Close button

З квітня підвищується пенсійний вік: вимоги посилять

З квітня підвищується пенсійний вік: вимоги посилять

В Україні пенсійний вік підвищать для жінок з 1 квітня. Якщо зараз вони можуть виходити на заслужений відпочинок (якщо вистачає стажу) в 59,5 років, то через кілька місяців доведеться працювати на півроку більше. Крім того, з 2022 зміняться вимоги щодо стажу, повідомляє Обозреватель.

Фактично права чоловіків і жінок будуть рівними, загальний пенсійний вік складе 60 років. Але це не означає, що всі зможуть розраховувати на виплати з цього віку, говориться в законі про "Обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування".

У січні 2022 вимоги щодо стажу збільшаться на 12 місяців. Всі, хто не виконає умови, повинні будуть працювати до 63 або 65 років. Поки таке нововведення торкнеться невеликої кількості українців, розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Цю вимогу виконає більшість.

  • в 60 років на пенсію виходитимуть ті, у кого є 29 і більше років стажу;
  • в 63 роки виходитимуть на пенсію ті, у кого від 19 до 29 років стажу;
  • в 65 років будуть виходити на пенсію ті, у кого від 15 до 19 років стажу.

Варто відзначити, що стаж почали жорстко враховувати тільки з початку 2000-х, до цього трудові книжки могли лежати на непрацюючих підприємствах, а стаж враховувався.

Як повідомлялося раніше:

  • В Україні пенсії з 2021 будуть щорічно індексувати 1 березня, а окремі категорії громадян отримають компенсаційні виплати.
  • Після виходу на пенсію українці отримуватимуть по дві виплати, а зі своїх зарплат будуть сплачувати додатковий внесок. Таке нововведення повинні запустити в 2021-му.

Новини

Популярні теми форуму

analytics