Close button

Ворони знають, що таке смерть

Ворони знають, що таке смерть

Вчені підтвердили, що ворони розуміють, що таке смерть, і бояться її. Щоб довести це, було поставлено дуже страшний експеримент, повідомляє Попмеханика.

Давно відомо, що ворони запам'ятовують обличчя людей, які їх ображали, і знають вони через роки. Цим властивістю воронячою пам'яті вчені вирішили скористатися, щоб з'ясувати, чи бояться ворони своїх мертвих.

Спочатку один з учасників експерименту «втерся в довіру» до воронячою зграї. Зоолог Кейлі Свіфт (Kaeli Swift) з Вашингтонського приносив воронам ласощі і намагався не лякати птахів.

А в другій частині експерименту на облюбоване воронами місце вийшов чоловік з мертвим вороном в руках. Він простояв так півгодини, і весь цей час ворони, замість того, щоб пригощатися їжею, принесеною Свіфтом, збиралися разом і голосно крякали. Є кілька версій, що пояснюють таку поведінку, але основна полягає в тому, що птахи попереджають один одного про небезпеку.

ycxof_ymo3_big.jpg

Воронов налякало видовище мертвого родича; але якби крім зоологів цю сцену спостерігали інші люди, вони б злякалися ще сильніше, тому що людина з мертвої чорної птахом в руках носив на обличчі маску. Маска була покликана не дати воронам запам'ятати справжнє обличчя цієї людини (про всяк випадок: ворони, як ми пам'ятаємо, злопам'ятні). За словами вчених, маска була покликана повідомляти особу «нейтральне вираз», однак для людини, який бачив хоч один фільм жахів, вона явно висловлює смертельну загрозу.

Ворони утрималися від частування і на наступний день, коли людина в масці повернувся без мертвого птаха. Це означає, що ворони розуміють, що таке смерть, і бояться її і всього, що з нею пов'язано. Подальші експерименти показали, що воронів лякає тільки труп ворона; інших мертвих птахів, навіть порівнянних розмірів, вони ігнорували.

Новини

Популярні теми форуму

analytics