Close button

Історія та традиції святкування Різдва

Історія та традиції святкування Різдва

В ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і починаються 12-денні святки, повідомляє Букви.

Народження Ісуса Христа

День народження Ісуса згадується в Новому Завіті.

Ісус Христос народився в часи правління імператора Августа в юдейському місті Віфлеємі у сім'ї теслі Йосипа Обручника з Назарету та Марії. Йосип з Марією прибули до Вифлеєму для участі в перепису населення. Сім'я була змушена переночувати в печері, що використовувалася як хлів для худоби. Під час народження Ісуса Христа зійшла Вифлеємська зірка, яка вказала на цю подію мудрецям зі Сходу. Першими прийшли поклонитися Христу пастухи - їм про це повідомив ангел.

Мудреці принесли Христу дарунки - золото, ладан і смирну.

У християн Різдво - це один з головних свят.

Історично достовірна дата народження Христа поки невідома. Святе Письмо не вказує ні дня, ні року, коли саме народився Христос.

Православна церква каже про умовність дати Різдва, але в той же час ця дата є важливою в розробці плану богослужінь протягом року і прорахунку дати Пасхи.

Традиції святкування

Переддень Різдва православні християни святкують Святвечір. Увечері вся сім'я збирається за столом, на якому має бути 12 пісних страв.

Святвечір - це завершальний день Різдвяного посту. Першою стравою, яке намагаються за столом, повинен бути саме кутя. Страву готують з макового або мигдального молока, яке змішують з медом, і каші з пшениці або ячменю, жита, гречки, гороху, сочевиці. Також сюди додають цілі або подрібнені ядра волоських горіхів, солодкого мигдалю, розтертий мак.

Раніше кутю називали "багатою", бо крім неї готували ще 11 пісних страв: борщ, рибу, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар - на честь 12-ти учнів Христа.

В Україні на Різдво прийнято співати колядки.

У храмах проводять божественні літургії, а сім'я збирається за святковим столом, вітаючи один одного словами: "Христос народився! Славімо Його! "

Привітання з Різдвом глав церков

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав привітав усіх з Різдвом Христовим.

"Сьогодні народився Христос Спаситель, сьогодні небо і земля наповнюються світлом. Сьогодні весь людський рід відчуває незмінну радість від того, що в Вифлеємі, в яслах на сіні, народився Спаситель ... Сердечно вітаю зі святом тих, хто святкує вдома і тих, хто в чужій країні.

Вітаю зі святом тих, хто в Україні і тих, хто на поселеннях. Вітаю з радісним святом Різдва Христового тих, хто святкує його на фронті або в ув'язненні, можливо на лікарняному ліжку. Але до всіх нас Він прийшов сьогодні, щоб дати своє благословення, підняти нас, наповнити життєвою силою, радістю і оптимізмом ", - сказав глава УГКЦ.

З Різдвом Христовим привітав і голова Православної Церкви України (ПЦУ) митрополит Єпіфаній.

"Нехай радість Різдва Христового увійде в ваші серця і будинки, а народжений Спаситель благословить Україну і весь наш народ і подастт всім міцне здоров'я, мир, злагоду і щастя! Христос народився! Славімо Його! "

Вертеп і ворожіння

З давніх-давен в Україні є традиція святкувати Різдво, влаштовуючи різдвяні вертепи

639.jpg

А ще в різдвяну ніч люди дівчата ворожили на судженого. Наші предки вірили, що в ніч на Різдво кордону між світами живих і мертвих стають тоншими, і потойбічні сили проникають в світ людей і саме вони можуть допомогти дізнатися майбутнє.

Новини

Популярні теми форуму

analytics