Close button

День Соборності України 2021: коли відзначаємо, історія і традиції

День Соборності України 2021: коли відзначаємо, історія і традиції

Щорічно в січні відзначається День Соборності України - одне із знакових свят української держави після Дня Незалежності. Це свято символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни, повідомляє УНИАН.

Коли День Соборності України 2021 - дата

Свято День Соборності України щорічно відзначається в одну і ту ж дату - 22 січня. Саме в цей день в 1919 році був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Однак у 2011 році він був скасований і замість цього встановлено День Соборності і свободи України. А вже в 2014 році президентським указом свято було відновлено як День Соборності України.

У цей день також прийнято згадувати іншу знакову подію, яка відбулася рівно рік тому - 22 грудня 1918 року. Ідеться про прийняття IV Універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.

День Соборності України: історія свята

22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР в єдину незалежну державу.

"Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", - говорилося в зачитаному в центрі столиці універсалі.

День соборності України - історія / фото mincult.kmu.gov.ua

Після цього відбувся молебень та урочистий парад українських військ. А на наступний день Акт возз'єднання майже одноголосно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Хусті. Тоді це місто було столицею Карпатської України - чехословацької автономії. У цей день під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна маніфестація населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю в пам'ять про події 20-річної давності.

Значення і традиції святкування Дня Соборності

День Соборності України - свято, яке символізує єдність українських земель. Це одне з найважливіших свят нашої країни, адже в цей день відзначається і День Соборності, і перше проголошення незалежності України.

Головною традицією в День Соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року - в 71-ту річницю Акту возз'єднання. Тоді більше мільйона чоловік, взявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи.

З тих пір в Україні "живі ланцюги" створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу. З 2000-х років в Києві щорічно влаштовують "живий ланцюг" уздовж моста Патона, який пролягає між правим і лівим берегами столиці. Такі ж акції проходять і в різних містах України, а всі бажаючі долучаються до дійства, беручи з собою державні синьо-жовті прапори і стаючи частинкою ланцюга.

Хоч День Соборності України святкується на державному рівні, цей день не є офіційним вихідним, тому не передбачає додаткового дня для відпочинку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics