Close button

Як добувають уран: небезпечний бізнес

Як добувають уран: небезпечний бізнес

Попри на сумну і грізну славу, у сучасному світі уран відіграє одну з найважливіших ролей, коли справа доходить до промисловості, повідомляє Попмеханика.

Дивно, але він був знайомий навіть нашим далеким предкам: уже 2000 років тому майстри виготовляли незвичайне жовте скло, використовуючи порошок уранової руди.

Довгий час ніхто і не підозрював про радіоактивні властивості цього металу, хоча 1857 року французький винахідник Абель Ньєпс і виявив якесь випромінювання під час експериментів у фотолабораторії. І лише 1938 року вчені нарешті зрозуміли, що під час розподілу ядра ізотопу урану виділяється значна кількість енергії - ця обставина стала початком ери атомної енергетики.

Звичайно, основне застосування уран отримав як ядерне паливо. Ізотоп урану U235 влаштований так, що запущена одного разу реакція ядерного розпаду буде протікати мимовільно, без додаткового впливу ззовні. Завдяки цьому він вкрай ефективний як джерело енергії для ядерного реактора. Утім, немає потреби розповідати про те, наскільки небезпечне таке виробництво - вибухи АЕС по всьому світу заслужено вважають одними з найстрашніших техногенних катастроф за всю нашу історію.

На жаль, мирний атом занадто легко перетворити на зброю. Найчастіше начинкою ядерних боєголовок є плутоній-239, який отримують при опроміненні урану-238 потужними потоками нейтронів. У процесі розподілу, ядро такого ізотопу випускає більше нейтронів, та й сама ймовірність успішного поділу ядер набагато вище. Це призводить до того, що сфері з плутонію (серце будь-якої атомної бомби) потрібна втричі менша маса і радіус, щоб досягти критичного стану. Тому з його допомогою «ядерна начинка» бомби стає ще більш руйнівною, але водночас компактнішою.

Втім, уран і плутоній використовують не тільки у військових цілях. Ізотопи цих металів знайшли своє застосування в медицині - препарати на їх основі є зручними маркерами, які просто відстежити всередині організму за слідами слабкого, безпечного для пацієнта випромінювання. Крім того, уран дає змогу геологам відстежувати вік мінералів і гірських порід. Усе дуже просто: ми точно знаємо час періоду напіврозпаду урану, тому оцінюючи різницю між його концентрацією на сьогодні і постійною розпаду, можна обчислити вік того чи того геологічного об'єкта.

Видобуток і перероблення урану для виробничих цілей - складний і неймовірно цікавий процес. Телеканал Discovery покаже, як влаштовано це непросте ремесло.

Новини

Популярні теми форуму

analytics