Close button

Зміна графіку відпусток: пояснення Держпраці

Зміна графіку відпусток: пояснення Держпраці

Щорічну відпустку надають на підставі графіка відпусток. Але в цей графік завжди можна внести зміни. Наприклад, якщо відпустка в цей період не запланована, але працівник хоче, а роботодавець не заперечує, повідомляє Лига.Бизнес.

Про це зазначають у Держпраці.

Працівник пише заяву з проханням надати щорічну відпустку (її частину) поза графіком. Роботодавець вносить зміни в графік відпусток, видає наказ про відпустку і ознайомлює з ним працівника.

Термін виплати відпускних - за 3 календарних дні до початку відпустки.

Відповідно до п. 2 ст. 7 Конвенції про оплачувані відпустки відпускні виплачуються працівникові до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді між працівником і роботодавцем.

Працівник у заяві може обумовити бажаний термін отримання відпускних.

Формулювання може бути таким: «Прошу виплатити суму відпускних, що належить мені, в найближчий термін, установлений для виплати зарплати/авансу».

Працівникам може бути надана відпустка без збереження зарплати на період карантину, встановленого Кабміном (ч. 3 ст. 26 Закону "Про відпустки"). Тому, якщо працівник хоче, а роботодавець не проти, то відпустка може бути надана навіть на один-два дні.

Важливо!

Примусово відправити працівника у відпустку за свій рахунок роботодавець не може. Можна тільки домовитись з працівником.

Як оформити таку відпустку

1. Працівник пише заяву. Наводить у ній причину виходу у відпустку, дату початку відпустки і її тривалість.

2. Роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics