Close button

Трамп покине Вашингтон з "ядерною валізою"

Трамп покине Вашингтон з "ядерною валізою"

Чинний президент США Дональд Трамп збирається покинути Вашингтон у статусі президента за кілька годин до інавгурації Джо Байдена і взяти з собою "ядерну валізу", повідомляє Корреспондент.

Про це у вівторок, 19 січня, повідомляє CNN.

Відзначається, що 20 січня Трамп має намір скористатися "бортом номер один" для перельоту до Флориди, що передбачає також супровід його офіцером з "ядерною валізою".

"Зазвичай, "ядерна валіза" передається іншому військовому помічникові (нового президента США, - ред.), Який стоїть на трибуні або біля неї під час інавгурації, коли Байден складатиме присягу. Але в цю середу передача відбуватиметься дещо інакше, оскільки зараз Трамп їде з Вашингтона до Флориди до церемонії інавгурації Байдена", - зазначає телеканал.

За словами експертів, "ядерна валіза" подорожуватиме з Трампом до Флориди.

"Тобто, в різних місцях буде, щонайменше, два портфелі, що стане унікальною проблемою для забезпечення плавної передачі влади", - зауважується в повідомленні.

Як пояснив ситуацію американський дослідник у питаннях ядерної зброї та енергетики Стівен Шварц, всупереч поширеній думці, у цій валізі немає ні кнопки, ні кодів, які можуть автоматично запускати ядерну зброю. Зате там міститься обладнання, а також визначені повноваження, які президент США використовує для розпорядження про нанесення удару. Крім того, президент повинен мати при собі пластикову картку, відому як "бісквіт", яка містить буквено-цифрові коди, що використовуються для його ідентифікації.

Як тільки Байден складе присягу в якості нового президента Сполучених Штатів, Трамп втратить всі повноваження щодо заподіяння ядерного удару, і всі коди, що містяться в його портфелі, будуть миттєво деактивовані. Військовий помічник, який супроводжуватиме Трампа з "ядерною валізою" на "борту номер один", відразу покине його і повернеться до Вашингтона разом з портфелем.

Новини

Популярні теми форуму

analytics