Close button

Про що говорить температура без інших симптомів хвороби

Про що говорить температура без інших симптомів хвороби

Можливо, ви просто занадто багато нервуєте, повідомляє Лайфхакер.

Яка температура вважається підвищеною

Для початку визначимося з поняттями. Якщо у вас 36,9 ° C і навіть 37 ° C, говорити про підвищену температуру ще рано. Нормальна температура тіла - це зовсім не обов'язково 36,6 ° C. Вона коливається в досить широких межах.

Нормою вважається діапазон від 36,1 до 37,2 ° C.

Якщо градусник показує значення вище 37,2 ° C, говорять про лихоманку. Вона ж підвищена температура, або просто температура в загальновживаному сенсі.

Найчастіше такий стан викликаний інфекцією. Наприклад, вірусною - грипом або іншими поширеними ГРВІ. У цьому випадку крім лихоманки ви, швидше за все, виявите у себе інші ознаки респіраторного захворювання: біль в горлі, нежить, головний біль.

Однак буває, що температура є, а інших симптомів - соплів, нудоти, висипань, млявості, дратівливості - немає. Причини цього можуть бути як нешкідливими, так і смертельно небезпечними.

Коли треба негайно звертатися до лікаря

Сама по собі лихоманка ще не привід для тривоги. Але є винятки. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо температура без симптомів:

  • перевищила 38 ° C у немовляти до трьох місяців або 38,9 ° C у 3-6-місячної дитини;
  • досягла 38,9 ° C і тримається довше доби у дитини молодше двох років;
  • виникла після того, як дитину надовго залишили в машині, що стоїть під сонцем;
  • тримається у дитини довше трьох днів;
  • піднялася вище 39,4 ° C у дорослого.

Все це говорить про стани, що загрожують здоров'ю і навіть життю.

Якщо небезпечних ознак немає, температура без симптомів може бути показником деяких змін у вашому способі життя і може незабаром спасти сама собою. Але це не точно.

У чому причини температури без інших симптомів

Ось найпоширеніші фактори, які призводять до підвищення температури.

1. Вірусні захворювання

Найчастіше ознаки застуди або, наприклад, мононуклеозу очевидні. Але іноді вірусна інфекція може протікати в змащеній формі - без яскраво вираженого кашлю, болю в горлі або нежиті. Проте і в такому стані організм активно бореться з інфекцією, про що і повідомляє підвищенням температури.

2. Бактеріальні інфекції

Як і у випадку з вірусами, симптоми бактеріального ураження не завжди очевидні. Принаймні на ранніх стадіях захворювання. Наприклад, туберкульоз спочатку може не проявляти себе нічим, крім слабкості, яку легко прийняти за результат звичайного перевтоми, і температури 37-37,5 ° C.

3. Прийом деяких ліків

Незначне, але стійке підвищення температури може виникнути через 7-10 днів після того, як ви почали приймати новий препарат. Цей стан називають лікарської лихоманкою.

Лікарську лихоманку без будь-яких інших симптомів здатні спровокувати деякі антибіотики (часто з групи пеніцилінів або цефалоспоринів), ліки від гіпертонії та протисудомні препарати.

4. Аутоімунні захворювання

Невелике підвищення температури - часта ознака ревматоїдного артриту. Вважається, що в цьому випадку лихоманка викликана початком запального процесу в суглобах. Ще одне поширене захворювання, яке може давати про себе знати температурою без інших симптомів, - розсіяний склероз.

5. Деякі щеплення

Вакцина проти дифтерії, правця та кашлюку, а також пневмококової вакцина теж можуть підвищувати температуру.

6. Стрес

Емоційний стан здатний впливати на температуру тіла. Лікарі називають цей феномен психогенної лихоманкою. Найчастіше вона зустрічається у надмірно вразливих молодих жінок, але може вражати людей незалежно від статі і віку. Якщо мова йде про затяжні переживання, хронічний стрес, психогенна температура тримається в межах 37-38 ° C. При високих емоційних навантаженнях вона може підскакувати за 40 ° C.

7. Онкологічні захворювання

Деякі види раку, наприклад лімфоми і лейкемія, іноді викликають стійке і незрозуміле підвищення температури.

8. Невизначені причини

Іноді причину тривалої безсимптомної температури встановити не вдається. У цьому випадку лікар поставить діагноз «лихоманка невідомого походження».

Що робити при температурі без інших симптомів

Ваше завдання - спостерігати за своїм станом і допомогти організму впоратися з внутрішнім порушенням, яке і стало причиною підвищення температури. Для цього:

  • відпочивайте;
  • пийте більше рідини;
  • дотримуйтеся режиму дня;
  • гуляйте, дихайте свіжим повітрям;
  • постарайтеся заспокоїтися і впоратися зі стресом, наприклад, відмовтеся на час від перегляду новин, слухайте заспокійливу музику, практикуйте розмірене глибоке дихання.

Якщо температура викликана легким вірусним захворюванням або переживаннями, через 3-4 дня вона пройде сама собою.

Але от якщо лихоманка не відступає і навіть посилюється, обростає додатковими симптомами, потрібно звернутися до лікаря. Для початку - до терапевта. Медик розпитає вас про те, скільки тримається температура, задасть питання про самопочуття і способі життя, проведе огляд і, швидше за все, запропонує здати аналізи крові і сечі. Тести допоможуть з'ясувати, чи немає в вашому організмі запальних процесів та інших порушень.

Залежно від результатів обстеження терапевт або дасть рекомендації, які допоможуть впоратися з температурою, або відправить вас до профільного фахівця - пульмонолога, гастроентеролога, ревматолога, ендокринолога, онколога, - який запропонує подальші варіанти лікування.

Катерина Комісарова

Новини

Популярні теми форуму

analytics