Close button

Закриття шкіл: підготовлений новий законопроект

Закриття шкіл: підготовлений новий законопроект

Депутати пропонують згорнути процес закриття шкіл, повідомляє Суд.ua.

Група народних депутатів зареєструвала законопроєкт, який спрямований на гальмування реформування та уніфікацію шкільної системи, який передбачає ліквідацію чинної системи шкільної освіти, як це передбачає Закон України "Про повну загальну середню освіту".

Яка ситуація зараз

Відтепер учні до 9 класу включно будуть навчатися в гімназіях, а з 10 класу - в ліцеях. При цьому школи будуть розділені, тобто ліцеї будуть існувати окремо від гімназій і територіально, і фактично.

Згідно із статтею 32 Закону України "Про повну загальну середню освіту" рішення про утворення комунальних ліцеїв, як окремих юридичних осіб, їх реорганізація, ліквідація чи перепрофілювання (зміну типу) приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські ради (міст з населенням понад 50 тисяч). Тобто, створити ліцей в умовному Пирятині, де населення менше ніж 50 тисяч осіб, не можна буде. А це вже викликало значне обговорення в суспільстві.

Що пропонують депутати

У пояснювальній записці депутати до законопроєкту № 4682 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конституційного права громадян України на здобуття повної загальної середньої освіти" пишуть, що Україна є державою, яка за своїм адміністративно-територіальним устроєм складається переважно з населених пунктів сільської місцевості. Зокрема: 28377 - сіл, 885 - селищ міського типу та 460 міст.

"Тобто, наразі школи 29 262 сіл та селищ позбавлені права надавати повну загальну середню освіту та мати 10, 11 класи для її здобуття, а враховуючи загальну проблематику доступності закладів освіти, надлишок класів у містах, тепер здобути повну загальну середню освіту стане завданням можливим лише менш ніж 50% учнів", - зазначають депутати.

Відтак вони пропонують

Виключити статті, які передбачають, що створювати ліцеї можуть лише Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні та міські ради (міст з населенням понад 50 тисяч). А також передбачити, що можна здобути початкову, базову, середню, профільну середню освіту. Тобто учням не доведеться виїжджати зі свого населеного пункту для навчання в 10 класі.

Микола Шевчук

Новини

Популярні теми форуму

analytics