Close button

МЗС п'яти країн виступили зі спільною заявою стосовно аварії МАУ

МЗС п'яти країн виступили зі спільною заявою стосовно аварії МАУ

Рівно рік тому, 8 січня 2020 року, під Тегераном (Іран) був збитий ракетами український літак Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України". У зв’язку з цим п’ять країн виступили зі спільною заявою, повідомляє Буквы.

Заява України, Афганістану, Великої Британії, Канади та Швеції опублікована на офіційному сайті українського МЗС.

"Рік тому, рано вранці 8 січня 2020 року, літак рейсу PS752 Міжнародних авіаліній України було збито двома іранськими військовими ракетами класу “земля-повітря” поблизу Тегерана. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих та висловлюємо щирі співчуття всім, хто оплакує жертви трагедії PS752. Ми поділяємо горе сімей, родичів та друзів, які втратили близьких", - наголошується в заяві.

В ній також міститься заклик до Ірану “надати повне та всебічне пояснення подій та рішень, які призвели до цієї жахливої авіакатастрофи, включаючи конкретні дії для того, щоб це більше ніколи не повторилося”.

"Наші країни притягнуть Іран до відповідальності з метою встановлення справедливості та забезпечать виплату компенсацій Іраном в повній мірі сім’ям загиблих та постраждалим державам", - зазначається в заяві.

На Facebook-сторінці МЗС також опубліковано заяву міністра Дмитра Кулеби.

Він запевнив, що зараз робиться все, “щоб точно встановити всі обставини збиття літака”.

“Я впевнений, що настане день, коли абсолютно всі винні у цій трагедії будуть належним чином притягнуті до відповідальності”, – наголосив він.

%D0%9C%D0%97%D0%A11.png

Як відомо, пасажирський літак Boeing 737авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом “Тегеран-Київ”, був збитий в районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано вранці 8 січня 2020 року.

На борту знаходилися 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих – 11 громадян України (серед них дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 – Канади, 10 – Швеції, чотири – Афганістану, по три – Німеччини і Великої Британії.

Іранська влада спочатку заперечувала причетність до катастрофи літака, однак 11 січня визнала, що Boeing був збитий іранськими військовими (в Тегерані стверджують, що це сталося помилково).

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак. У жовтні Україна та Іран завершили другий раунд переговорів.

Україна лише зараз отримала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737-800.

Новини

Популярні теми форуму

analytics