Close button

Українські ракети хочуть запускати в Австралії

Українські ракети хочуть запускати в Австралії

Держкосмос уклав меморандум про взаєморозуміння з заснованої вихідцями з України австралійською кампанією CosmoVision. Сталося це 18 січня, пише посольство України в цій країні, повідомляє Liga.net.

Домовленість передбачає початок співпраці із запусків з майбутнього космодрому в Австралії українських ракет. Йдеться про носіїв серії "Зеніт-Австралія", повідомили в посольстві.

"Для забезпечення виведення на орбіту державних і комерційних космічних апаратів виробництва України, Австралії, а також інших країн", - уточнили там.

Космодром пропонується побудувати неподалік від містечка Вейпа на півострові Кейп-Йорк; це досить віддалене від цивілізації місце на півночі країни, і воно найближче до екватора в Австралії, ніж зручно для орбітальних пусків. Зараз кампанія намагається отримати дозволу влади на початок будівництва, на яке відводить до двох років.

Перші пуски CosmoVision сподівається здійснити в 2023-2024 році, розраховує на чотири-п'ять щорічних місій. Опрацьовані проекти як повітряного, так і наземного стартів.

  • Гендиректор CosmoVision - проживає в Сіднеї з 1997 року бізнесмен Ілля Осадчук, виконавчий директор - Андрій Жалко-Титаренко, екс-глава Держкосмосу України (1994-1995), який зараз проживає в Канаді.
  • В кінці 2020 року на той час директор NASA Джеймс Брайденстайн сказав Україні, що та "входить в найширшу коаліцію з дослідження космосу в історії".

Новини

Популярні теми форуму

analytics