Close button

Найгучніші злочини в Україні в 2020 році

Найгучніші злочини в Україні в 2020 році

У 2020 році в Україні сталася низка злочинів, яка викликала великий резонанс в суспільстві. Крім тортур і вбивств українців довелося "зіткнутися" з масовою вуличною стріляниною, а також із захопленнями заручників в трьох регіонах країни, повідомляє Обозреватель.

Ми зробили огляд найгучніших злочинів за рік.

Вбивство Старицького: під підозрою ексглава МЗС

21 лютого за Києвом в будинку ексглави МЗС Леоніда Кожари знайшли тіло застреленої людини. Загинув колишній керівник телеканалу "Інтер", генеральний директор холдингу Atlantic Group Сергій Старицький.

За даними слідства, під час застілля стався конфлікт, який переріс у бійку. Леонід Кожара взяв пістолет і вдарив Старицького в потилицю, а потім вистрілив у голову. Гендиректор Atlantic Group помер на місці.

Леонід Кожара звинувачується в умисному вбивстві Сергія Старицького.

У листопаді в суд було передано обвинувальний акт проти дружини Кожари. За даними слідства, жінка повідомила правоохоронцям недостовірні відомості під час допиту як свідка, щоб створити алібі чоловікові. А 23 грудня Київська обласна прокуратура передала в суд обвинувальний акт і проти Леоніда Кожари.

Сам Кожара продовжує перебувати під вартою і провини не визнає. Наступне засідання суду у справі про вбивство Старицького відбудеться 14 січня.

Катування та зґвалтування в Кагарлику

У травні "правоохоронці" у своєму службовому кабінеті в відділенні поліції в Кагарлику (Київська область) кілька разів згвалтували дівчину, яку викликали як свідка.

Також стало відомо, що поліцейські побили чоловіка, який в цей час перебував у приміщенні відділення і погрожували йому зґвалтуванням, ставили на коліна, били по голові кийками, надягали протигаз і стріляли з табельної зброї над головою.

Двоє підозрюваних у звірствах поліцейських були затримані в травні 2020 року

Випадки виявилися не поодинокими. Слідство вважає, що керівник відділення поліції знав про існування такої практики, однак не приймав ніяких заходів реагування на неправомірні дії підлеглих.

2 грудня Держбюро розслідувань передало справу до суду. Обвинувальні акти вручені п'яти поліцейським - колишньому начальнику відділення поліції в Кагарлику, його заступнику - начальнику сектору карного розшуку і трьом оперативникам. Їх звинувачують в тортурах, насильницьке зникнення і зґвалтуваннях.

"Слідством встановлено, що зазначені працівники Кагарлицького відділення поліції для розкриття злочинів катували й незаконно позбавляли волі людей", - розповіли в ДБР.

Масова стрілянина в Броварах

29 травня в м. Бровари Київської області сталася вулична перестрілка в стилі "лихих 90-х", в якій брало участь близько 100 осіб. Частина з них приїхали з Києва і Вінниці. У затриманих вилучили автоматичну вогнепальну та травматичну зброю.

Стрілянина стала результатом спроби "переділу" пасажиропотоку між двома перевізниками.

"Між Броварами та Києвом щодня курсує ряд маршрутних таксі. Вартість квитка в середньому - 14 гривень. Це 600 тисяч гривень заробітку в день, а за рік - близько 220 млн гривень. Цей ринок пасажирських перевезень ділять між собою дві групи: частина перевезень - легальна. Частина, яку здійснюють обидва перевізники - немає. Саме за ці кошти для з'ясування відносин між собою вони найняли бандитів і "забили стрілку", як в 90-е, яка закінчилася стріляниною в житловому масиві Броварів", - розповів глава МВС Арсен Аваков.

Розстріл нацгвардійців в Житомирській області

У травні в Попільнянському районі Житомирської області орендар ставка, 58-річний Олександр Захаренко, розстріляв сімох відпочиваючих, причому п'ятеро з них в той момент спали.

За словами прокурора, відпочиваючі зібралися в альтанці, вони спілкувалися, вживали їжу і спиртні напої. Незабаром до них приєднався Захаренко.

Олександр Захаренко розстріляв сімох людей

Розмова переросла в конфлікт через відмінності поглядів. Після цього шестеро присутніх пішли в будинок відпочивати, а двоє залишилися в альтанці. Захаренко ж взяв у вагончику, де тимчасово проживав, рушницю і патрони, і почав стрілянину в альтанці, біля будинку і всередині нього. Втекти з місця події вдалося лише Вадиму Федюніна.

Загинули троє військовослужбовців Нацгвардії, ще кілька людей раніше демобілізувалися або були звільнені після закінчення контракту. Всі вони - учасники АТО на Донбасі.

Анатолію Захаренку загрожує довічне ув'язнення.

Захоплення заручників в Луцьку

21 липня в центрі Луцька чоловік з вибухівкою і зброєю захопив автобус із заручниками. З терористом велися переговори, але він відпустив людей тільки після того, як президент Володимир Зеленський виконав його умову.

Терористом виявився уродженець Росії Максим Кривош. Він уже був двічі судимий, відбував покарання в вигляді позбавлення волі сукупним терміном близько 10 років у виправних установах за скоєння низки тяжких злочинів.

Пізніше в Харкові зловили його спільника. У чоловіка знайшли пістолети ТТ з глушником, патрони й гранати.

23 листопада суд вирішив помістити Максима Кривоша в психіатричну лікарню. Напередодні Нового року Луцький міськрайонний суд продовжив запобіжний захід (утримання під вартою) до 2 лютого 2021 року.

Кривошей підозрюється в захопленні заручників, терористичний акт, замаху на життя співробітника правоохоронного органу і незаконне поводження зі зброєю та вибуховими пристроями.

За "полтавським терористом" ганялися тиждень

Ще одне резонансне захоплення сталося через два дні в Полтаві. 23 липня раніше судимий Роман Скрипник взяв в заручники поліцейського і погрожував підірвати гранату, якщо їх не відпустять.

Начальник карного розшуку поліції Полтавської області, полковник Віталій Шиян, умовив обміняти заручника на себе. Після цього Скрипник сів з полковником в машину і поїхав. Через деякий час "загарбник" відпустив Шияна, кинув автомобіль і зник у лісі.

Правоохоронці шукали Романа Скрипника понад тиждень, залучили навіть авіацію й обіцяли грошову винагороду.

Так довго ховатися від поліції Скрипнику, можливо, допомогли його навички: він служив за строковою службою у прикордонних військах, а в складі 25-ї окремої повітряно-десантної бригади брав участь в антитерористичній операції на Донбасі.

Роман Скрипник під час служби

1 серпня співробітник спецназу КОРД застрелив "полтавського терориста".

Захоплення відділення банку в центрі Києва

Чергове захоплення сталося вже в столиці. 3 серпня чоловік взяв у заручники керівника відділення АТ Universal Bank, розташованого в приміщенні бізнес-центру "Леонардо" в Шевченківському районі Києва.

Сухроб Карімов у відділенні банку

Він погрожував підірвати будівлю, якщо не будуть виконані його вимоги. Під виглядом журналістів до терориста пройшли керівник столичної поліції діалогу Вікторія Азарова і співробітники СБУ.

В результаті спецоперації було затримано громадянина Узбекистану Сухроба Карімова.

Затримання Сухроб Карімова в Києві

Вибух не відбувся, ніяких вибухових пристроїв за підсумками перевірки також не було знайдено.

Затримання "зіркових педофілів"

У 2020 році відбулося два резонансних затримання підозрюваних в розбещенні й зґвалтуваннях дітей. На рахунку кожного з фігурантів по кілька жертв.

У серпні в Сумській області поліція затримала підозрюваного в згвалтуванні 9-річної дівчинки. Ним виявився 31-річний фотограф з м. Горішні Плавні Полтавської області Валентин Василенко.

Фотограф Валентин Василенко

Скандал вибухнув після того, як стало відомо, що у нього багато фото з зірками шоу-бізнесу, він співпрацював з центральними телеканалами, а дітей обіцяв прилаштувати в різні телепроєкти в Києві. Жителі його рідного міста вважають, що насильник безкарно орудував упродовж 10 років, а постраждалі поділилися, як вони потрапляли в пастку.

На сьогодні в справі фігурує п'ять маленьких жертв педофіла, на момент скоєння злочинів їм було від 9 до 12 років.

А в кінці листопада поліція Київської області повідомила про затримання 56-річного чоловіка за підозрою в розбещенні неповнолітніх. Згодом з'ясувалося, що це відомий фотограф Олександр Ктиторчук.

Фотограф Олександр Ктиторчук

У фотосесіях Ктиторчука брали участь такі зірки, як Надія Мейхер-Грановська, Оля Полякова з дочкою, Світлана Лобода, Ольга Горбачова, Наталя Могилевська, Влад Яма, Тіна Кароль та інші.

Олександр Ктиторчук в залі суду

У підозрі Ктиторчуку йдеться про чотири епізоди, молодшій жертві насильства було всього 12 років. Пізніше стало відомо, що в справі з'явилася інтернатівська дитина, яка вже дала свідчення.

Фотограф знаходиться в СІЗО, розслідування триває.

Вбивство музиканта Дерев'янко

В кінці листопада знайомі відомого музиканта Олександра Дерев'янка забили тривогу: він пішов з лікарні, а потім зник. Через кілька днів з'ясувалося, що чоловік убитий.

Злочинці під виглядом навчання грі на гітарі втерлися в довіру до Олександра Дерев'янка, потрапили в його квартиру і задушили.

У вбивстві музиканта підозрюються Юрій Туманський і Денис Мамедов

Заволодівши документами на три квартири самотнього чоловіка, фінансами й цінним майном, злочинці намагалися приховати тіло. Для цього вони вивезли свою жертву в гаражний кооператив в Борисполі, де збиралися залити тіло в бетон. Але там їх затримали правоохоронці.

Пізніше стало відомо про третього підозрюваного - ним виявився відомий культурист Андрій Подоба.

Гараж в кооперативі

Двоє підозрюваних працювали в мережі фітнес-клубів Sport Life, третій - відвідував його. За інформацією, в одного з них багатий кримінальний шлейф.

Новини

Популярні теми форуму

analytics