Close button

Як Гройсман і Яценюк планують повернутися до влади

Як Гройсман і Яценюк планують повернутися до влади

Експрем'єр Володимир Гройсман працює над тим, щоб повернутися у велику політику, повідомляє Страна.ua.

У цьому він користується порадами й зв'язками свого попередника на прем'єрській посаді Арсенія Яценюка і підтримкою бізнесмена Ріната Ахметова.

У політичних колах ходять розмови, що Гройсман знову мітить у своє колишнє крісло. Але для цього потрібен союз з президентом Володимиром Зеленським. Але поки нічого не вказує на те, що президент готовий прийняти такий варіант, а якщо і прийме, то він пройде через Раду. Принаймні, в її нинішньому складі, який може змінитися, якщо будуть дострокові вибори.

Також ходять чутки, що Яценюк пропонує експрем'єру інший варіант - влитися в партію Порошенко отримавши там солідну квоту. Але ця схема не подобається самому Гройсману.

Ахметовський локомотив

У підготовці свого політичного повернення Гройсман спирається, перш за все, на дві сили.

По-перше, це бізнес-група Рината Ахметова з її широкими можливостями. Наприклад, ахметовські ЗМІ включилися з повною силою в поліпшення реноме Гройсмана, неабияк постраждав за час попереднього прем'єрського терміну. Канали олігарха стали головним майданчиком для колишнього глави уряду.

По-друге - експрем'єр Арсеній Яценюк, який з Гройсманом поруч по життю ще з того моменту, як той змінив його в прем'єрському кріслі. Яценюк разом зі своєю партією "Народний фронт" (НФ) і її парламентською фракцією були головними союзниками Гройсмана у внутрішньокоаліційної конкуренції з командою тодішнього президента Петра Порошенка, фактично на двох контролюючи уряд.

Але сьогодні основний ресурс Яценюка не партія, що залишилася тільки на папері, а його великі зв'язки за кордоном - насамперед у США.

Експрем'єр особисто знайомий і з обраним на пост президента від Демократичної партії Джо Байденом, і, особливо, з дипломатом Вікторією Нуланд, яка займалася України по лінії Держдепартаменту на початку постмайданного періоду і повинна повернутися туди після зміни адміністрації як заступник держсекретаря з політичних питань.

Свої знайомства Яценюк тепер "продає" і Ахметову, і Гройсману, який, до речі, як говорили співрозмовники в Раді, через лідера НФ і налагодив відносини з донецьким олігархом.

Гройсман в останні місяці почав особливо активно просувати себе в загальноукраїнській політиці, а соціологи фіксують зростання його особистих рейтингів, а також рейтингів його партії аж до прохідного бар'єра в 5%. Втім, у багатьох експертів є великі сумніви в достовірності цих цифр, а самого Гройсмана тягнуть вниз як старі, так і нові корупційні скандали. Останній приклад - це історія з показаннями проти Гройсмана забудовника Микита. Скандал намагаються зам'яти, але, як це часто буває в українській політиці, добрі люди завжди нагадають.

Але, так чи інакше, прокинулася політична активність Гройсмана і його амбіції - це факт. Так само як і те, що він працює в тандемі з Яценюком.

Однак при цьому обидва експрем'єри хочуть по-різному повернутися у велику політику.

Стратегія Гройсмана

Володимир Гройсман робить упор на розвиток свого політичного проєкту - партії "Українська стратегія".

Вона успішно провела місцеві вибори в базовій для лідера Вінницької області.

Гройсман у своїх інтерв'ю не приховує, що команда йому потрібна для наступної кампанії в Раду.

Без свого представництва, на його думку, прем'єрство - це "нераціональний крок".

Політолог Анатолій Октисюк додає, що без опори в парламенті, яка була для Гройсмана в попередньому скликанні НФ і депутатські групи, непросто буде навіть стати прем'єром.

"Гройсман чітко асоціюється з Ахметовим. Це не Шмигаль (прем'єр-міністр Денис Шмигаль - Ред.), який був темною конячкою, на що, в тому числі клюнули якісь депутати. Зібрати під Гройсмана в нинішній Раді голоси буде набагато складніше. опиратися буде не тільки група Коломойського, що конкурує з Ахметовим. Але який сенс взагалі Гройсману зараз заходити в уряд і палити для Зеленського свій такий-сякий рейтинг?" - коментує Октисюк.

"Однак якщо партія Зеленського зміститься вправо, можливо при цьому втративши частину депутатів, то це теоретично дає шанси для призначення Гройсмана прем'єром шляхом самостійно лояльних фракцій", - вважає політолог Руслан Бортник.

Президент, на його думку, може погодитися на прихід в уряд Гройсмана або "якогось іншого харизматичного політика", якщо вирішиться перекласти з себе хоча б частину відповідальності за стан справ в країні.

"Якщо ж криза не буде збільшуватися, залишиться Шмигаль або прийде хтось ще невиразний, без політичних перспектив того ж типу", - вважає Бортник.

Яценюк пропонує дружбу з Порошенком

Як кажуть джерела "Страны", знайомі з ходом переговорів, для Яценюка ж розкрутка спільного з Гройсманом проєкту (в широкому сенсі цього слова) - це спосіб зробити висновок політичну "угоду" з Порошенком для входження в його партію "Європейська солідарність" з великою квотою.

Однак Гройсман не в захваті від такої перспективи, не вірячи, що зможе спрацюватися з Порошенком після численних минулих конфліктів. І в альянс з експрезидентом йти не хоче.

Співрозмовник в оточенні Порошенка також говорить про неможливість союзу з Гройсманом.

"А без Порошенка він (колишній прем'єр - Ред.) так і залишиться ніким", - вважає джерело.

З Яценюком натомість в експрезидента відносини залишилися, попри минулі тертя, "абсолютно нормальними".

"Вони досить часто телефонують. У штабі ЄС на Лаврській він був торік. Можливо, вони зустрічаються десь на нейтральній території. Теоретично можливе приєднання якихось людей до нас, але навряд чи мова буде про колишні 35% списку. Але поки немає виборів, а значить і предмета обговорення", - говорить джерело.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics