Close button

У Харківському суді оскаржують обрання 4 заступників Товмасяну

У Харківському суді оскаржують обрання 4 заступників Товмасяну

У Харківському окружному адміністративному суді оскаржили рішення обласної ради про обрання відразу чотирьох заступників Артуру Товмасяну, повідомляє Depo.ua.

Про це йдеться в позовних заявах до Харківського окружного адміністративного суду.

Згідно з документами до Харківського окружного адміністративного суду вперше в другій половині грудня звернувся депутат Харківської міської ради Анатолій Родзинський.

Він в позовній заяві вимагав визнати протиправним і скасувати рішення 1 сесії Харківської обласної ради 8 скликання від 11 грудня "Про обрання першого заступника і заступників голови обласної ради".

У позові зазначено, що, відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування", з числа депутатів обласної ради обирається перший заступник голови обласної ради, а також заступник голови обласної ради.

Наявність одного заступника і першого заступника голови передбачає і Регламент Харківської обласної ради. Тому законодавство та інші нормативні акти не передбачають наявність більше одного заступника голови Харківської обласної ради.

Суддя Юрій Бадюк 21 грудня 2020 року залишила заяву без руху і запропонував позивачеві подати додаткові докази (подання голови Харківської облради Товмасян щодо кандидатур трьох заступників і першого заступника голови облради, проект бюлетеня для голосування за ці кандидатури, а також підтвердження, що позивач звертався до компетентних органи для витребування цих документів).

5 січня 2021 року в адресу суду було направлено заяву про усунення недоліків, яке було зареєстровано 6 січня. Однак, за інформацією суду, суддя Бадюк, який починав розгляд заяви, пішов у відпустку до 29 січня.

Після цього до голови Харківського окружного адміністративного суду Ольги Панченко було направлено заяву з вимогою провести повторний перерозподіл справи про оскарження рішення про призначення чотирьох заступників голови Харківської облради для якнайшвидшого її розгляду.

Коментар голови Харківської обласної ради Артура Товмасян з приводу оскарження рішення про призначення заступників отримати не вдалося ні через неформальну прес-секретарку, ні через керівництво прес-служби Харківської обласної ради.

У той же час, попередній голова Харківської обласної ради Сергій Чернов зазначив, що в законі зазначено, що "на рівні обласних рад є голова, перший заступник і заступник".

"Але на сьогоднішній день практика в Україні, близько 9 областей прийняли аналогічні рішення, спираючись на європейську Хартію місцевого самоврядування, на колегіальне рішення органу місцевого самоврядування, і обрані заступники в більшій кількості, - сказав Чернов. - А що стосується правоти, то такі питання можуть обговорюватися тільки в судовому порядку, якщо у когось є сумніви ".

Екс-глава облради підкреслив, що за роки, коли він очолював Харківську обласну раду, ні разу не виступав з ініціативою обрання, крім першого заступника та заступника, більшої кількості заступників. "Верховенство права для мене в будь-якому прояві на першому місці. І правова чистота. Це гарантія безпеки, стабільності", - підсумував Чернов.

У свою чергу колишній заступник голови Харківської облради Володимир Скоробагач висловив переконання, що призначення відразу чотирьох заступників голови облради суперечить чинному законодавству.

"Ми теж могли роздути штат. Тому що нам просто не вистачало часу охопити все-все комісії, всю діяльність обласної ради. Але ми цього не зробили, так як керувалися, перш за все, Законом про місцеве самоврядування і регламенту обласної ради", - сказав Скоробагач.

ci5h7zs19t_big.jpg

Новини

Популярні теми форуму

analytics