Close button

Проти друзів Порошенка заводять нові справи

Проти друзів Порошенка заводять нові справи

В останні дні грудня силові структури щільно взялися за давніх соратників експрезидента Петра Порошенка. Через більш ніж півтора року зрушила з місця справа про корупцію в "Укроборонпромі" за участю Олега Гладковського і його сина. Крім цього, проблеми виникли й у підприємства Гладковського-старшого. У вівторок, 5 січня, стало відомо, що на допит викликають іншого наближеного до "гетьмана" - ексзаступника голови БПП Ігоря Кононенка, який, за версією слідства, займався махінаціями з видобутком газу, повідомляє Vesti.ua.

Кононенко викликають в НАБУ

11 січня має пройти допит ексзаступника фракції колишнього гаранта Ігоря Кононенка. Його викликають в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Поки його викликають свідком у справі приватної фірми "Аркона Газ-Енергія". 31 липня 2020 року НАБУ повідомило шести особам про підозру в організації схеми, за якою "Аркона Газ-Енергія" отримала право на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища в Полтавській області по штучно заниженій вартістю. Нагадаємо, у квітні 2017 року Полтавська облрада погодила Держгеонадра надання ТОВ без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після цього всі чиновники, які беруть участь в схемі, придумали, як максимально знизити суму збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами. Вони використовували неіснуючі показники проєктних виробок газу і конденсату, капітальних вкладень і експлуатаційних витрат - тоді була встановлена ціна в 3,8 млн гривень. При цьому початкова вартість повинна складати 200,6 млн гривень. В результаті держава недоотримала 196,8 млн гривень, які ТОВ повинно було сплатити за отримання спеціального дозволу на користування надрами.

Зовсім недавно стало відомо, що "Аркона Газ-Енергія" пов'язана з оточенням колишнього президента Петра Порошенка, в тому числі й з Кононенко. Згідно з офіційним реєстром, станом на 23 березня 2020 року, власниками компанії значилися Ігор Мичко, Олександр Нещотний, Дмитро Волонець і Олег Ольховий. Останній - це колишній директор спортивного клубу "5 елемент", який належить Порошенку і Кононенко.

Крім того, до організації структурування цієї фірми мала відношення дружина Олексія Маловацького - юриста з команди Петра Порошенка і члена Вищої ради правосуддя за часів його президентства. При цьому в НАБУ окремо вказують, що раніше Кононенко вже ігнорував допити по цих справах.

Перед Новим роком взялися за Свинарчуків-Гладовських

Ігорю Гладовському, синові колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (колишнє прізвище - Свинарчук), вручили підозру 21 грудня 2020-го. Відзначимо, що батько Гладковського-молодшого - власник автомобільної компанії "Богдан Моторс", яка раніше належала Порошенко. Також він є бізнес-партнером експрезидента. НАБУ розслідувало отримання хабаря в розмірі 950 тисяч гривень за вплив на рішення гендиректора "Укрспецекспорт".

У НАБУ стверджують, що Гладковський-молодший організував схему з постачання товарів на суму близько 165 млн гривень. Бюджет втратив через цієї схеми майже 50 млн гривень. Хабар Гладковський отримав від своїх товаришів - Андрія Рогози й Віталія Жукова. Гладковський вплинув на батька, а вже Свинарчук-старший посприяв тому, щоб "Укрспецекспорт" зробив замовлення в інтересах ТОВ "Оптімумспецдеталь" подільників свого сина.

Гладковського-молодшого підозрюють в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення чиновником. За це Свинарчук може отримати від 2 до 5 років. У НАБУ також вказують, що "Укрспецекспорт" надав безпроцентну фінансову допомогу ДП "Житомирський бронетанковий завод", а той перерахував гроші "Оптімумспецдеталь".

Мабуть, це стало можливо завдяки тому, що колишні директори "Оптімумспецдеталь" в жовтні 2020 року пішли на угоду зі слідством. Це Роман Чуба та Ігор Волохача, які визнали свою провину. Суд визнав їх винними в ухиленні від сплати податків більш ніж 46 млн гривень і легалізації цих коштів. Крім цього, їм призначили по п'ять років умовно з конфіскацією майна.

Все могло бути для Гладковського набагато гірше. Посадові особи Головної військової прокуратури повернули Жукову той самий мобільний телефон з листуванням, які завантажили в Мережу. У слідства на цю мить немає оригіналів скандальних листувань. Зараз фігуранти отримують підозри по зв'язаних зі скандалом справах.

На наступний день після того, як підозру вручили молодшому, з'явилися новини про Свинарчука-старшого. Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження у справі про банкрутство компанії "Богдан Моторс", що входить в корпорацію "Богдан". Вважається, що ця компанія також безпосередньо брала участь в розкраданні оборонного бюджету.

У компанії відразу почали виправдовуватися. Нібито доходи у 2020 році впали в кілька разів. У 2019 загальна сума сплачених податків і зборів склала понад 384 млн гривень. За 11 місяців цього року - всього лише 120 млн гривень. В "Богдані" вказують, що кредитори відмовилися йти назустріч під час пандемії. Крім цього, причиною банкрутства називають загальносвітову кризу і системні проблеми в економіці.

Проблеми у "Богдан Моторс" напевно почалися через те, що Олегу Гладковському закрили доступ до грошей "Укроборонпрому". У 2019 НАБУ виявило, що Гладковський використовував своє службове становище, щоб отримати вигоду для своєї фірми. Він забезпечив закупівлю за завищеними цінами вантажних автомобілів у своєї фірми на суму понад 17,44 мільйона гривень за бюджетні кошти. В "Богдан Моторс" це спростовують.

Гладковський-старший, як і інші фігуранти справ "Укроборонпрому", знаходяться на волі лише завдяки внесеним застав. Суд продовжив восени зобов'язання підозрюваним, а взимку відмовив Свинарчуку-старшому в пом'якшенні запобіжного заходу.

Вирок для Порошенка?

Нові підозри й розслідування справ соратників колишнього президента виглядає як манівці до планомірного розслідування справ і по самому Порошенку. Ще у вересні адвокат колишнього президента Ілля Новіков стверджував, що правоохоронні органи відкрили проти його підзахисного в цілому 58 кримінальних справ.

Раніше Зеленський заявляв, якщо генеральний прокурор Ірина Венедиктова до Нового року не покаже результати в боротьбі з корупцією в Україні, він може вплинути й запропонувати іншу кандидатуру. Тоді слова гаранта сприймалися як вимога від Венедиктової в найкоротші терміни вирішити долю справ Порошенко.

Втім, нових розслідувань не було, і вже зараз президент виправдовує генпрокурора: вона "показує, що бандитів спіймали більше", і водночас, як зазначив Зеленський, у неї немає всіх можливостей.

Цікаво також те, що допитами й розслідуваннями справ щодо Порошенка займаються в НАБУ - організації, яку пов'язують із західними інвесторами. Тобто Порошенко і його оточення прагнуть посадити так звані "соросята", а не Зеленський, який під час передвиборної кампанії називав себе "вироком" для Порошенка. Хоча, за словами політолога Олексія Якубіна, нинішній президент досі продовжує розраховувати на виборця ексгаранта, хоч ця ніша - "приречення на самомаргіналізацію".

"Якщо говорити про справи проти його соратників - з боку НАБУ є певна активізація з розрахунку не тільки на українського глядача. Швидше, є своєрідна конкуренція - хто ж все-таки зможе отримати певну підтримку або монополію в новій американській адміністрації. Порошенко зараз намагається мобілізувати наявні у нього зв'язку для того, щоб закріпитися в контексті роботи з адміністрацією Джо Байдена. НАБУ ж намагаються виставити його токсичним політиком", - заявив політолог.

Крім того, передбачається, що недавні розслідування по оточенню експрезидента активізували з метою відібрати у Порошенка голоси електорату для збільшення підтримки нового прозахідного проєкту - електоральна ніша у Порошенка і так званих "Сорос" збігається. До слова, вже в першому постноворічному соцопитуванні, проведеному агентством "Рейтинг", Порошенка обійшов глава ОПЗЖ Юрій Бойко - тобто, якби зараз пройшли вибори президента, до другого туру пройшли б Зеленський і лідер ОПЗЖ, "гетьман" розташувався б на третьому місці.

"У певний наступ проти Порошенка перейшов Олег Сенцов ... Я також не виключаю його колаборації з експрем'єром Олексієм Гончаруком, ексглавою МЗС Павлом Клімкіним і колишнім главою РНБО Олександром Данилюком... Партія, якщо її створять, буде позиціюватися як прозахідна, але не ліберальна, а більш авторитарного і навіть націоналістичного типу... Поки що ніша "Голосу" дійсно збігається з нішею ЄС... Тому не виключено, що її розчищають під новий проєкт", - заявив Якубін.

З іншого боку, такі дії НАБУ можуть бути реверансом у бік Зеленського за повернення іншому "прозахідного" органу повноважень - 30 грудня о силу вступив закон про розблокування роботи НАПКА, яке хотіли "прикрити" скандальним рішенням КСУ. До слова, через рішення Конституційного суду про скасування кримінального переслідування за помилкове декларування міг уникнути покарання, в тому числі й Олег Гладковський.

У Новому 2021 року є надія на те, що справи щодо Порошенка і компанії будуть розслідувати ретельніше - хоч і не для відновлення справедливості, але хоча б для удару по рейтингу однієї з найпопулярніших опозиційних партій країни.

"У справах на Порошенко - тут кількість не перейшла в якість, це вже перетворилося на просту арифметику, і я думаю, що нова влада частково могла гарантувати п'ятому президенту те, що відповідальності він не понесе... Згадаймо Грузію - "Грузинська мрія", опозиційна до Саакашвілі, пішла до кінця й ініціювала судові вироки по Саакашвілі - цього вимагав народ. Тепер же "Грузинську мрію" переобирають вже не перший і не другий термін. Так би могли зробити й у нас, проте поки що видно тільки домовленості", - заявив Якубін, однак додав, що надія на повноцінні розслідування проти п'ятого президента у 2021-му все ж таки є.

Марина Яковенко

Новини

Популярні теми форуму

analytics