Close button

Біля альфи Центавра А виявили планету

Біля альфи Центавра А виявили планету

Телескоп безпосередньо зняв можливу планету в «зоні населеності» однією з найближчих зірок - першої в системі альфи Центавра, повідомляє Naked science.

Найближчі до нас зірки утворюють потрійну систему, яка з Землі виглядає як одна - альфа Центавра. Відстань до них становить менше 4,4 світлового року, і телескопи цілком дозволяють розрізнити всі три зірки. У самій тьмяною (і близькому) Проксіми Центавра виявили як мінімум дві планети, теоретично придатні для розвитку життя. Фонд Breakthrough навіть розглядає відправку туди міжзоряного місії.

Реалізується і проект Breakthrough Watch, спрямований на більш детальне дослідження зірок і планет альфи Центавра. В рамках цього проекту астрономи провели експеримент NEAR (New Earths in the Alpha Centauri Region - «Нові землі в області альфи Центавра») для пошуку нових землеподобних планет в самій системі і у сусідніх зірок. І спостереження увінчалися успіхом, про що повідомляється в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Команда вчених на чолі з Кевіном Вагнером (Kevin Wagner) з університету Арізони використовувала працює в Чилі оптичний телескоп VLT. На нього встановили новий коронограф, екранувати випромінювання від альфи Центавра А. Спостереження проводили в 2019 році, експозиція склала близько 100 годин. На отриманих знімках біля зірки вдалося розглянути крихітну точку.

ovknhf9n0t_big.jpg

Мабуть, інструмент безпосередньо зареєстрував присутність невеликої, розміром з Нептун (приблизно вчетверо більший Землі), екзопланети. Орбіта її знаходиться в зоні населеності материнської зірки - на такій відстані, де температура не надто велика або низька, а вода може зберігатися в рідкому вигляді. Річний оборот вона робить приблизно за 10 наших років. Варто відзначити, що сам Нептун позбавлений твердої поверхні. Можливо, і знову виявлена планета є таким газовим гігантом.

Однак остаточно це належить підтвердити іншими методами. Альфа Центавра А і альфа Центавра В утворюють досить тісну пару, звертаючись навколо одна одної всього за 80 років. Це створює досить нестабільну гравітаційну обстановку. Теоретично вона може перешкоджати і зростання планет, і стабільності їх існування. До того ж метод спостережень використаний дійсно інноваційний. Тому нова знахідка потребує додаткових ретельних перевірок.

Новини

Популярні теми форуму

analytics