Close button

Імунітет: як зміцнити природний захист

Імунітет: як зміцнити природний захист

Імунітет стоїть на сторожі нашого здоров'я. Він оберігає організм від вірусів, хвороботворних бактерій і інших патогенів. Імунітет буває вроджений і набутий. Які добавки допоможуть підсилити імунну відповідь і вберегти людину від захворювань, повідомляє Econet.

Як працює імунна захист? Вона оберігає організм від інфекцій. Але її механізми досить складні. Імунітет ділять на вроджений і набутий. Кожен з них має особливі компоненти і по-різному охороняє від хвороб.

Зміцнюємо імунний захист організму

Вроджений імунітет (ВІ)

Він має неспецифічні механізми захисту організму. До нього можна віднести слабку кислотність шкіри, спрямовану на запобігання бактеріального росту. Ще один приклад Ви - слизова ротової порожнини. Вона включає ферменти, які знешкоджують різні патогени.

Набутий імунітет (ПІ)

ПІ працює більш цілеспрямовано. Якщо ВИ намагається знищити все, що зустрічається на його шляху, то ПІ має особливі клітини (T- і B-лімфоцити). Вони містять рецептори для розпізнавання чужорідних організмів (вірусів, бактерій).

Стрес впливає на імунну відповідь

Стрес передбачає активне виробництво в організмі гормону стресу кортизолу. Зростання вмісту кортизолу по-різному діє на імунітет в залежності від сили і тривалості стресу. При короткочасному стресі стимулюється ВІ і пригнічується ПІ, змінюючи імунний захист і послаблюючи її.

Корекція способу життя для зміцнення імунної захисту

управління стресом

У ваших силах утримати показник кортизолу в нормальних межах. Йдеться про фізичну активність, духовних практиках (медитація, усвідомленість).

Живлення

Харчовий раціон з високою концентрацією живильних речовин, цільними і натуральними продуктами підтримає імунітет.

Повноцінний сон

Сон необхідний для сильного імунітету. Досить слідувати своєму природному циркадному ритму. Дефіцит сну підриває імунну систему і підвищує уразливість перед інфекціями. Спати корисно в темній кімнаті, не користуватися гаджетами перед сном, лягати в ліжко не пізніше одинадцятої вечора.

Добавки допоможуть зміцнити імунну систему

Ехінацея

Ця рослина має стимулюючу дію на ВИ і, таким чином, зміцнює захист від патогенів. Певні види рослини позитивно впливають на ПІ.

Вітамін D

Це ключова речовина, важлива для імунного захисту. Вона виробляється в організмі під впливом сонячного випромінювання. Віт-н D працює в розщепленні їжі на поживні речовини.

Цинк

Zn - ключовий мінерал для імунного захисту. Кореляція між нестачею Zn і здоров'ям імунітету була виявлена в 60-х рр. XX століття. Zn є сигнальним з'єднанням для ВІ і ПІ, завдяки якому вони повноцінно «спілкуються» і взаємодіють. Zn необхідний для виробництва антитіл.

Пробіотики

Левова частка імунної системи локалізується в кишечнику. Пробіотики підтримують ВІ і ПІ. Одне з їхніх переваг - вони фізично не дозволяють патогенної мікрофлори закріпитися в кишечнику, мінімізуючи таким чином поширення інфекцій.

Ряд пробіотиків підтримують нормальну запальну реакцію, допомагаючи імунній системі вирішити, як відповідати на загрозу.

Вітамін С

Це водорозчинний вітамін, важливий для функцій ВІ і ПІ. Він надає антиоксидантний ефект і відновлює слизову кишечника. Тому вітамін С пригнічує патогенних агентів, працюючи аналогічно пробіотиків.

Новини

Популярні теми форуму

analytics