Close button

8 січня: яке сьогодні свято і День ангела

8 січня: яке сьогодні свято і День ангела

8 січня - 8-й день року в григоріанському календарі. До кінця поточного, 2021 рік залишається тільки 357 днів. У світських Україні та світі сьогодні свят немає; але ось в КНДР 8 січня дуже знаменна дата. Крім того, сьогодні неофіційне свято всіх людей, так чи інакше набирають тексти на клавіатурах. А в православ'ї це Собор Пресвятої Богородиці, повідомляє Вести.

День народження Кім Чен Ина

Немає приводу, коли він дуже потрібен? Можете приєднатися до одностайного пориву всіх жителів КНДР, у яких сьогодні національне свято чистіше Різдва і Нового року разом узятих. Це - день народження великого і улюбленого керманича.

kim-chen-yn-1.jpg

Так, в Північній Кореї ось уже десять років кожне 8 січня відзначається державне свято - День народження Кім Чен Ина. Він є третім сином "Великого Керманича" Кім Чен Іра і онуком "Великого Вождя" Кім Ір Сена. Мати Кім Чен Ина, Ко Ен Хі, була актрисою і танцівницею в КНДР. Втім, про особисте життя вождів КНДР достовірних відомостей немає. Вважається, що Ко Ен Хі померла в 2004 році від раку грудей. Але це достеменно невідомо, як навіть дата народження Кім Чен Ина. В офіційній біографії варто 1982-й, а ось за даними розвідки Південної Кореї, Кім Чен Ин народився в 1983 або навіть в 1984 році, і не факт, що в січні.

Про ранньє дитинство Кім Чен Ина теж відомо дуже мало. І навіть його дитячих фото ніхто не бачив до 2014 року, коли один зі знімків з маленьким майбутнім вождем північнокорейського народу був показаний на великому екрані в честь Дня військово-повітряних сил КНДР. Втім, чи був це реально фотознімок Кім Чен Ина, невідомо.

Вважається, що Кім Чен Ин навчався у Швейцарії, в одній престижній школі під Берном. Правда, там він значився під іншим ім'ям, та й оцінки (так, колись було таке явище в навчальних закладах) досі засекречені.

Наступником Кім Чер Іра на посаді вищого керівника КНДР Кім Чен Ин був призначений ще в 2007 році, і протягом декількох років тривала його активна підготовка до майбутнього правлінню. А в 2010 день народження Кім Чен Ина оголосили в КНДР національним святом.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин не покидає свій будинок без особистого туалету, яким оснащені транспортні засоби для подорожей по країні і особистий автомобіль глави КНДР. Така туристична звичка північнокорейського лідера пояснюється необхідністю приховати його фекалії від сторонніх осіб.

День комп'ютерного набору

kompyuternyj-nabor-tekstov.jpg

Typing Day, іноді званий Світовим або Міжнародним днем комп'ютерного набору, відзначається щорічно 8 січня. Він вперше проводився в Малайзії в 2011 році, але вже через рік реально став міжнародним святом. З ініціативою установи свята виступила Team Type Auto Corrector - група молодих професіоналів, які розробили програму SecondKey, яка призначена для автоматичного виправлення помилок.

Комп'ютерний набір текстів в наші дні стане в нагоді практично скрізь. І всі, хто знайомі з комп'ютером, так чи інакше вміють друкувати тексти за допомогою клавіатури. Правда, швидкість і спосіб набору у всіх індивідуальні і залежать від різних чинників, наприклад, від розкладки клавіатури.

Середня швидкість набору тексту на комп'ютерній клавіатурі для досвідченого користувача може становити близько 200-400 ударів в хвилину. При цьому у окремих користувачів швидкість може бути набагато вище. Наприклад, в Книгу рекордів Гіннеса занесена чемпіон СРСР по сліпому друку на персональному комп'ютері Елеонора Лукіна, чия швидкість набору для російського тексту склала 796 знаків в хвилину.

Іменини 8 січня

angel-1-2-1280x720-653416-5UBN7Y84-1024x

У цей день привітання з днем ангела приймають:

  • Василь
  • Іван
  • Макар
  • Наум
  • Павло

День в православ'ї. Прикмети і обряди в цей день

На наступний день після свята Різдва Христового, 8 січня за новим стилем, православний світ відзначає важливе свято - Собор Пресвятої Богородиці.

5c3453634b415.jpeg

У цей день Православна Церква з хвалебними і подячними піснями звертається до Богоматері, що стала обраним знаряддям Промислу, яка народила Спасителя. Саме тому, що Пресвята Діва є Та, від якої народився, втілився Спаситель наш Ісус Христос, і встановлено це свято її вшанування відразу після Його Різдва. Собором цей день називається тому, що на відміну від окремих свят на честь Пресвятої Богородиці (наприклад, Її Зачаття, Різдво, Благовіщення та ін.) В даний день відбувається загальне (соборну) святкування та інших осіб, близьких Пресвятій Діві Марії і Господа Ісуса Христа .

Так, разом з Богоматір'ю, в святкування Собору також звершується пам'ять тих, хто по плоті був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа) і святого Якова (брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосипа Обручника ), який супроводжував разом із батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет. Йосип Обручник, будучи 80-річним старцем, з благословення первосвященика прийняв Діву Марію, щоб зберігати її дівоцтво і чистоту. І хоча він був заручений Пречистої, все його служіння полягало в тому, щоб оберігати Матір Божу. Пророк Давид був по плоті предком Господа і Спасителя, тому що, як і належало бути, Спаситель, Месія, прийшов в світ з роду Давидового. А апостол Яків називається братом Божим, тому що був старшим сином Обручника Йосифа - від його першого шлюбу. Яків був дуже благочестивою людиною і по Воскресінні Христовому був обраний предстоятелем Єрусалимської Церкви.

Свято Собору Пресвятої Богородиці має давнє походження, його встановлення належить до ранніх часів Християнської Церкви. Уже в 4 столітті Єпіфаній Кіпрський, а також святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин в своїх повчаннях на свято Різдва Христового з'єднували хвалу народженому Боголюдини з хвалою народила Його Діва. Офіційну вказівку на святкування Собору Пресвятої Богородиці наступного дня після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі VI Вселенського Собору, що відбувся в 680-681 роках.

Прикмети і обряди:

tserkov-svechi.jpg

У цей день прийнято ходити до церкви і молитися Божої Матері про здоров'я своїх дітей і домочадців. Кожна жінка в це жіноче свято може вберегти свою родину від будь-яких бід.

До Собору Пресвятої Богородиці всі слова жінки можуть збутися. Тому потрібно стежити за своєю мовою, не сваритися з домочадцями, не кричати, щоб не накликати на них біду.

  • Якщо вагітна сьогодні подарує повитусі або акушерці подарунок, то вона буде щаслива, а пологи будуть легкі.
  • Якщо купити сьогодні мотузку, то в родині може бути шибеник.
  • Приготуєш сьогодні кисіль - небіжчик в родині буде.
  • Викидати мотлох і битий посуд - до швидкої біді.
  • Впустити в будинок колядників - весь рік щасливою сім'я буде.
  • Якщо 8 січня вирує хуртовина і мороз, значить, літо буде холодним.
  • Сніг липне до долонь - варто чекати тепла.
  • Північний вітер принесе з собою холод і холоднечу.

В цей день народилися

  • 1886 - Степан Шкурат (пом. 1973), актор театру і кіно, народний артист Української РСР.
  • 1888 - Гнат Юра (пом. 1966), український радянський театральний режисер, актор театру і кіно, народний артист СРСР.
  • 1910 - Галина Уланова (пом. 1998), артистка балету, балетмейстер, педагог, народна артистка СРСР.
  • 1935 - Елвіс Преслі (пом. 1977), американський співак і актор, «король рок-н-ролу».
  • 1942 - Стівен Хокінг (пом. 2018), британський фізик-теоретик, космолог, популяризатор науки.
  • 1947 - Марина Нейолова, актриса театру і кіно, народна артистка РРФСР.
  • 1947 - Девід Боуї (пом. 2016), британський рок-музикант і актор.
  • 1963 - Леонід Федоров, російський рок-музикант, лідер групи «Аукціон».
  • 1975 - Олена Грушина, українська фігуристка, бронзовий призер чемпіонату світу (2005) і Олімпійських ігор (2006).

Події 8 січня в Україні та світі

  • 1957 - Боббі Фішер у віці 14 років став чемпіоном США з шахів.
  • 1959 - Шарль де Голль стає президентом Французької Республіки.
  • france03806.jpg
  • 1977 - в столиці СРСР місті Москві здійснена серія терористичних актів.
  • 1988 - Афганська війна: завершився бій дев'ятої роти 345-го гвардійського парашутно-десантного полку у висоти 3234.
  • 1994 - з космодрому Байконур здійснено запуск російського пілотованого космічного корабля Союз ТМ-18.
  • 2004 - спущений на воду морської лайнер «Queen Mary 2», на той момент - найбільше пасажирське судно в світі.
  • 2010 - в столиці Сальвадору, після майже півстолітньої перерви, відкрилося посольство Куби.

Новини

Популярні теми форуму

analytics