Close button

Міжнародні резерви України зросли до 8-річного максимуму

Міжнародні резерви України зросли до 8-річного максимуму

Міжнародні резерви України зросли за підсумками 2020 року на 15% і за станом на 1 січня 2021 року склали $ 29,133 млрд (у еквіваленті), повідомляє в середу, 6 січня, прес-служба Національного банку, повідомляє UBR.

Зазначений обсяг резервів відповідає прогнозу НБУ, розміщеному в інфляційному звіті за жовтень 2020 року, і виявився рекордним за останні вісім років. Останній раз великі запаси були зафіксовані у вересні 2012 року, зазначив регулятор.

За словами прес-служби, збільшити міжнародні резерви на $ 3,8 млрд в кризовий рік Нацбанку вдалося за рахунок послідовної політики на валютному ринку. Зокрема, незважаючи на те, що в березні 2020-го чистий продаж валюти центробанком склав $ 2,2 млрд, регулятор згладжував коливання в бік знецінення гривні під час введення карантинних обмежень. В результаті цього обсяги чистої купівлі валюти за рік перевищили $ 1 млрд.

У грудні 2020 року міжнародні резерви України зросли майже на $ 3 млрд. Це обумовлено значним рівнем надходжень коштів, а також позитивним сальдо операцій НБУ на міжбанківському валютному ринку.

Як зазначається, поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяців майбутнього прогнозованого імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України, поточних операцій уряду і Нацбанку.

Нагадаємо, в грудні заступник глави Нацбанку Юрій Гелетій попередив, що Україна не дорахується до кінця 2020-го $ 2 млрд в міжнародних резервах.

Новини

Популярні теми форуму

analytics