Close button

Вплив кави на артеріальний тиск

Вплив кави на артеріальний тиск

Кава - улюблений напій багатьох. Хтось надає перевагу пити напій вранці, щоб розбудити організм, підняти настрій. Хтось протягом доби випиває більше 5 чашок, насолоджуючись кавовим смаком щоразу. В яких кількостях кави не шкідлива? Як взаємодіють кава й артеріальний тиск, повідомляє Рейтинг Кофе.

Вплив на стан АТ

Щодо зниження/підвищення тиску від кави вчені сперечаються досі. Заперечувати факт того, що напій діє на АТ, не можна. Але як впливає кава? Напій піднімає артеріальний тиск, але на декілька хвилин. Потім тиск стабілізується, знижується до нормальних показників.

Якщо у здорової людини тиск у нормі, то він залишиться незмінним навіть після вживання декількох чашок. Якщо підвищений, як це спостерігається при гіпертонії, то показники будуть підтримуватися в такому стані. Гіпертонікам пити каву небезпечно.

Люди зі зниженим тиском шукають, чим підняти. Кавовий напій стане лікарським засобом, що усуне симптоми гіпотонії. При цьому захворюванні нерідко страждають від постійної слабкості, запаморочень, головного болю, такий стан негативно відзеркалюється на способі життя. Кава підвищує тиск, доводячи до нормальних показників, тому вживання напою при гіпотонії принесе користь: позбавлення від неприємної симптоматики поліпшить якість життя.

Кава підвищує артеріальний тиск, якщо вживати напій у розумних кількостях. Якщо щодня випивати більше 3 чашок, то вийде зворотний ефект. Зниження відбувається через значне розширення судин, сечогінну дію. Об'єму крові мало, тому організм починає подвоювати функції, з'являється прискорене серцебиття.

Міфи й реальність

  1. Міф про каву, яка пришвидшує серцебиття, небезпідставний. Одна чашка напою не підніме тиск навіть на рівень, на який тиск збільшується від фізичних вправ. Інша річ, коли людина п'є декілька чашок поспіль. Кофемана чекають неприємні наслідки з боку роботи органів шлунково-кишкового тракту й тимчасово підвищений АТ.
  2. У каві є сечогінний ефект, тому потрібна міра.
  3. Чи підвищує кава рівень холестерину в крові? Ні.
  4. Кавовий напій марний. Це вигадка. Чашка кави бадьорить, кофеїн - природний антиоксидант, що захищає клітини організму від негативного впливу вільних радикалів. Омолодження немає, але зменшується ризик виникнення серцевих нападів, розвитку раку.
  5. Чи можна пити каву астматикам? Науково доведено користь під час лікування астми, алергічних проявів.

Однозначно відповісти на питання, як взаємодіють кава й артеріальний тиск, не можна. Але впевнено можна говорити про те, що напій може бути корисним і шкідливим. Головне - прислухатися до організму й не пити більше 2 чашок напою в день. Регулярно вживаючи каву, варто пам'ятати: потрібна помірність.

Новини

Популярні теми форуму

analytics