Close button

Сьогодні почався митний експеримент з відеоконтролю оформлення посилок

Сьогодні почався митний експеримент з відеоконтролю оформлення посилок

Боротьба з поштовою контрабандою почалася, на перший погляд, з цікавої ініціативи - експерименту по встановленню митницею тотального відеоконтролю оформлення посилок, повідомляє Плинский.media.

Саме такий документ був опублікований сьогодні в мережі.

o_1er9j9vmm1tanbpa16ou1atppe82a.jpg

Виглядає красиво, але, само по собі відеоспостереження того, як по стрічці їдуть однотипні картонні коробки мало що дає. Правильніше сказати - не дає нічого.

По-перше, регіональні митниці, на яких відбувається оформлення поштовиків (ключові це Київ і Львів) і без відео знають, хто возить реальні посилки, а хто контрабанду.

При цьому знають в точності до кілограма, оскільки їх оформлюють митники, які отримують доплату за пропуск кожного кілограма фіктивної пошти, а рядовий персонал навіть веде внутрішньовидову боротьбу за потрапляння на ці точки оформлення.

Примушування їх до відеоконтролю дасть нульовий ефект.

По-друге, головними проблемами існування самої поштової схеми є не відсутність відеоконтролю, а відсутність електронних реєстрів одержувачів, складність контролю заявленої вартості посилки в порівнянні з фактичною, повна відсутність відповідальності поштовиків за пересилку комерційних партій вантажів під виглядом пошти та наявність у поштових операторів свого метра кордону - ММПО.

З 2015 в Україні взагалі були скасовані норми, що регулюють роботу ММПО.

Що і як там відбувається вже стало "притчею во язицех" і розбиралося на гвинтики багаторазово.

Ці проблеми озвучувалися як ключові ще у 2018 році, в рамках початку реформи митниці.

Але, створення електронних реєстрів одержувачів та надання операторам доставки статусу податкових агентів, які дозволили би зобов'язати їх платити за одержувача податки й нести хоч якусь відповідальність, провалилися і все це відтермінували на невизначений час.

Як відеоспостереження дозволить проконтролювати реальність одержувача, або факт того, що на одне ім'я щодня приходить по кілька посилок? Ніяк.

Так само як не вирішує він питання контролю вартості. У коробці iPhone за 1000 доларів, або дитяча іграшка за 5 доларів?

Тут потрібно комплексне рішення причини хвороби.

Варіантом такого рішення є законопроєкт "Про поштовий зв'язок" №4353 зареєстрований в кінця 2020.

Однією з норм цього законопроєкту, яка ламає майже всю поштову схему, є створення єдиного ММПО національного поштового оператора, на якого будуть оформлятися всі поштовики.

Ця норма повністю усуне можливість багатьом поштовикам "розв'язувати питання" на своєму метрі кордону (ММПО), оформляючи там що завгодно і як завгодно.

Одне ММПО на всіх, одні правила, все під камерами та під повним жорстким контролем митниці. Все прозоро.

Крім цього, на базі цього закону можна ввести й реєстр одержувачів для обчислення фіктивних.

Все круто ж? Так. Тому все не просто.

Протидія цьому законопроєкту стала рівним по силі його ефективності.

Лобісти поштової контрабанди відразу ж зареєстрували два (перший, другий) альтернативні законопроєкти, єдиною відмінністю яких від основного є відсутність норми єдиного ММПО.

Зберегти неконтрольований метр кордону в вигляді свого ММПО - основне завдання для митних поштовиків, яке вони й хочуть реалізувати.

Але, війна цих законопроєктів і учасників баталій - окрема велика історія, про яку ми обов'язково поговоримо детальніше.

Сьогодні ж предмет обговорення - розпорядження митниці про встановлення відеоконтролю за оформленням посилок.

Окремо варто відзначити залучення до експерименту координаційно-моніторингової митниці. Мовляв, вона повинна мати право віддалено бачити весь цей відеоряд і стежити за порядком.

Цей пункт викликає, м'яко кажучи, посмішку.

Може саме по собі створення такої митниці й хороший намір, але, з огляду на той факт, що з початку грудня 2020 керувати нею Павло Рябікін поставив Олексія Стояновського, ймовірність ефективності й чистоти роботи цієї структури йде до нуля, а для наповнення бюджету навіть до мінуса.

Як я вже раніше повідомляв, у 2016 році Олексій Стояновський, бувши начальником поста "Аеропорт "Київ"(Жуляни), був викритий СБУ в організації цілої ОЗУ, так званої "валізної контрабанди".

o_1er9jrk4h169hqm61qlu1do21olk3v.jpg

o_1er9jrk4h129h2am1t291bov1bjk40.jpg

На комп'ютері Стояновського тоді був виявлений цілий набір підтверджувальних доказів, в тому числі алгоритми реалізації схем, фінансові розрахунки та інше.

Ось один з файлів під назвою "Пропозиція".

o_1er9js5djg6u1pe511sl7n1u34l.JPG

Але, як це часто буває, замість звільнення і притягнення до відповідальності, Стояновського тоді врятували покровителі.

Він тихо пересидів якийсь період, зберігся в структурі митниці, а при Рябікіні якимось чином став начальником найважливішої митниці країни - координаційно-моніторингової.

Сталося це, швидше за все, не без допомоги тих же покровителів.

Навіть обезголовлений департамент по боротьбі з контрабандою, директора якого Ігоря Резника Рябікін відправив на заслання в лабораторію, сьогодні частково підпорядкований Стояновському. Підпорядкований через дублювання функцій цих двох структур.

Фактично вся боротьба зі схемами і контрабандою на митниці сьогодні опинилася в руках людини, яка сама була винахідником алгоритмів контрабанди.

Саме тому доручення координаційно-моніторингової митниці віддаленого контролю за оформленням поштових вантажів виглядає малоперспективним, як і вся її діяльність.

Простішим і реально ефективним тимчасовим методом боротьби з поштовою контрабандою стало б анулювання "місця прибуття" на митних ММПО, реалізувати яке митниця може за один день.

Немає "місця прибуття", немає можливості оформляти вантажі. Усе. Схема зупинена.

Одне таке розпорядження Павла Рябікіна до моменту прийняття законопроєкту №4353, знімає проблему з порядку денного.

Але ніхто таких радикальних заходів не приймає.

Ставити камери й доручати Стояновському все це контролювати - набагато більш "вигідне" рішення.

Євген Плінскій

Новини

Популярні теми форуму

analytics