Close button

Схеми Павла Фукса можуть "вбити" київське метро

Схеми Павла Фукса можуть "вбити" київське метро

Грабіж київського метрополітену, який давно назвали "київською аферою століття", а її бенефіціаром вважають олігарха, що втік з Росії, Павла Фукса, завдав колосальної шкоди держбюджету, повідомляє Обозреватель.

Майже п'ять років ніхто не може зупинити це свавілля, а на 26 січня призначено важливе судове засідання за апеляційною скаргою скарбниці.

Детальніше про те, що відбувається з резонансною справою, читайте в нашому матеріалі.

Суть "афери століття" в Києві

У 2009-2010 роках компанія російсько-українського олігарха Павла Фукса "Укррослізинг" продала київському метрополітену 100 вагонів в лізинг за захмарною ціною, а у 2016 році зажадала штраф, пеню та "коефіцієнт коригування" на загальну суму майже 2 млрд гривень (!) З них майже 1,2 млрд - результат того самого коефіцієнта, включеного в договір вже після його підписання.

Цю схему вирішили легалізувати - прикрити її рішенням Київради. І в липні 2018 року Київська міська рада прийняла рішення про реструктуризацію уявного боргу КП "Київський метрополітен" перед "Укррослізинг". Потім було укладено мирову угоду і визначено графік виплат.

В результаті афери київський метрополітен вже кілька разів опинявся на межі зупинки, була підвищена вартість проїзду, а з бюджету витекли майже 799 мільйонів гривень. Але якщо ситуація не зміниться, то піде ще понад 1,2 млрд гривень.

Київський метрополітен може зупинитися в будь-який момент

Відзначимо, що тільки через 10 років (!), Та й то після численних публікацій у ЗМІ, справа зрушила з мертвої точки.

Крок вперед, два назад

Влітку 2019 р. правоохоронці активізували роботу, а суд наклав арешт на рахунки компанії, куди йшли мільйони бюджетних коштів. Також київському метрополітену заборонили перераховувати "заборгованість".

Підставою стало те, що в ході розслідування кримінального провадження прокуратура і поліція прийшли до висновку: у 2017-2018 роках КП "Київський метрополітен" необґрунтовано перерахував компанії Фукса сотні мільйонів гривень.

Арешт рахунків боляче вдарила по вигодонабувачів афери. Австрійський бізнесмен від імені ODELUS-Construkt Kft. (І, відповідно, афілійованої з Фуксом "Австро-Угорської лізингової компанії") поскаржився Зеленському на суддів. Після цього вони масово стали брати самовідвід.

Однак в лютому 2020 року Подільський районний суд Києва зняв арешт з рахунку афілійованої з олігархом компанії. Цим рішенням суд фактично легалізував "схему Фукса" і грабіж держбюджету.

Відзначимо, крім КП "Київський метрополітен", який через деякий час все ж став робити активні кроки для того, щоб позбутися від фінансової кабали, в справі з'явився ще один "гравець" - скарбниця.

Державна казначейська служба і Головне управління Державної казначейської служби України в м. Києві також пред'явили "претензії" до рішень судів, що стосуються укладеної мирової угоди між метрополітеном та "Австро-Угорської лізинговою компанією".

Розгляд апеляційних скарг казначейства як раз і буде обробляти 26 січня Північний апеляційний господарський суд.

Північний апеляційний господарський суд.

Куди "зник" олігарх?

Часто ставлять питання: яке відношення має скандальний олігарх саме до "Австро-Угорської лізингової компанії"? Так найбезпосередніший. Річ у тому, що Павло Фукс продав ТОВ "Укррослізинг" у 2018 році - саме після того, як у результаті публікацій резонансних матеріалів вибухнув скандал.

В угорському виданні Budapest Business Journal був опублікований реліз про "інвестуванні в перспективні східноєвропейські ринки і підприємства". Сторони угоди заявили, що погодилися зберегти конфіденційність про ціну покупки і інші деталі угоди. І це не дивно.

Як стверджують джерела, "Фукс відійшов у тінь, при цьому повністю зберігши вплив на процеси".

Тільки один факт: в інвестиційно-девелоперській компанії ODELUS-Construkt Kft, "купила" у Фукса українське ТОВ, значилася... всього одна людина.

Потім компанію просто перейменували: ТОВ "Укррослізинг" отримало нову назву - ТОВ "Австро-Угорська лізингова компанія".

Втік від кримінальних справ в Росії олігарх Павло Фукс вважається бенефіціаром

Через афери київський метрополітен виявився в мільярдні борги, а проїзд був підвищений до 8 гривень. Таким чином, практично кожен киянин і гість столиці "проспонсорував" жадібність бенефіціара цієї схеми. І якщо зараз не тримати на контролі новий виток судових розглядів, то найближчим часом з держбюджету можуть піти ще сотні мільйонів гривень, а метро Києва знову опиниться на межі зупинки.

Чим відомий Павло Фукс

Олігарх цинічно реалізував аферу з паспортами. У пресу потрапили документи, які стали першим публічним доказом наявності подвійного громадянства в одіозного олігарха. Згодом той відмовився від громадянства РФ.

Фукс фігурує в документах одного з найзакритіших підрозділів Мінфіну США по боротьбі з фінансовими злочинами - FinCEN. Мова про пересування "брудних" доларів по всьому світу і сприяння в цьому великих банків.

Знаходиться в міжнародному розшуку через розкрадання коштів пайовиків на будівництво в Москві й банківського кредиту.

Фірма олігарха намагалася відсудити 80 мільйонів за нібито "пошкоджене" майно під час будівництва Подільського моста в Києві - цю аферу вдалося зупинити.

Фукс потрапив в скандал навколо будівництва Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" в Україні.

Державна компанія "Надра України" фактично подарувала частку в газовому бізнесі російсько-українському олігарху. В результаті Україна втратила сотні мільярдів гривень.

Фукса підозрюють в прикритті схем з відмивання грошей колишнім президентом України та в спробах вивести "гроші Януковича" з країни.

Олігарх підозрюється в зв'язку з кримінальним авторитетом, який є одним з організаторів вбивства ексдепутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова.

Фукс потрапив під спецрозслідування радника ФБР Роберта Мюллера. За даними американця, деякі громадяни України, які були на інавгурації Дональда Трампа, намагалися запропонувати "мирні" плани та інші угоди, що збігаються з інтересами Росії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics