Close button

Штурм Капітолія: чому розгнівана Європа

Штурм Капітолія: чому розгнівана Європа

Америка продовжує вирувати після штурму Капітолію прихильниками Дональда Трампа, повідомляє Страна.ua.

Хоч до інавгурації Джо Байдена залишилося менше двох тижнів, частина Конгресу хоче влаштувати Трампу імпічмент за "підбурювання до перевороту". Його заблокували в соцмережах. Вже говорять і про кримінальне переслідування з подальшою посадкою.

Спікер Ненсі Пелосі назвала дії прихильників Трампа заколотом, який спровокував сам президент, і закликала віце-президента Пенса негайно використовувати 25-ту поправку до Конституції США для усунення глави Білого дому від влади "за загрозу нацбезпеці".

"Президент Сполучених Штатів закликав до збройного заколоту проти Америки. Ситуація вимагає від нас негайних дій. У той час як у нього залишилося тільки 13 днів, будь-який з цих днів може стати кошмаром для Америки", - заявила спікер і в іншому випадку пригрозила імпічментом.

У Конгресі вже заявляють, що питання про імпічмент може бути винесено на голосування вже на наступному тижні.

Сам Трамп випустив відеозвернення, в якому засудив штурм Конгресу і пообіцяв мирно передати владу Байдену. Він заявив, що випробував всі можливості для того, щоб оскаржити результати виборів і забезпечити чесний підрахунок голосів.

"Нашою єдиною метою було зберегти достовірність голосування, і, роблячи це, я бився за американську демократію", - сказав Трамп.

Події в Капітолії різко обрушили його підтримку серед американської еліти (включаючи республіканський істеблішмент), завдали удару по його позиціях серед республіканських виборців, яких налякали картинки хаосу в Конгресі.

Але більшість з них як і раніше за нього, а майже половина прихильників партії атаку на Капітолій прямо підтримала.

Фани Трампа об'єднуються по всій країні в його підтримку, так як більшість залишилася впевненою в крадіжці виборів і не визнають президентом Байдена. А це армія з мільйонів американців. У соцмережах створили групу "Партія патріотів", в якій збираються відзначати "другу інавгурацію Трампа" 20 січня, демонструючи, що він залишається для них президентом.

Подія анонсована як "онлайн-івент", але, за деякими даними, радикальна частина фанатів Трампа може спробувати зірвати інавгурацію Байдена. Правда, зробити це буде не просто: в Вашингтоні введено комендантську годину і посилені заходи безпеки.

З'ясовували, що відбувається в США, як на це реагує світ і що буде далі.

"Спецоперація проти Трампа"

На рахунок подій в Капітолії є кілька версій. За однією, адміністративна будівля штурмували затяті фанати Трампа, в основному крайні праві радикали і різні фріки начебто хлопця в хутряній шапці з рогами.

За іншою, це могла бути провокація опонентів Трампа для його дискредитації і усунення з політичного життя Деякі прихильники президента вважають, що це нібито була операція спецслужб за вказівкою демократів для створення потрібної картинки: мовляв, протестуючих заманили в Капітолій, чим пояснюється, наприклад, дивне бездіяльність поліцейських.

У другій версії, до речі, впевнені багато фанатів Трампа.

"Я зазвичай не ходжу на протести, а тим більше мені б не прийшло в голову захоплювати Капітолій, я законослухняний, як і більшість прихильників Трампа. Ми не ліваки, які не BLM (Black Lives Matter -" чорні життя мають значення ", - Ред. ), які влітку влаштовували погроми, підпалювали, трощили, мародерствували. Цей штурм був підлаштований, адже і так би затвердили Байдена. Треба було виставити Трампа ідіотом і диктатором, а "трампістов" показати терористами і бандитами. Так що, більше 74 мільйонів, які голосували за Трампа, злочинці? Ми вимагаємо одного - правди і поваги наших прав. А є великі підстави вірити, що ці вибори були нечесними і потрібен перерахунок. Особисто я підтримаю Трампа і на наступних виборах, якщо він буде висуватися ", - сказав нам Джон Еметт з Остіна.

Інші прихильники готові до радикальних дій і далі.

"Інавгурації Байдена бути не повинно, він незаконно обраний, тому 20 січня я знову готова протестувати. Завдяки Трампу у людей з'явилися робочі місця, жити стало краще. Я готова йти за свого президента Трампа до кінця, не можна здаватися. Четверо патріотів вже загинули, одна з них - ветеран ВПС США. Ці люди - герої. Якби застрелили когось із активістів BLM, така б буча вже піднялася, а за загиблих білих американців хто відповість? а демократи по-єзуїтському відповідають, що, мовляв, Трамп виставив кордони спецназу проти BLM, а його прихильників ніхто не чіпав. Так вони і не громили нічого все літо, а на штурм Капітолію пішли найвідчайдушніші, коли це вже була остання крапля. і швидко всіх зачистили і чотирьох убили "- обурюється в розмові з нами Кімберлі Туллі з Майамі.

"Партія патріотів" готується до "інавгурації Трампа"

Більше 300 тисяч чоловік відгукнулися в Facebook на подію, яку спочатку назвали "Друга інавгурація Дональда Трампа" 20 січня 2021 роки (подія зазначено як "онлайн", але ходять чутки, що вона може перейти в "офлайн" і закінчитися спробою зриву інавгурації Байдена) .

Але після того як Facebook примусово деактивував подію, знову створили її, назвавши по-іншому - "Партія патріотів" (натякаючи, очевидно, на партію, яку може створити Трамп).

Також, кажуть, у Трампа 20 січня готують мітинг, на якому він нібито оголосить про висунення в президенти на виборах 2024 року.

"Я б очікував, що Трамп буде постійно підживлювати переконання електорату, що у них вкрали перемогу. І якщо не 20, то 21 січня оголосить про те, що планує висуватися на вибори через чотири роки. І швидше за все основний його мотив в тому, що таким чином будь-які судові розгляди, які можуть стосуватися і вчорашніх подій, і мухлювання з податками, він може піднести як політично мотивовані ", - сказав Бі-бі-сі політолог Сем Грін.

Трамп група

трамп інавгурація

Частина фанів, втім, розчарувалася в Трампа.

"Він капітулював і зрадив своїх прихильників, коли закликав розходитися. Потрібно було домагатися перегляду голосів, а він здався і підставив людей. Навіщо було тоді роздмухувати цей вогонь і закликати на мітингу?" - каже нам Кріс Марлі з Х'юстона.

Однопартійці Трампа розділилися в своїх думках. Частина Республіканської партії відсторонилася від нього, а сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що він "сам собі вистрілив в ногу".

Інші ж залишаються відданими своєму вождеві. За даними Washington Post, 7 січня учасники засідання Національного комітету Республіканської партії бурхливо вітали Трампа, який поспілкувався з ними по відеозв'язку. При цьому він ні словом не згадав про спробу своїх прихильників взяти штурмом Капітолій, натомість нагадавши про досягнення своєї адміністрації. Слова президента присутні зустріли бурхливими оплесками, а хтось із учасників зустрічі навіть вигукнув: "Ми вас любимо!"

До речі, за опитуванням YouGov, майже половина (45%) республіканців активно підтримує штурм Капітолію. Майже стільки ж прихильників цієї партії висловили свою незгоду (43%).

Для порівняння: напад на Капітолій засудили 96% опитаних прихильників демократів.

І ще одна важлива цифра. Більшість республіканців (52%) вважають винним у трагедії Джо Байдена. Трампа звинувачують лише 28%.

Втім, все сказане вище не відноситься до республіканського істеблішменту. Республіканці в Конгресі все більш відкрито критикують президента. Від нього вже остаточно відвернувся віце-президент Майк Пенс.

З іншого боку, частина лідерів республіканців побоюється, що така поведінка може бути сприйнята виборцями партії як зрада і, за підсумком, електорат перекочує в нову партію Трампа, чутки про створення якої ходять все більш наполегливі. Або, як варіант, Трамп повністю візьме під свій контроль Республіканську партію, витіснивши звідти своїх супротивників.

Правда, незрозуміла подальша доля самого Трампа.

Не виключено, що після того як він втратить свій пост його спробують посадити в тюрму по численному списку звинувачень (який після штурму Конгресу поповнився ще і звинуваченнями в підбурюванні до заколоту). І, в такому випадку, він може взагалі бути викинутий з політичного життя країни. Чому, не виключено, багато представників республіканського істеблішменту будуть тільки раді.

Гнів Меркель і нейтралітет Польщі

У світі тим часом продовжують обговорюватися подіями у Вашингтоні. Західні партнери в основному різко засудили Трампа.

З критикою виступила канцлер Німеччини Ангела Меркель, з якою у Трампа, м'яко кажучи, не зовсім теплі стосунки.

"Ми всі бачили тривожну картину штурму Конгресу, ця картина мене розгнівала і засмутила. Я впевнена, що відчуваю себе як більшість друзів США, як мільйони людей, які захоплюються американськими демократичними традиціями. Я глибоко шкодую, що президент Трамп не визнавав своєї поразки з листопада ", - заявила Меркель.

Президент Франції Еммануель Макрон записав з приводу подій у Вашингтоні спеціальне трихвилинне відеозвернення, назване по-англійськи словами "Ми віримо в демократію" (We believe in democracy).

"Коли в одній з найстаріших демократій світу прихильники колишнього президента оскаржують, зі зброєю в руках, легітимні результати виборів, цим підривається загальний принцип (демократії): одна людина - один голос. Сьогодні в наших демократіях опинився під загрозою наш багатовікової вибір, який ставить понад всього людську гідність, світ, повагу інших, визнання свободи. Те, що сьогодні сталося у Вашингтоні, безумовно не є Америка ", - заявив Макрон.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель написав у Твіттері, що в очах усього світу американська демократія сьогодні виявляється в облозі.

"Це невидима атака на демократію США, на її інститути і верховенство права. Це не Америка. Результати виборів від 3 листопада повинні повністю поважатися", - пише він.

М'якше висловився прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, з яким у Трампа більш дружні відносини.

"Те, що він підбурював людей штурмувати Капітолій, і як президент постійно висловлював сумніви в результаті вільних і справедливих виборів, я вважаю, що це було абсолютно неправильно", - сказав Джонсон на прес-конференції.

У Польщі, керівництво якої фактично відкрито виступало за Трампа, взагалі спробували зберегти нейтралітет. Президент Анджей Дуда обмежився твітів, в якому написав, що "події в Вашингтоні є внутрішньою справою США". За що отримав хвилю критики як від опонентів в Польщі, так і про партнерів по ЄС, з якими у Варшави і так розлад.

Внутрішньою справою США назвали подію в Капітолії і в Росії.

Європа чекає своїх "Капітолій"

У Європі тим часом побоюються ланцюгової реакції з заколотами незадоволених, яка може перекинутися зі Штатів.

У Німеччині, наприклад, бунту очікують від ультраправих прихильників найбільшої опозиційної партії "Альтернатива для Німеччини" (АДГ), яка почала набирати популярність після міграційного кризи і вперше з часів Другої світової війни увійшла в Бундестаг.

Крім того, не так давно Рейхстаг вже атакували противники локдауну.

"Розкол в німецькому суспільстві може бути не таким глибоким, як у Сполучених Штатах. Але помиляється всякий, хто думає, що ми несприйнятливі до цієї загрози. І тут, в Бундестазі, щодня сіє ненависть найбільша опозиційна партія. І в парламентах земель, в яких АДГ іноді має більше однієї п'ятої місць. Ненависть і агітація знаходять благодатний грунт у самопроголошених ідеологів змови і ненависників Меркель. Як і у випадку зі штурмом Капітолію, неонацисти завжди поруч, коли з'являється можливість використовувати маси в своїх цілях. Той факт, що президент Бундестагу Вольфганг Шойбле переглянув концепцію безпеки Бундестагу і що коаліція тепер хоче швидко ухвалити закон проти правих екстремістських агітацій в Інтернеті, показує, що вони теж не виключають ескалації у Федеративній Республіці, подібної до тієї, що сталася в Вашингтоні ", - пише Spiegel.

Подібні побоювання про повторення подій в Капітолії звучать і в інших країнах ЄС, де зміцнюються ультраправі руху і опоненти влади. Особливо на тлі триваючого локдауна, який сильно б'є по бізнесу.

"Дві Америки"

Тим часом в США після приходу Байдена до влади очікують прийняття нових драконівських заходів для "порятунку демократії" - по контролю за інформаційним простором Америки, придушення правого "інакомислення", регулювання відносин уряду і ТехноГігант.

Але протистояння "двох Америк", на думку експертів, може лише поглибитися. Тим більше, як прогнозує Figaro, після відходу Трампа "трампізм залишиться - і як політика, і як стиль".

Як заявив лідер думки консервативної Америки, провідний Fox News Такер Карлсон, дві півкулі Америки - консервативне і ліберальне - не можуть бути відокремлені один від одного мирним способом.

"Це сіамські близнюки, і збереження життя одного можливо тільки ціною життя іншого. Якщо цей варіант для еліт неприйнятний, треба думати, як домовлятися. Можна без кінця вести інформаційні війни, шукати винних, говорити, що прихильники Трампа суцільно терористи і конспірології, але від цього всі ці люди не стануть відноситься до ліберально-демократичної порядку краще. Замість того, щоб розслідувати як протестуючі проникли в Конгрес, потрібно запитати себе чому вони туди взагалі пішли. Може тому, що вони більше не вірять в демократичні процедури, в справедливість і здатність бути почутими через виборний процес? Може тому, що вони втратили віру в американські інститути? А замість того, щоб зайнятися цими проблемами демократи продовжують їх шельмувати і вимагати покори ", - сказав Карлсон.

Обраний віце-президент Камала Харріс погодилася, що те, що сталося в Капітолії - симптом більш глибокої проблеми. Але бачить вона цю проблему зовсім інакше: "Ми стали свідками двох систем правосуддя. Одна дозволяє екстремістам штурмувати Капітолій США, а друга розганяла влітку мирних протестувальників сльозогінним газом. Ми знаємо, що це неприйнятно".

Загалом, що після штурму Конгресу лідери демократів, судячи з усього, вважають, що вони тепер мають право менше зважати на думку виборців Трампа. До того ж у Демпартії тепер більшість в обох палатах Конгресу. Що дозволить проводити потрібні їм закони.

Але це ж викличе відповідну реакцію консервативної Америці, що ще більш поглибить кризу в Штатах.

"Вперше в новітній історії США, лідер" вільного світу "не рахується легітимним президентом половиною його власних громадян", - говорить відомий американський політолог, президент Eurasia Group і прихильник Демпартії Іан Бреммер.

Олександра Харченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics