Close button

22 хлопчика-сироти: історія першої масової вакцинації

22 хлопчика-сироти: історія першої масової вакцинації

Письменник Сем Кін в колонці для The Atlantic розкритикував американську владу за зволікання в доставці вакцини від COVID-19 і навів як приклад успіхи Іспанії в боротьбі з віспою в XVIII столітті, повідомляє Деловая столица.

Схвалення Сполученими Штатами в грудні двох вакцин проти коронавірусу стало проблиском світла у темряві пандемії: вчені розробили вакцину від COVID-19 набагато швидше, ніж будь-яку іншу вакцину в нашій історії. Здавалося, що кінець вже близький.

Але все пішло не так. В середині грудня Pfizer повідомила, що у неї на складі лежать мільйони доз, але немає ніяких вказівок, куди їх відправляти. Медичні бригади, навчені вакцинувати величезна кількість людей, сидять склавши руки. Спочатку департаменти охорони здоров'я працювали за графіком банків замість цілодобової вакцинації. Губернатори також уповільнили процес, вирішивши покладатися на незрозумілі інструкції про те, хто і коли може вакцинуватися. У підсумку термін придатності невикористаних доз закінчився, і їх викинули.

Операція Warp Speed, план федерального уряду з розробки і постачання вакцин в Сполучених Штатах, сьогодні близька до краху. В середині грудня федеральний уряд висловило надію на розподіл 40 млн доз вакцини до кінця 2020 р. Незабаром цифра знизилася до 20 млн. З початку січня - по 12 число - вакцини отримали близько 9 млн осіб, тобто менше ніж 3% населення США. Тим часом в Ізраїлі вакцинований вже 21% населення. Поставки вакцини такими темпами й масштабами - справа непроста, але у відомств були місяці на підготовку, і все ж вони виявилися захоплені зненацька.

Такі помилки турбують, але не викликають подиву. У певному сенсі створення вакцин завжди було не дуже складним завданням; важче було їх передати людям. Вакцини існують з кінця 1700-х рр., І їх поширення часто було ненадійним процесом - повним помилок, нещасних випадків, розбитих надій і сумнівних етичних рішень. Фактично, коли почалася перша кампанія з вакцинації, вона зіткнулася з такими серйозними перешкодами - технологічними, географічними й медичними, - що нинішні проблеми, пов'язані з її впровадженням, здаються незначними.

В кінці XVIII століття, ймовірно, найстрашнішою хворобою на Землі була віспа. Вона розвивалася неймовірно швидко, кожен дюйм шкіри, в тому числі на обличчі, покривався тисячами і тисячами хворобливих виразок з гноєм. Від цієї хвороби померло величезна кількість людей, а багато вижили осліпли або отримали жахливі шрами. Однак британський лікар Едвард Дженнер помітив щось дивне: люди, які заразилися родинним захворюванням, званою коров'ячою віспою, ніколи не хворіли його більш смертоносним родичем. Тому в 1796 році він почав навмисно заражати людей коров'ячою віспою, роблячи їх несприйнятливими до неї, і створив першу вакцину.

Але цей прорив позначив іншу дилему: як лікарі могли доставити вакцини людям, які їх потребували? У Європі поширення вакцини було цілком керованим процесом. У людей, хворих коров'ячою віспою, утворювалися пухирі, наповнені рідиною, званої лімфою. Лікарі розкривали виразки, наносили лімфу на шовкову нитку або пух і давали їй висохнути. Потім вони прямували в наступне місто, де змішували засохлу лімфу з водою. Рідина наносилася на руки або ноги людей, щоб заразити їх коров'ячою віспою. Процес був простим, але трудомістким.

Справжня проблема почалася, коли лікарі спробували вакцинувати людей, які жили досить далеко. За час поїздки на 215 миль від Лондона до Парижа, не кажучи вже про Америки, лімфа могла прийти в непридатність.

В Америках епідемія віспи була схожа на апокаліпсис. Від неї гинули 50% тих, що заразилися. Час від часу ниткам з висушеної лімфою вдавалося пережити подорож по океану - одна така партія досягла Ньюфаундленду в 1800 р., - але найчастіше за кілька місяців в море лімфа ставала марною. Іспанія також докладала максимум зусиль, щоб переправити вакцину у свої колонії в Центральній і Південній Америці, тому в 1803 р. представники системи охорони здоров'я країни розробили радикально новий метод розповсюдження вакцини за кордон - хлопчики-сироти.

За їх задумом, дві дюжини іспанських сиріт сідали на судно. Безпосередньо перед виряджанням лікар заражає двох з них коров'ячою віспою. За 9 або 10 днів в море виразки на руках наберуться рідиною. Бригада лікарів на борту ці виразки протикає і завдає рідину на руки ще двом хлопчикам. Через 9 або 10 днів, коли й у цих хлопчиків з'являються виразки, рідина наносилася на кінцівки третьої пари й т. д. (хлопчиків заражали парами на випадок, якщо виразка лопне занадто рано).

Кінець кінцем з належним контролем і при невеликій удачі судно прибуде в Америку тоді, коли в останньої пари сиріт все ще будуть виразки, які потрібно проткнути. Після цього лікарі швидко залишали судно і починали вакцинацію людей.

Розуміючи, що це була за епоха, ймовірно, ніхто у сиріт не питав, чи хочуть вони брати участь в цій справі, а деякі були занадто юними, щоб дати згоду. Їх кинули батьки, вони жили в спеціальних установах і не могли стати проти. Але іспанський король Карлос IV вирішив дати їм кілька обіцянок: під час подорожі вони отримають вдосталь їжі, щоб були здорові й бадьорі до прибуття. Зрештою, нікому не потрібна лімфа з руки хворої дитини. До того ж вони отримають безкоштовну освіту в колоніях, шанс на нове життя в приймальній сім'ї. Це був все ж кращий ривок, ніж той, на який вони могли розраховувати в Іспанії.

Королівська філантропічна експедиція вирушила в плавання в листопаді 1803 р. двадцять дві сироти віком від 3 до 9 років вирушили в подорож у супроводі провідного лікаря Франсіско Хав'єра де Балміса, його команди помічників та Ісабель Сендаль Гомес, глави дитячого будинку, яка дбала про них і заспокоювала їх.

Попри ретельне планування, експедиція ледь не провалилася. Коли судно прибуло в сучасний Каракас (Венесуела) в березні 1804 року, на руці одного хлопчика залишилася тільки одна рана. Але цього було достатньо. Балміс негайно ж почав вакцинацію на суші, приділяючи особливу увагу дітям, які були найбільш сприйнятливі до віспи. За деякими даними, Балміс і його команда за два місяці вакцинували 12 тис. осіб.

У Каракасі команда Балміса розділилася на дві групи. Його головний заступник, Хосе Сальвані Ллеопарт, очолив одну експедицію на території нинішньої Колумбії, Еквадору, Перу і Болівії. Подорож була важкою - через густі джунглі й неприступні Анди. Проте за наступні кілька років їм вдалося вакцинувати понад 200 тис. осіб. Багато сіл зустрічали їх як рятівників. Дзвонили дзвони соборів, священники проводили меси на знак подяки, а люди запускали салюти та влаштовували кориди в їх честь.

Тим часом Балміс перетнув Мексику, де вакцинував ще близько 100 тис. Чоловік. В середині своєї подорожі він залишив сиріт з їх новими родинами в Мехіко. Потім попрямував в Акапулько, щоб підготуватися до нової експедиції, на цей раз в іспанські колонії на Філіппінах. Він підібрав ще кілька десятків хлопчиків в місті, але замість того, щоб знайти сиріт, він найняв хлопчиків з різних сімей, по суті, орендуючи їх в якості прищепних мулів для подорожі в Азію.

Судно прибуло на Філіппіни 15 квітня 1805, і за кілька місяців команда Балміса вакцинувати 20 тис. осіб. Експедиція була настільки успішною, що Балміс вже восени того ж року вирушив вакцинувати людей в Китаї. Досягнення було приголомшливим: без сучасного обладнання і транспорту команді Балміса вдалося поширити вакцину Дженнера по всьому світу менш ніж за десять років, вакцинувати сотні тисяч людей і врятувавши, можливо, мільйони життів.

Так, метод вакцинації від віспи був низьким. Іспанія вдалася до плану з сиротами тільки тому, що спроби доставити вакцину старомодним способом - в Північну Америку, Південну Америку, Індію та інші країни - зазнали невдачі, що призвело до серйозних епідемій. Якби виразка останнього хлопчика зійшла до Каракаса, ця сирітська експедиція теж провалилася б.

І хоча багато міст схвалювали вакцинацію, деякі доктора, розбагатіли на лікуванні віспи шарлатанськими способами, були першими противниками вакцинації, активно перешкоджаючи кампанії і відмовляючись вводити вакцини. Не будемо забувати і про сиріт: їх забрали з дитячого будинку, ввели рідина із заразою і відправили на судно, що йшло в чужу країну. Випробування, мабуть, було жахливим.

Незалежно від епохи або захворювання, кампанії по вакцинації завжди є серйозною логістичну проблему, коли весь ланцюжок постачання може (і часто так і відбувається) зійти нанівець через проблеми з комунікацією або слабких ланок.

Попри те, що медичні установи по всьому світу витрачають мільярди й мільярди доларів на вакцинацію від поліомієліту, ця хвороба все ще не викоренена, значною мірою тому, що поширення вакцини в певних регіонах виявилося практично неможливим. Кампанія з вакцинації проти малярії для дітей викликала суперечки торік, коли Організація Об'єднаних Націй не повідомив батькам в Африці про побічні ефекти, включаючи менінгіт і підвищений ризик смерті серед дівчаток. Навіть в разі кору в результаті невдалої кампанії по вакцинації до 2017 року в Південному Судані загинуло 15 дітей.

Згодом вакцини, як правило, доставляють людям, в них має потребу. Однак це не може служити виправданням для таких помилок: кожна хвилина, витрачена даремно під час цієї пандемії, - це більше смертей. І навіть з двовікової історією вакцинації поширення щеплень - це складний процес і на досягнення реального результату йде певний час. Будемо сподіватися, що допущені помилки - це як би похмілля після 2020 року і в ретроспективі наша кампанія по вакцинації проти COVID-19 буде схожою з успішною подорожжю Балміса і сиріт, ніж на попередні йому невдачі.

Сем Кін

Новини

Популярні теми форуму

analytics