Close button

Росія готується до загострення в Сирії

Росія готується до загострення в Сирії

Росія готується до загострення ситуації в Сирії після приходу до влади в США демократів, які планують згорнути політику Дональда Трампа з невтручання в сирійський конфлікт, повідомляє finanz.ru.

У понеділок, 11 січня, через протоку Босфор в напрямку російської бази в Тартусі пройшов великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії «Саратов».

Як повідомляє «Інтерфакс», сильно навантажений, судячи з осаді, корабель увійшов в Середземне море, де на постійній основі розміщена ескадра в складі більше десяти бойових кораблів і допоміжних суден.

В кінці грудня в Сирію через Чорноморські протоки також пройшов БДК «Новочеркаськ», який разом з іншими кораблями Чорноморського флоту бере участь в рейсах «сирійського експреса», що доставляє вантажі для російської авіабази Хмеймім і сирійської урядової армії.

США також нарощують поставки зброї силам сирійської опозиції. Як повідомляє SANA, в минулі вихідні великий конвой очолюваної США коаліції в супроводі авіації прибув на північний захід Сирії з логістичним та військовим вантажем для бази в Дейр-ез-зоре.

Конвой з 30 машин перевозив важке озброєння, в тому числі гармати і танки, і прибув до Сирії через прикордонний пункт Аль-Хассака на кордоні з Іраком, розповіли джерела SANA.

Джо Байден, який 20 січня пройде інавгурацію, щоб стати 46-м президентом США, в ході передвиборної кампанії критикував політику Трампа з виведення військ з Сирії, називаючи свого предшественііка «гіршим головнокомандувачем в історії».

За словами Байдена, відмова від підтримки протистоять Асаду сил привів до гуманітарної кризи в Сирії і дав «другий шанс на життя» «Ісламському державі».

«Хоробрі курдські і арабські сили заплатили високу ціну. Вони втратили 10 тисяч солдатів. Вони принесли страшну жертву. А потім Трамп продав їх», - говорив Байден.

Зі зміною адміністрації відносно невеликий американський контингент в Сирії може бути розширений, а перелік його завдань - поповнено додержанням російського впливу і захистом курдських союзників, відзначає віце-президент Російської ради з міжнародних справ.

Втім, політика Вашингтона щодо Сирії буде багато в чому залежати від розвитку відносин з Туреччиною і Ізраїлем, а також від того, чи повернуться США за стіл переговорів з Іраном. Кроки в сторону нормалізації відносин з Тегераном зблизять США з Туреччиною і віддалить від Ізраїлю і Саудівської Аравії, і навпаки.

У першому випадку можливе загострення на півдні Сирії, де сильний вплив Ізраїлю і саудитів; у другому - на північному заході, де амбіції демонструє Анакара, вважає експерт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics