Close button

Локдаун: що буде відкрито і що закриється з 8 січня

Локдаун: що буде відкрито і що закриється з 8 січня

З 8 по 24 січня включно в Україні посилять діючий в зв'язку з пандемією коронавірусу карантин. Тобто настане давно анонсований локдаун, повідомляє Cтрана.

Він триватиме більше двох тижнів і буде менш жорстким, ніж весняний. Зокрема - буде працювати транспорт, відкриті парки, спа-салони та перукарні. А також готелі.

Основний удар наноситься по ресторанам і фітнес-клубах. А також по торгових центрах і магазинах непродовольчої тематики - правда, далеко не всім.

При цьому напередодні виникла плутанина, оскільки з'ясувалося, що Кабмін не вніс до списку дозволених до продажу ряд товарів першої необхідності. Правда, деякі категорії пізніше все-таки додали.

Також в останні дні ходили наполегливі чутки, що влада збирається або пом'якшити локдаун, або перенести його, або скоротити тривалість. Але на момент публікації ніяких рішень ще не прийнято. До 8 січня ще є час і, не виключено, що будуть якісь зміни.

Але поки діє постанова уряду про локдаун.

Магазини, ринки, ТРЦ, заправки

У постанові Кабміну №1236 про карантин йдеться, що з 8 по 24 січня торгувати дозволять лише тим магазинам і супермаркетам, де не менше 60% площі займають такі товари, як:

  1. продукти (тобто, працювати будуть супермаркети),
  2. ліки (аптеки),
  3. засоби гігієни (мабуть, відкриті будуть спеціалізовані магазини),
  4. засоби зв'язку (значить, теоретично працюватимуть салони мобільного зв'язку),
  5. ветеринарні препарати (ветаптеки),
  6. корми, насіння, засоби захисту рослин (ймовірно, будуть відкриті спеціалізовані магазини).

Також буде дозволена торгівля паливом - тобто будуть працювати АЗС, але без харчових зон. Інші товари можна буде продавати тільки за умови адресної доставки.

У цьому списку немає багатьох товарів першої необхідності, які продаються в супермаркетах - побутової хімії, інструментів, одягу, преси, канцелярії, лампочок, батарейок, дитячих товарів. Кабмін просто не вніс їх до переліку дозволених.

Правда, вчора після скандалу Міністерство охорони здоров'я повідомило, що магазинам дозволять повернути на полиці побутову хімію і пресу. Цю інформацію підтвердив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан. Він заявив, що це вже зроблено на позачерговому засіданні Кабміну.

Правда, в саму постанову, що регулює локдаун, змін поки не внесли.

cuq308o5zh_big.jpg

Формулювання Кабміну, як видно на скріншоті, досить заплутані. З них до кінця незрозуміло, чи передбачена робота, скажімо, окремих магазинів з гігієни або зв'язку - або ж ці товари можуть продаватися лише в супермаркетах.

Оператор на гарячій лінії магазину "Єва" Анастасія повідомила, що мережа магазинів в період локдауна буде працювати як точка видачі товарів.

"Наші магазини в період локдауна працюватимуть як точка видачі без доступу в сам магазин. Ви називаєте список товарів консультанту і для вас збирають дану покупку. При цьому в чеку даної покупки буде вибита збірка замовлення вартістю всього 10 копійок", - повідомила оператор на лінії .

А ось оператор на гарячій лінії магазину "Watsons" Діана не виключила, що їх торгові зали будуть працювати на прийом відвідувачів.

"Повної інформації щодо того чи буде робота магазинів стандартної у нас немає. Безпосередньо магазини будуть працювати, але деякі групи товарів можуть бути недоступними до покупки. Такі як косметичні засоби, декоративна косметика, але точну інформацію знатимемо в п'ятницю восьмого січня", - заявила Діана

На гарячій лінії магазинів "Простір" повідомили "Країні", що у них теж немає інформації щодо роботи магазинів в період локдауна. "Поки чекаємо інформацію від керівництва. Інформація буде протягом завтрашнього дня", - повідомила Євгенія.

Тобто не виключено, що остаточні роз'яснення по графіку роботи магазинів можуть надійти вже на Різдво.

Окреме питання - про ринки. Непродовольчі закриють, а ті, що торгують продуктами, будуть відкриті. Це вже підтвердила і столична мерія. Також вона заявила, що закриють різдвяні ярмарки, які могли б ще постояти до кінця довгих вихідних.

Що ж стосується торгових центрів, то київська мерія випустила роз'яснення, що там будуть працювати лише зазначені вище в переліку магазини - та й то, якщо у них буде окремий вхід. Правда, не уточнюється, з вулиці чи ні. Так що в теорії, самі ТРЦ можуть бути відкриті. А ось магазини в них - далеко не все.

Навчання

Продовжать працювати дитячі садки і спеціальні заклади освіти.

1(40).JPGСкріншот з постанови Кабміну №1236

Школам в Міносвіти на період локдауна рекомендували оголосити канікули. Школи, у яких канікулярний фонд уже закінчився, підуть на дистанційне навчання.

Дистанційно вчитимуться і студенти. Деякі українські університети взагалі не виходили на повноформатний режим навчання через пандемію, інші досі вчаться в змішаному режимі.

Послуги та готелі

Продовжать працювати банки, оператори поштового зв'язку, лікарні, ветеринарні клініки.

Перукарні та салони краси працюватимуть за попереднім записом.

Готелі також не стануть закривати, але без ресторанів - харчування буде дозволено тільки в номерах.

Громадське харчування

Заклади, які здійснюють діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе і т.п.), будуть закриті для відвідування.

При цьому буде працювати адресна доставка або замовлення можна буде забрати на виніс. Обмеження не стосуються закладів громадського харчування в аеропортах.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(504Скріншот з постанови Кабміну №1236

Транспорт

Громадський транспорт, включаючи метро і маршрутки, не перестане працювати, але будуть дозволені тільки сидячі місця. Весь комунальний транспорт повинен буде щодня проходити процедуру дезінфекції.

При цьому в Києві вже заявили, що на час локдауна транспорт може поміняти розклад. А доступ до метрополітену можуть обмежити з метою уникнення черг.

Спорт

З 8 по 24 січня включно заборонять прийом відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів. Виняток залишили для тренувань спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів.

Офіційні спортивні заходи, включаючи футбольні матчі, будуть проводити без глядачів за умови обов'язкового щоденного контролю за станом здоров'я учасників.

Розваги і туризм

Заклади культури закриють. Проведення культурних масових заходів, крім роботи історико-культурних заповідників, заборонять. А ось кіно- і відеозйомку дозволять за умови обмеження доступу до місця зйомки і використанні масок персоналом. Вимога з масками не стосується акторів в кадрі.

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(505 Скріншот з постанови Кабміну №1236

Продовжать працювати і гірськолижні центри дозвілля (без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв).

%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA(506Скріншот з постанови Кабміну №1236

Що працює, що ні. Повний список

xpqfisqqqv_big.jpg

Що закриють під час січневого локдаунаВікторія Венк

Новини

Популярні теми форуму

analytics