Close button

Чотири президенти США засудили штурм Капітолію

Чотири президенти США засудили штурм Капітолію

Чотири колишніх глави Білого дому засудили захоплення Капітолію і заворушення в Вашингтоні. Серед них - однопартієць Трампа Джордж Буш-молодший, повідомляє Комментарии.

Четверо колишніх президентів США - Барак Обама, Білл Клінтон, Джордж Буш-молодший і Джиммі Картер - виступили із заявами в соцмережах, в яких засудили заворушення в центрі Вашингтона.

Так, Обама і Клінтон, які є демократами, поклали відповідальність за подію на чинного американського лідера Дональда Трампа.

Зокрема, Обама зазначив, що республіканець "підбурював до насильства в Капітолії". За його словами, події, що відбулися "є ганьбою" для США.

"Історія по праву запам'ятає сьогоднішню жорстокість в Капітолії, (що виникла в результаті) підбурювання чинного президента, який продовжував необгрунтовано брехати про результати легітимних виборів, в момент найбільшого ганьби і сорому для нашої нації", - йдеться в заяві Обами, опублікованому в Twitter.

На думку Клінтона, чинний президент США і його прихильники розжарювали ситуацію, "щоб скасувати результати виборів, які він програв". Клінтон назвав заворушення "безпрецедентною атакою" на політичні інститути США.

"Ця атака була викликана більш ніж чотирирічної отруйної політикою, що розповсюджує навмисну дезінформацію, що сіє недовіру до нашої політичної системи і настроює американців один проти одного", - заявив Клінтон.

Картер, який також є демократом, засудив насильство і закликав учасників заворушень розійтися. Він підкреслив, що необхідно затвердити підсумки минулих у листопаді виборів, згідно з якими перемогу здобув Джозеф Байден.

У той же час республіканець Буш-молодший зазначив: "Це те, як оскаржують результати виборів в банановій республіці, а не в нашій країні".

"Мене вразило те, як нерозважливо поводяться деякі політичні лідери після виборів, а також проявлену сьогодні неповагу по відношенню до наших інститутів, традицій і правоохоронним органам", - підкреслив екс-президент, додавши, що "не вірив своїм очам", коли спостерігав за подіями на Капітолії.

Раніше в середу прихильники чинного глави держави намагалися штурмувати будівлю Конгресу США, в результаті їм вдалося потрапити всередину. Законодавців евакуювали в безпечні місця. Пізніше силовики за допомогою сльозогінного газу зачистили будівлю Конгресу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics