росія змінює риторику

Президент РФ Володимир Путін на своїй підсумковій прес-конференції 17 грудня змінив свою «переможну» риторику і висловив лише «надію», що американська адміністрація на чолі з обраним президентом Джозефом Байденом «з повагою поставиться до інтересів Євросоюзу при добудові трубопроводу і повернеться в режим добросовісної конкуренції на світових ринках ».

Втім, 28 грудня віце-прем'єр Росії Олександр Новак запевнив, що проект «Північний потік-2» вже знаходиться у високому ступені готовності і буде добудований. Він зазначив, що до санкцій «потрібно буде якось підлаштовуватися» і робота продовжиться.

У російських ЗМІ гуляє інформація, що з ініціативи сенату в закон нібито додані два пункти, що дозволяють «Північному потоку-2» уникнути санкцій. Мовляв, обмежувальні заходи не можуть бути застосовані щодо Євросоюзу, урядів будь-якої країни - учасниці ЄС, а також Норвегії, Швейцарії (там зареєстрована проектна компанія «Nord Stream 2») і Великобританії, санкції також не застосовуються щодо «будь-якої організації» з зазначених держав, яка «не працює як комерційна структура».

І - важливий момент - президент США має право відмовитися від застосування санкцій щодо окремої компанії або особи, якщо це відповідає «національним інтересам США».

Експертна оцінка

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар вважає, що «Північний потік-2» ніколи не запрацює, якщо навіть його добудують. Американці в його відношенні на зупиняються - санкції тільки посилюються. А це означає, що проект, як «Титанік», наткнувся на айсберг. Але маневри з боку росіян продовжаться, оскільки їм складно визнати, що путінський проект лопнув.

«Навряд чи Путін завтра виступить із заявою, як це було з« Південним потоком »в 2014 році, що проект закритий. Швидше за все, продовжаться маневри. Протягом минулого року весь час заявлялося про переміщення з Далекого Сходу на Балтику «Академіка Черського», баржею-укладальників, але все закінчилося тим, що поклали жалюгідний ділянку в 2,6 кілометра труби у виключній німецької морській економічній зоні, яка не підпадає під санкції . Тобто, це була бутафорія.

Вона проводилася для того, щоб під час підсумкової прес-конференції 17 грудня Путін міг заявити - будівництво газопроводу йде потужно. Тим часом, яскравою риторики з боку президента Росії вже немає. Думаю, вони вже розуміють, що ситуація зайшла в «глухий кут» », - зазначив експерт.

За його словами, якщо уявити, що якимось фантастичним чином після нової партії санкцій США буде прийнято рішення добудувати газопровід, то труба, навіть будучи добудованої, ніколи не буде запущена в експлуатацію.

«Для такого складного проекту, робота якого здійснюється під високим тиском, необхідна сертифікація. Цей процес могла здійснити компанія DNV GL. Але вона ще в листопаді минулого року заявила, що, в разі вступу в силу нових американських санкцій, не зможе провести сертифікацію.

Для даної компанії, яка сертифікує 2/3 світового обсягу морських гідротехнічних споруд, трубопроводів, платформ і бурових вишок, йти на ризик і схвалити «Північний потік-2», отримавши за це кілька мільйонів євро, але при цьому втративши світовий ринок, смерті подібно », - підкреслив Гончар.

Він також розповів, що стандарт, згідно з яким побудований діючий «Північний потік» і будується «Північний потік-2», належить виключно компанії DNV GL. Він вважається кращим в світі. Більш того, це і стандарт «Газпрому», який у 2006 році прийняв його в ідентичному вигляді і затвердив для своїх потоків.

І коли гіпотетично кажуть, що можна знайти іншу компанію для сертифікації проекту, наприклад, китайську, то доведеться міняти стандарт і самого «Газпрому». Причому, це повинні сприйняти данці, які повинні будуть дати остаточний дозвіл для продовження робіт за проектом. В цьому і полягає «глухий кут».

«Росіяни запевняють, що США в своїх санкціях надали їм варіант, як обійти санкції, - обмежувальні заходи не стосуються держустанов і приватних компаній, які до них приєдналися. Якщо уявити, що німецький федеральний уряд, хоча віндуже підтримує «Північний потік-2», раптом домовиться з росіянами і заявить, що викуповує цей проект, це тільки на перший погляд - лазівка.

Залишається питання експлуатації, та й попередній список санкцій пакет не знімається. У ньому чітко виписано, що зміна власника об'єкта не впливає на санкції. США поставили за мету - зробити неможливою добудову газопроводу, а в разі завершення будівництва - неможливою його експлуатацію. Так навіщо німцям буде потрібен такий проект? », - зазначає експерт.

За його словами, цінність цього трубопроводу для економіки Німеччини сильно перебільшена:

«Думаю, коли Меркель благополучно піде на заслужений відпочинок, цей проект німці потихеньку переведуть в заморожену стадію на невизначений час. Причому, це пропонувалося зробити Меркель ще в минулому році.

Але вона на такий крок не зважилася. Чому продовжують стояти на своєму німці і австрійці? Для них ситуація вимальовується цікавою після запуску труби. Незалежно, який обсяг газу буде йти по ній, акціонери проекту будуть отримувати свої дивіденди в розрахунку на повну проектну потужність в 55 млрд кубометрів газу.

Тому і є інтерес на європейському кінці труби з числа п'яти компаній - партнерів «Газпрому». Але для них американські санкції - дуже небезпечна річ. Для німців дуже важливі торговельні відносини з Америкою. Торгівля ж з Росією зрівнятися не може. Тому навряд чи Німеччина буде сваритися з США через «Північного потоку-2». Їй це не вигідно », - зазначив експерт.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко вважає, що, як мінімум, американськими санкціями путінський «Північний потік-2» буде зупинений на три роки.

«Я не бачу, яким чином можна викрутитися, щоб при дії посилених санкцій завершити проект. Можна, звичайно, розглядати ряд фантастичних варіантів, наприклад, залучення іранського судна, невикористання європейських портів - ходити з російських, але тоді на перехід знадобиться місяць. Але для того, щоб щось придумати і реалізувати, знадобиться час.

Тому я впевнений, що в найближчі три роки, в умовах дії нинішніх санкцій США, проект завершений не буде. А за цей час достатнього багато що зміниться. У Росії хоч і запускають бравурні марші, але насправді вже немає колишньої жвавості в цьому напрямку. Зараз більше воює Німеччина, щоб «Північний потік-2» був завершений.

Це пояснюється тим, що ті, хто хотів отримати свою корупційну ренту з цього проекту, вже її отримали. Тобто, гроші «розпиляні». З комерційної точки зору, проект нікому не потрібен, а з точки зору геополітики, його цінність стрімко падає », - зазначив експерт.

За його словами, ніяких сумнівів в тому, що норвезька компанія вийде з проекту, не було. Вона таке рішення анонсувала. Але коли датчани давали дозвіл на будівництво трубопроводу, в ньому була прописана сертифікація саме даної компанії. Це означає, що потрібно буде знайти іншу компанію і перезапустити датське дозвіл. Це буде вкрай нелегко, якщо в принципі можливо.

«З приводу заявлених росіянами лазівок в санкціях, то вони, безумовно, не стосуються державних установ. Але держструктури не займаються подібною сертифікацією. Це - бізнес приватних компаній. Важко уявити, що Німеччина планує заснувати держкомпанію для проведення сертифікації та Данія на це погодиться.

Проте, в Німеччині велике лобі проекту. У число лобістів входить ряд міністрів уряду Меркель. Але і санкції сильні. В першу чергу, це - страховка. Санкції позбавляють можливості судів, які працюють над проектом, входити в європейські порти. Адже жоден європейський порт не дозволить пройти судну без страховки, що є основою міжнародних норм і правил. І це тільки частка санкцій », - підсумував Харченко.

Найближчим часом стане відомо про маневри Росії щодо подолання американських санкцій щодо «Північного потоку-2». Але, як відомо, на кожен прийом є контрприйом.

Нана Чорна

Новини

Популярні теми форуму

analytics