Close button

До чого призведуть зміни клімату в Україні

До чого призведуть зміни клімату в Україні

Україна вже кілька років живе в ситуації зміненої кліматичної реальності, пов'язаної з глобальним потеплінням. Цей процес є незворотнім. Проте, наша країна в цій ситуації виявилася мало не в самому виграшному положенні, розповіли в Українському гідрометеорологічному інституті, повідомляє Обозреватель.

Вже до 2050 року в Україні можуть хлинути мільйони кліматичних біженців. А про вишні, абрикоси, яблука, можливо, доведеться забути, попередив футуролог.

Україну чекають різкі скачки температур, посушливий квітень та ранні заморозки

Завідуюча відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова розповіла, що в новій кліматичної реальності Україна живе приблизно з 2005 року. "Відбулися нові зміни в загальній циркуляції, вона зараз інша", - повідомила вчена.

Ця реальність відрізняється нестійкою погодою і різкою зміною температур. "Варто тепло, а потім раз - зниження температури на 10-15 градусів. Причому, не важливо, який сезон. Все сезони стали нестійкими. Можливі екстремальні випадки - сильні опади, різкі штормові явища", - пояснила вона.

"Зима, яку ми бачимо зараз, буде в межах найближчих 5 років. Навіть якщо морози і будуть, то максимум тиждень. Ви пам'ятаєте, яка ожеледиця була недавно. Це зараз буде більш характерно для зими", - попередила синоптик.

За її словами, цієї весни, як і минулого, квітень може бути посушливим, а восени можливі ранні заморозки. "Ми побачили, що для весни дуже важким став квітень - практично без опадів. Це дуже погано для сільського господарства. Така наша дійсність".

"Те, що ми бачимо зараз, - це основа. На цю основу буде накладатися подальше посилення нестійкості", - пояснила Мартазінова. Глобальне потепління не зупинити, але Україна - в привілейованому становищі

Як розповіла Вазіра Мартазінова, всупереч поширеній думці, процеси глобального потепління пов'язані, перш за все, з геофізичних, а не з людським фактором. З цієї причини впливати на нього практично неможливо.

"Про те, що процес глобального потепління можна зупинити, кажуть казкарі. Нічого не можна зупинити", - підкреслила вона.

У цьому контексті вона навела приклад стихійних лих в США: "Америка - сильна країна, там є дуже багато хороших вчених. Але коли йдуть штормові циклони, вони нічого не можуть зробити. Що вже говорити про процеси щодо всієї земної кулі".

"Цю тему навіть не має сенсу обговорювати. Як би ми не робили зелені насадження, як би не скорочували викиди парникових газів, є геофізичний фактор. Людський фактор - лише одна з складових, але незначне по відношенню до геофізичних факторів", - констатувала вчений.

У той же час вона заявила, що становище України в цьому мінливому світі - привілейоване.

"Україна знаходиться в самих хороших умовах по відношенню до всіх оточуючих державам. Бог нас хоч в цьому береже".

Виживуть не всі, але планета залишиться живою

Футуролог Олексій Толкачов розповів, що клімат змінюється, але у планети є ресурс адаптивності: "Будуть пристосовуватися екосистеми, тварини, рослини. Але, звичайно, не всі виживуть, тому що не всі тварини переносять зміни клімату. Але так чи інакше планета залишиться живий ".

За його словами, повного апокаліпсису не передбачається, але "вижити буде складно".

У перспективі найближчих 10-15 років футуролог допускає масштабні зміни, пов'язані з можливим вимиранням бджіл. "З одного боку, люди труять бджіл пестицидами, з іншого боку, зміна клімату теж вносить свої корективи. Але ці маленькі трудівники є головними в запиленні більшості рослин, від яких залежать люди", - сказав він.

Таким чином, якщо бджоли вимруть або їх популяція значно скоротиться, "нам доведеться розпрощатися з вишнями, абрикосами, яблуками".

Проблему питної води і продовольчу проблему Толкачов назвав ключовими проблемами будущего.В Україні вимруть села, в країну хлинуть кліматичні біженці

Толкачов звернув увагу на очевидні ознаки глобального потепління на прикладі України: "На Водохреща (19 січня. - ред.) Ніхто не збирається прорубувати ополонці. Зараз будуть робити плаваючі понтони, щоб пірнати з них в незамерзаючих воду".

За оцінками футуролога, в перспективі зміни клімату призведуть до зміни кліматичних зон України. "Будуть великі посухи, зменшиться родючість землі, в зв'язку з чим будуть перебої з питною водою в селах".

"Якщо в місті ця проблема якось вирішується, то в селі брати воду просто нізвідки, якщо пересох колодязь. Тому села і сільська місцевість будуть потихеньку вимирати", - спрогнозував він.

Разом з тим Толкачов припустив, що Україна буде в більш виграшному положенні в плані клімату по відношенню до інших країн, тому в перспективі 20-30 років в нашу країну можуть хлинути кліматичні біженці з більш південних країн, якщо умови життя там стануть нестерпними.

"Ми можемо опинитися під напором мільйонів екологічних біженців до 2050 року", - припустив він

Тетяна Гайжевська

Новини

Популярні теми форуму

analytics