Close button

Як зігрітися під час морозів на вулиці, вдома та в офісі – поради кардіолога

Як зігрітися під час морозів на вулиці, вдома та в офісі – поради кардіолога

У холодну пору року, як і при різких перепадах температури, ми всі хочемо зігрітися, але далеко не всі знають, що треба робити і як правильно зігріватися, повідомляє Сегодня.

Хтось вважає за краще зігріватися за допомогою сніданків, хтось якомога тепліше одягається. І для того, щоб не нашкодити здоров'ю, варто звернути увагу на поширені міфи про те, як можна зігрітися. Разом з лікаркою - кардіологом Іриною Зражевською розберемо ці міфи та дізнаємося, як правильно зігріватися взимку.

"Найпоширеніший міф і найнебезпечніший, і про нього я детальніше скажу нижче, – це те, що алкоголь допомагає зігрітися. Зі збільшенням діаметра судин при вживанні алкогольних напоїв, збільшується і віддача тепла. Згідно з медичними дослідженнями, 85% небезпечних обморожень відбуваються саме в випадках сильного алкогольного сп'яніння", – каже кардіолог Ірина Зражевська.

Міф 1: Зі зниженням температури повітря, знижується температура тіла.

Варто зазначити, що спочатку твердження про те, що на морозі людина має грітися, не є правильним. У холодну пору людині не обов'язково грітися, треба лише зберігати те тепло, яке дає нам організм – людина це теплокровне створіння, тобто у нас постійна температура тіла, яка не така вже й низька. І все ж тепло здатне покидати наш організм доволі швидко. Це зазвичай відбувається за високої вологості повітря – таке повітря має кращу теплопровідність, ніж сухе. Людина втрачає тепло свого тіла набагато швидше при снігопаді, і температура повітря при цьому може бути лише -1 градус, і все через вологе повітря. При снігопаді, коли на вулиці -1 градус, ви за 5 хвилин втрачаєте стільки ж тепла, скільки в ясну погоду за температури – 10 градусів цілих 15 хвилин.

Міф 2: Алкоголь допоможе зігрітися.

Міцні напої ще жодного разу нікого не зігрівали в мороз, скоріше навпаки – охолоджували. Усе це тому, що спирт в організмі розширює периферичні кровоносні судини, зокрема ті, що під шкірою людини. Зі збільшенням діаметра судин, збільшується і віддача тепла. Згідно з медичними дослідженнями, 85% небезпечних обморожень відбуваються саме в випадках сильного алкогольного сп'яніння.

Міф 3: Коли холодно, одяг і взуття мають бути щільним до тіла.

Організм нагріває щільно надягнений одяг, і той, у свою чергу, незалежно від матеріалу, майже одразу віддає тепло. А якщо між шкірою тіла і одягом є шар повітря, то це повітря накопичує тепло і зберігає його надовго, а отже, процес віддачі повітря в довкілля істотно сповільнюється. Варто також заначити, що треба надягати той одяг, в якому ви не спітнієте, бо вологе повітря має більшу теплопровідність, ніж сухе. Якщо ви спітнієте, ви почнете швидше втрачати тепло вашого тіла.

Міф 4: Щоб зігрітися, треба потримати замерзлі частини тіла біля вогню, радіатора або під гарячою водою.

Робити це не варто тому, що різке підвищення температури викликає загибель клітин, і в результаті ви можете помітити на вашій замерзлій частини некроз. Якщо ви змерзли, температуру тіла варто відновити поступово, Мможна потримати частину тіла в холодній воді (її температура завжди вище, ніж на вулиці). Далі можете зробити воду трохи тепліше. А щоб зігріти організм зсередини, поїжте теплу їжу і попийте теплий чай.

Як зігрітися в холодній оселі

  1. Найпростіше зігрітися, якщо одягнутися тепліше. Взуття бажано носити з натуральних матеріалів. Наприклад, носите вовняні шкарпетки, капці з натурального матеріалу (овеча шерсть, наприклад), светр, термобілизна.
  2. Якщо вдома недостатньо тепло, вмикніть обігрівач, але він сушить повітря, тому бажано мати зволожувач повітря – взимку, насамперед у мороз, повітря сухіше, ніж улітку. Ще краще (якщо є можливість) використовуйте килимок з підігрівом, бо він не сушить повітря так, як це робить обігрівач.
  3. Перед тим, як ви надягнете ту чи іншу річ, можете її підігріти за допомогою фена. Головне пам'ятати, що фен не можна накривати.
  4. Намагайтеся більше рухатися. Можете, наприклад, прибратися (бажано також протерти підлогу, щоби підвищити вологість повітря). Робіть зарядку, танцюйте під музику тощо.

Що потрібно організму в холод

5e8cd535dbfc0.jpg

  1. Пийте теплий чай, бажано імбирний або з корицею – на 1 склянку води 1см шматочок кореня імбиру, чайна ложка меду і долька лимона. Корінь імбиру потрібно очистити від шкірки і дрібно нарізати. Далі додайте імбир в окріп, вимкніть плиту та залиште на 7-10 хвилин. Додайте мед і лимон.
  2. Вівсянка – їжа, багата вуглеводами. Це означає, що у вашого організму буде більше енергії себе обігріти. Крім цього, вівсяна каша неймовірно корисна.
  3. Якщо готувати їжу в печіі, то ви не тільки посмакуєте теплою їжею, а й повітря від плити прогріється.
  4. Можете зробити гірчичну ванну для ніг. Вам потрібно 2 ст. ложки сухої гірчиці на 1 літр гарячої води і 5 крапель ефірної олії гвоздики і кориці. Занурте ноги в розчин на 20 хвилин.
  5. Відчули холод – поїли жменю горіхів. Продукти, що містять корисні жири, допомагають організму регулювати температуру. Якщо в раціоні людини бракує жирів – він швидше мерзне.

Що робити, якщо холодно в офісі?

  1. Носіть вільний одяг, інакше це може перешкоджати вільному кровообігу.
  2. Зігрітися на роботі вам допоможе чай, кава або какао. Намагайтеся не пити сильно міцний напій, а чай бажано пити з лимоном і цукром. Також можете заварити собі шипшину та додати лимон.
  3. Найчастіше вставайте з крісла і трохи розминайтеся. Можете замість ліфта піти по сходах – фізичні вправи не бувають зайвими.
  4. Потримайте руки під теплою водою. Ви помітите, як тепло води розходиться по вашому тілу.
  5. В обід бажано поїсти теплий суп, і краще не жирний. Якщо ви будете ситі, ви надовго забудете про холод, адже будете менше мерзнути.

Як зігрітися на вулиці?

5e315353697c4.jpg

  1. Кінцівки потрібно завжди тримати в теплі. Людина починає замерзати, коли стає холодно пальцям ніг і рук, на яких багато нервових закінчень. Ці нервові закінчення, при холоді, посилають сигнал "холодно". Надягайте теплі шкарпетки і рукавиці. Не забувайте про голову, яку також треба тримати в теплі.
  2. Намагайтеся більше рухатися, розганяючи кров.
  3. Намагайтеся не нервуватися і не переживати через дрібниці. Справа в тому, що коли людина відчуває сильні негативні емоції, то кров починає приливати до мозку, і доки у вашій голові "пожежа", всі інші частини тіла мерзнуть.
  4. Обіймайте одне одного – тепло тіл зігріває. Крім цього, виділяється гормон окситоцин – він здатний знизити стрес і кров'яний тиск.

Новини

Популярні теми форуму

analytics