Close button

Стовбурові клітини рятують життя важких пацієнтів

Стовбурові клітини рятують життя важких пацієнтів

Результати нового дослідження американських вчених свідчать про те, що стовбурові клітини, отримані з тканини пуповини, можуть врятувати життя пацієнтам з важкою формою перебігу COVID-19, повідомляє U.S. News.

У клінічному випробуванні брали участь 24 пацієнти з коронавірусною інфекцією, у яких розвинувся важкий гострий респіраторний дистрес-синдром, стан, коли легені втрачають здатність насичувати кров киснем. Надмірна запальна реакція організму порушує газообмін.

Випробовувані були поділені на дві групи, одна з яких отримала дві внутрішньовенні інфузій в дозі 100 млн стовбурових клітин з інтервалом в три дні, а інша - плацебо.

Згідно з даними дослідження, через місяць в групі лікування COVID-19 стовбуровими клітинами вижили 91% пацієнтів молодше 85 років у порівнянні з 42% в контрольній групі.

Дослідники відзначили, що стовбурові клітини також прискорили час одужання від коронавіруса. Більше половини пацієнтів, які отримали стовбурові клітини, покинули лікарню протягом двох тижнів, і більше 80% видужали до 30-го дня, в порівнянні з менш ніж 37% в контрольній групі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics