Close button

Штурм Капітолію в США: основні висновки

Штурм Капітолію в США: основні висновки

Захоплення протестуючими будівлі Капітолію - символу американської демократії й самої політичної системи - стало безпрецедентним явищем, яке, однак, продемонструвало, наскільки розбалансованою є сама система і розколотим залишається суспільство, повідомляє Деловая столица.

За результатами того, що сталося в США, можна зробити кілька важливих висновків про внутрішню і зовнішню політику США:

  • Політичні та ідеологічні протиріччя в американському суспільстві будуть наростати. Прихильники демократів і республіканців не змінили своїх фундаментальних поглядів на країну, її розвиток і зовнішній світ.

Заворушення в Вашингтоні показали високий рівень протестної активності та соціальної фрустрації частини населення, і це буде створювати серйозні виклики для системи.

  • Штурм Капітолію змусить нову адміністрацію Джо Байдена діяти жорстко і безкомпромісно: знайти винних і покарати, щоб таких прецедентів не було в майбутньому.

Це обов'язково призведе до зіткнення з електоральним ядром Дональда Трампа і створить привід для початку кримінального переслідування ультраправих прихильників президента і таким чином відкриває нову главу в протистоянні двох умовних "Америк", розділених партійно-ідеологічними, культурними та політичними лініями, які показали вибори президента.

  • Події в Капітолії (а також ранкові літні протести у великих містах) показали готовність частини суспільства до насильства і радикальних силових дій для захисту своїх позицій.
  • Стався частковий розрив між Трампом і республіканським істеблішментом. Багато республіканців, включаючи віцепрезидента Майкла Пенса, віддалилися від риторики й дій Трампа напередодні та під час заворушень. Це прискорить переосмислення партією своєї ролі в системі й оновлення керівництва.

Втім, залишаючись одним з найпопулярніших політиків, Трамп все ще збереже контроль над партією протягом деякого часу, хоча він буде не таким сильним, як раніше.

  • Сполучені Штати явно будуть провалюватися у внутрішню політику. Штурм Капітолію ще раз показав, наскільки глибока криза в США і нова адміністрація Джо Байдена однозначно повинна зосереджувати увагу на вирішенні перш за все внутрішніх проблем і не присвячувати багато часу зовнішній політиці, як мінімум на тих напрямках, які не є пріоритетними для Штатів.

Це стосується, серед інших, і України, і означає, що робити однозначну ставку на підтримку США в ключових процесах нам не варто, так що необхідно зайнятися розвитком власної політики в наступні 4 роки.

Ілля Куса, експерт з питань міжнародної політики UIF

Новини

Популярні теми форуму

analytics