Close button

"Слуга" звинуватила партію в "схилянні перед Росією"

"Слуга" звинуватила партію в "схилянні перед Росією"

Рокірування в керівництві постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) сталося зі скандалом, повідомляє Страна.ua.

Член фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько позбулася керівної посади з волі колег по фракції, які перебувають в делегації, за що вона публічно звинуватила їх в корупції, "девальвації совісті" і "схилянням перед порядком денним країни-агресора", тобто Росії.

При тому що змінила Ясько інший представник фракції СН в делегації Марія Мезенцева.

Для опонентів команди президента Володимира Зеленського ця історія стала новим приводом звинуватити його в "здачі українських інтересів".

Подробиці - в нашому матеріалі.

Чвари між "слугами народу"

Нового голову делегації України в ПАРЄ замість Ясько обрали в понеділок, 11 січня. Кандидатуру Мезенцевої підтримали 10 членів делегації від СН (з 14), обидва представники "Опозиційної платформи - За життя" (ОПЗЖ) і представник депутатської групи "За майбутнє" (ЗМ).

Не підтримали цю кадрову пропозицію депутати від "Батьківщини", "Голоси", "Європейської солідарності" і з депутатської групи "Довіра". Всього в делегації 24 постійних члени і їх заступників.

Заступник члена делегації Євгенія Кравчук (СН) пояснила обрання нового керівника зміною делегацією в ПАРЄ "підходів і стратегії", які повинні відповідати "новим викликам перед Європою у 2021 році".

"Нам потрібно буде не тільки акцентувати на тому, хто ворог, а й дбати про те, чого хоче один. Це певна зміна парадигми делегації, зміна стратегічного підходу, тому ми колективно вирішили, що реалізувати цю нову стратегію ми делегацією доручимо Марії Мезенцевої - як людині, якого вже добре знають і в ПАРЄ, і в інших делегаціях і дипломатичних колах, з якими вона активно взаємодіяла ще до парламенту, займаючись міжнародною діяльністю ", - написала Кравчук на своїй сторінці в Фейсбуці.

Ясько була проти рокіровання й дала зрозуміти, що втратила посаду нібито через своїх принципів, ставши жертвою змови більшості однофракційників в делегації з представниками ОПЗЖ.

"У мене виникли серйозні розбіжності з деякими колегами з" Слуги народу ", які перейнялися цінностями і діють методами, несумісними з моїми ідеалами і переконаннями. Корупція і девальвація совісті стали нормою життя деяких моїх колег по фракції. До цього додалося відверте захоплення російської порядком дня країни-агресора. Раніше мені наполегливо радили переглянути свою думку щодо принципових для України питань і по-іншому голосувати в парламенті і в ПАРЄ. Я завжди відмовлялася, і ось вам відповідь ", - написала Ясько на своїй сторінці в Фейсбуці.

Однак таке трактування події відкидається представниками "Слуги народу" в делегації в ПАРЄ.

"Всі ці спроби зробити з себе зганьблену жертву, на шкоду іміджу власної делегації, фракції і країни - це повністю на її совісті. Йти потрібно гідно. Можливо, це вміння прийде з часом. Чи ні", - відповів заступник члена делегації Дмитро Наталуха (СН).

Сама Мезенцева ніяк не прокоментувала заяву Ясько. На своїй сторінці в Фейсбуці вона тільки назвала нове призначення великою честю для себе і відповідальністю та побажала делегації плідної роботи.

Член делегації Юлія Льовочкіна (ОПЗЖ) зазначила, що глава делегації в ПАРЄ повинен працювати в зв'язці з Офісом президента і МЗС, і тому завжди кандидат на цю посаду - кандидатура більшості.

"Це нормальна практика. На початку каденції фракція" Слуги народу "висунула кандидатуру Єлизавети Ясько, і ми її підтримали. Зараз була запропонована кандидатура Марії Мезенцевої. Для повноцінної роботи української делегації в ПАРЄ ми підтримали нову кандидатуру", - заявила народний депутат Льовочкіна.

Член делегації від "Євросолідарності" Олексій Гончаренко позитивно оцінив призначення Мезенцевої.

"Коли стояло питання спочатку, хто очолить делегацію, я особисто, знаючи Мезенцева і не знаючи Ясько, підтримував першого кандидата. Вона на відміну від Ясько має хоча б певний досвід роботи в Раді Європи, оскільки вона там стажувалася. Чи потягне вона цю роботу - подивимося", - прокоментував народний депутат Гончаренко.

Мезенцева пройшла в Раду по мажоритарному округу №168 в Харкові. До цього вона була депутатом від "Самопомочі" в Харківській міськраді. Як кажуть в харківській політтусовці, вітчим Мезенцевої - досить великий і непублічний підприємець Віталій Федоров з серйозними інтересами в аптекарському і будівельному бізнесі, який лобіює просування падчерки в політиці.

Крім того, як випливає з інформації в соцмережах, бойфренд - також не чужий бізнесу і навіть відкривав в останні роки магазини в Москві і Санкт-Петербурзі (що їй зараз активно пригадують критики).

Втім, Мезенцева публічно всі ці роки дотримувалася постмайданівського мейнстриму - звинувачувала Росію в агресії, їздила до бійців АТО на Донбас і була депутатом міськради Харкова від "Самопомочі" (її вітчима Федорова називають одним із спонсорів цієї партії в місті).

Зі своїх цілей Мезенцева вже після обрання нардепом називала легалізацію марихуани в медичних цілях.

Загалом, її важко запідозрити в "схилянні перед російської порядком", про що пише Ясько.

Поєднання не пройшло

Як з'ясувалося, озвучені вище версії заміни Ясько не єдині.

Олексій Гончаренко повідомив, що головною претензією до Ясько з боку інших "слуг народу", за його спостереженням, була "недостатньо якісно організована робота делегації".

Хоча докладного розбору діяльності Ясько так і не було, і тому, мовляв, це виглядало як внутрішній конфлікт між представниками СН.

За словами Гончаренка, останньою краплею, схоже, стала ситуація з кандидатурою від України на одного з віцепрезидентів ПАРЄ. Дану посаду вже в складі делегації Ради цього скликання обіймав глава парламентського комітету з питань зовнішньої політики й міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (СН).

Україна повинна переподати кандидата, якщо хоче зберегти за собою це крісло.

"Виявилося, що інформація про це надійшла в грудні, а делегація тільки вчора (11 січня - прим. Ред.) Взялася за це питання перед самими дедлайном. Затвердили знову Мережко, але незрозуміло, чому зволікали з цим до останнього дня", - говорить Гончаренко.

Ще один співрозмовник видання серед членів делегації запевняє, що внаслідок ситуації з віцепрезидентською посадою Ясько і позбулася керівництва.

"Вся річ у тім, що вона сама хотіла стати віцепрезидентом ПАРЄ і тому тягнула з голосуванням за заявку України до упору, мабуть, сподіваючись, що в останній момент все погодяться на неї. Але більшість сказала: вистачить, раз ти хочеш ще цю посаду, взагалі ніким не будеш.

Їй би добре згадати казку Пушкіна про рибака і рибку. Якоїсь пані мало царського титулу, вона хоче ще бути володаркою морською і мати золоту рибку в підпорядкуванні, але виявляється у розбитого корита. Досвід з комітетом із зовнішньої політики, в керівництві яким їй показово відмовили навіть у власній фракції, Ясько нічому не навчив. Вона вирішила, що зможе спокійно поєднувати керівництво делегацією і роботу віцепрезидентом. Якби таке поєднання і могло бути, то тільки не у випадку Ясько ", - говорить джерело в делегації.

Поміняти Ясько на Мезенцева було непросто, по його словам. Обговорення затягнулося на кілька годин. Члени делегації сперечалися через процедурних питань.

"Сергій Власенко (заступник члена делегації від" Батьківщини "- прим. Ред.) Вимагав спочатку проголосувати за зняття Ясько, потім за призначення змінника. А" слуги "заперечували, мабуть, боялися, що голосів не буде. Або Ясько залишиться, або делегація залишиться "обезголовленої", - розповідав співрозмовник серед депутатів.

Домовилися про рейтингове голосування, тобто по черзі за кандидатури Ясько і Мезенцевої. Причому Ясько допустили до голосування, і вона проголосувала за себе, що можна вважати конфліктом інтересів. Її кандидатура набрала, втім, тільки 6 голосів. Більшість, як сказано вище, підтримало Мезенцева.

Сенцов і порохоботи

Українська делегація прибуде в Страсбург 24 січня. Мезенцева сказала, що на сесії делегація під її керівництвом продовжить протидіяти Росії.

"Ми залишаємося на форпості українських інтересів. Для нас Росія - це країна-агресор, країна, з якою ми воюємо сьомий рік", - заявила Мезенцева.

Антиросійська риторика нової глави делегації, однак, не врятувала СН від нападок з боку блогерів і коментаторів, лояльних до експрезидента Петра Порошенка, які рознесли тезу Ясько, що вона "постраждала за принципову антиросійську позицію".

Згадали й про відкриття молодою людиною Мезенцевої магазинів в Росії (див. вище), повідомлення про що вона лайкала в Інстаграмі.

Хоча для пулу Порошенко, щоб атакувати Зеленського, підійде будь-який привід, і справа не в самій Ясько.

Відзначився звинуваченням на адресу "слуг" і режисер Олег Сенцов.

"Партія" Слуга народу "відреагувала на американські звинувачення щодо співпраці свого депутата Дубинського з Росією - зняла Лізу Ясько з посади глави української делегації в ПАРЄ. Замість телесеріалу вони втілюють в життя шоу абсурду", - прокоментував Сенцов на своїй сторінці в Фейсбуці.

Режисер, задобрюють лобістами Демпартії в Україні, встав на захист Ясько, яка у фракції належить до неформальної групи "Сорос", а заодно приєднався до гучної кампанії проти Дубинського, який потрапив під санкції Держдепу.

І, схоже, згадати другого тут було важливіше, ніж захистити першу.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics